Vapaaehtoisesta vuoden palokuntalainen

Tuija Paakki

OULU Vuoden palomiestoimikunta nimitti tiistaina rakennusmestari Risto Hurmeen Vuoden Palokuntalaiseksi 2001.

Hurmeelle huomionosoituksen toi hänen mittava uransa Reisjärven palokunnassa ja ansiokas toiminta toukokuussa sattuneessa Kärsämäen teollisuusrakennuspalossa.

”Hurmeen oma-aloitteisen toiminnan ansiosta Incap Furniture Oy:n omaisuutta pelastui kymmenien miljoonien markkojen edestä”, palopäällikkö Lauri Pastila muistutti.

Vaikka Hurme on toiminut palokunnassa jo vuodesta 1966 niin sammutusmiehenä, yksikön johtajana kuin esimiespäivystäjänäkin, on Kärsämäen suurpalo yksi hänen uransa kiperimmistä tapauksista.

Erityisen vaaralliseksi pelastustyöt teki tulenarkojen lakkojen ja liottimien varasto, joka sijaitsi lähellä palon syttymispaikkaa. ”Palon suuruus ja etenemisvauhti vaikeuttivat pelastustöitä”, Hurme totesi.

Oulusta perheensä kanssa Reisjärvelle matkalla ollut Hurme havaitsi teollisuusrakennuspalon jo ennen kuin Kärsämän palokunta ehti paikalle.

Oma-aloitteisesti hän ryhtyi seuraamaan tilanteen kehittymistä, osallistui sammutustöihin ja organisoi pelastustoimia kuten 12 000 litran lakkavaraston tyhjentämistä.

”Pian varaston tyhjentämisen jälkeen tilat humahtivatkin tuleen”, Hurme muisteli. Ripeiden toimien ansiosta sammutusmiehet ja tehtaan henkilökunta saatiin vaaran alta ajoissa pois.

Vapaaehtoinen toimii halusta auttaa

Siviilivarusteissa sammutustöitä huhkinutta Hurmetta ajoi tilanteessa auttamisen halu. Puolivakinaisena palokuntalaisena hän onkin hyvillään siitä, että tänä vuonna nimityksellä huomioitiin vapaaehtoisten merkittävä työpanos sammutustöissä.

Kaikista Suomen kunnista vain hieman yli 50 kunnalla on vakinainen palokunta. Puolivakinaisia palomiehiä löytyy 190 kunnasta ja 200 kunnan pelastustoimesta vastaa VPK.

Rakennusmestarin työssään puolivakinaisesta palokuntalaisuudesta on ollut Hurmeelle pelkästään hyötyä. Sen kautta hän on osannut ja voinut toimia ennaltaehkäisevän paloturvallisuuden hyväksi.

”Paloturvallisuudesta on kyllä omat lait ja asetukset. Mutta mikä estää, että tehdään pikkuisen paremmin kuin normit sanoo?” Hurme heitti.

Läheisyys paikallisen palokunnan valtti

Kansalaisten turvallisuudesta huolta kantava Hurme odottaa ensi vuonna uuden alueellisen pelastustoimijärjestelmän tuomia muutoksia empien.

Vapaaehtoisten asema ja rooli tuskin tulee muuttumaan, mutta myöskään kalusto ja lähtövalmius eivät saisi heikentyä. ”Kuntalaisten palveluja ei saisi uudistuksessa heikentää. Paikallisten joukkojen etuna on paloalueen tuntemus ja nopeus”, Hurme totesi.

Vuoden Palokuntalaiselle ojennettiin tiistaina kiertopalkinnon ohella graafikko, palomies Kalervo Järvensivun tekemä taulu sekä kunniakirja. Kiertopalkinnon antoi eteenpäin itseoikeutetusti edellisenä vuonna nimityksen saanut Seppo Männik.

Titteli myönnettiin tänä vuonna 21. kerran. Vuoden Palokuntalaisen valitsee Kunta-alan Ammattiliiton, Suomen Palomiesliiton, Suomen Palopäällystöliiton ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöjen edustajista koottu toimikunta.

Jukka-Pekka Moilanen

4666833

Arvostettu lainalautanen. Vuoden 2000 palomies Seppo Männikkö ojensi vuodesta 1982 liikkeellä olleen kiertopalkinnon tuoreelle Vuoden palokuntalaiselle Risto Hurmeelle.

4666834

Vasta valittu. Vuoden palokuntalaiseksi 2001 nimitetty Risto Hurme iloitsi huomion kiinnittymisestä vapaaehtoissektorin ansiokkaasti tekemään työhön.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva