Oma tyyli Kalajoelle tarpeen

Ristomatti Ratia ruotimassa merenrantamatkailun kuvaa

Liisa Lehto-Peippo

KALAJOKI Ainutlaatuinen rantamaisema, hiekkadyynit pitää sisustusarkkitehti, muotoilija Ristomatti Ratian mielestä säilyttää Kalajoella. ”Mutta mikä on tyyli, joka olisi ominta Kalajoella?” hän kysyi luennoidessaan Kalajoella käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksella opiskelijoille, mökkirakentajille ja yrittäjille.

Ratian käyntikohteiksi Kalajoella oli valittu lomamökki, hotellihuone ja kunnan maja.

Edessä on Ratian mukaan suunnittelutehtävä. ”Millaisia elementtejä, minkäväristä lautaa suositaan?. Lauta voisi kulkea raaka-aineena läpi alueen, hirsi toisen. Rakennusvalvontaviraston kautta on mahdollista vaikuttaa, miten rakennetaan.”

”Onneksi ei ole kyetty pilaamaan paljon”, hän iloitsi. Ratian mielestä edessä on suunnittelutehtävä, miten elementit käytetään viisaasti hyväksi ja miten luodaan Kalajoelle kieli, jota ei vielä ole.

Kalajoen läpi kulkee suuri määrä ihmisiä. Se muistikuva, joka heille jää, on Ratian mielestä tärkeä. ”Leirintäalue on hieno, se jää mieleen. Hotelli- ja majapuolella voisi olla toivomisen varaa.”

Ratian mielestä pitäisi rakentaa niin, ettei maisema perustuisi vain rantaan, vaan myös jäkälämaihin. ”Kivaa täällä on, ettei ole aivan tasaista on hienoja kumpareita, jotka soveltuvat hiihtomaastoksi, ratsastukseen ja polkupyöräilyyn.”

Paikkoja ihmisten mennä

Merenrantaan hän kaipasi Hangon rantamakasiinien kaltaisia rakennuksia. Ravintoloita ja pieniä kauppoja voisi olla lähempänä hotelleja hänen mielestään vaikka lautarakenteisen tien varrella. Vierasvenesatamaa hän piti kehittymättömänä. Siellä pitäisi olla aktiviteetteja: ravintoloita ja kauppoja ihmisten mennä.

Hotellihuoneiden sisustus edusti vieraan mielestä 1970-luvun sisustusta, jotka myytiin Neuvostoliittoon. ”Se ei edusta ainakaan mitään suomalaista tai kansainvälistä tyyliä, jota tällaiselta paikkakunnalta odottaisi”, hän huomautti.

”Poikkeavalla tavalla voi tehdä historiaa. Ainutlaatuinen ratkaisu muistetaan ja aina muistellaan ensimmäistä. Muistamme, kuka lensi ensin yli Atlantin, emme kuka toiseksi. Sen muistamme kuka käveli ensin kuun pinnalla, emme sitä kuka oli toinen.”

”Hotellihuoneeseen voisi tehdä sängyn veneestä. Sänkynä voisi olla hyvin myös sivustavedettävä, jolla saadaan tunnelmaa. Huoneet voi sisustaa vaikka romukaupan tavaralla. On etsittävä persoonallisuutta. Ladon sisustuskin soveltuu hotellin sisustukseksi. Sisustuksen ei tarvitse olla korkeaa designia vaan tunnelmaa”, puhuja ehdotti.

Terasseista Ratia piti, mutta kaipasi persoonallista otetta myös niiden sisustukseen. Hotellihuoneesta hän kaipasi näkymää merelle, ei parkkipaikalle. Jos olisi valintatilanne, hän mieluimmin kääntyisi pois hotelleista. ”Ne eivät houkuttele”, hän ilmoitti.

”Veikkaan, että huippuhyvä ravintola tai hotelli on aina täysi. Ja kilpailu muuttaa tilannetta. Toistenkin on muututtava”, Ratia totesi.

Liisa Lehto-Peippo

Muotoilija ja tuote. Sisustusarkkitehti, muotoilija Ristomatti Ratia toivoisi, että ihmiset toteuttaisivat omia ideoitaan sisustuksessa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva