Atria-areenalle koko Oulun teatteri

Riittääkö puolentoista vuoden vuokra-aika kun lisärakennus on ratkaisematta?

Eeva Kauppinen

OULU Oulun kaupunginteatteri on remontin aikaisen evakon ajaksi asettumassa kokonaan Atrian tiloihin Limingantulliin.

Ensin näytti siltä, että vain esitystilat tulevat Atrialle ja kaikki muut toiminnot - toimisto, lavastamo ja puvustamo - Oyj Hartwall Abp:n tehdasalueelle Toppilaan.

Atria Oyj:n tilojen vuokraamisesta päättää tekninen lautakunta tänään.

Härkätie 1:stä ollaan teatterille vuokraamassa yhteensä noin 3 777 neliötä väliaikaistiloja ajalle 1.3.2002-31.10.2003. Vuokra on kokonaisvuokra 117 940 markkaa kuukaudessa sisältäen lämmön ja kiinteistönhoidon.

Aluksi kaupunki oli vuokraamassa Atrialta noin 1 700 neliötä. Uusien suunnitelmien myötä vuokrattavien neliöiden määrä on yli kaksinkertaistunut.

Hartwallin tilat vain myytävänä

Kaupungin kannalta on helpompi, kun teatteri sijoittuu väliajaksi yhteen paikkaan. Teatterille haeskeltiin sopivia tiloja ympäri kaupunkia.

Toppilan tehdasalueen jo katsastetuista tiloista luovuttiin, koska Hartwall oli halukas myymään eikä vuokraamaan.

”Hartwall haluaisi myydä, mutta kaupunki ei halua ostaa, vain vuokrata, koska ei meillä ole tiloille pitempiaikaista tarvetta”, toteaa Oulun kaupungin tilapalvelujen isännöitsijä Pentti Huhtala.

Teatterin väki ja toiminnot nipussa

Jos ja kun vuokrasopimus syntyy, osa teatteri toiminnoista muuttaa pikku hiljaa Atrian tiloihin heti alkuvuodesta.

”Teatterin nykyisen lavastamon purku alkaa heti vuodenvaihteen jälkeen. Atrialle siirretään ensin koneet, arkisto ja muuta mitä ei tarvita akuutisti”, kertoo teatterin tekninen päällikkö Pekka Laine.

Aikataulu on tiukilla. Atrian tiloissa tällä hetkellä toimivilla vuokralaisilla on kolmen kuukauden irtisanomisaika. Alueella on hyvin monenlaista toimintaa ja osa jatkuu aivan entisellään.

”Atria-kompleksissa on jumalattomasti tilaa. Emme tarvitse niistä kuin 20-25 prosenttia”, konkretisoi Pentti Huhtala.

Teatterin tieltä ei jouduta väkivalloin siirtämään pois ketään, Laine huomauttaa.

Pekka Laineen mukaan myös teatterin henkilökunta on tyytyväisempi siitä, että kaikki toiminnot sijoittuvat evakkoajaksi yhteen paikkaan.

”Pysymme jotenkin nipussa.”

Vähän avaruusaluksen näköinen systeemi

Atrian entiseen, 12,5 metriä korkeaan pakastamohalliin tulee suuri näyttämö ja 500 hengen katsomo. Isännöitsijä Pentti Huhtala luonnehtii ulkopuolisilla tukirakennelmilla varustettua pakastamohallia ”vähän avaruusaluksen näköiseksi systeemiksi”.

Samaan rakennukseen sijoittuvat yleisölämpiö, narikka, wc-tilat ja teknisiä tiloja, oikeaan sivusiipeen näyttelijöiden pukuhuoneet, joista on kulku näyttämölle.

Piha-alue on käytettävissä pysäköintiin näytösten aikana ja muulloinkin. Atrian alueelle ajetaan sisään radan suunnasta Ilmarinkadun puolelta.

Toisessa päässä Atrian tonttia on punatiilinen, osin rapattu toimistorakennus, joka sekin otetaan melkein kokonaan teatterin tiloiksi. Sitä vastapäätä sijaitsevaan rakennukseen tulee harjoitussali, jota ehkä käytetään myös teatterin pienenä näyttämönä.

”Toimistorakennuksesta kaksikolmasosaa tulee teatterin tiloiksi. Siinä on valmis ruokala, josta Kanresta saa hyvät tilat”, iloitsee Pekka Laine.

Lavastamolle tilojen löytäminen oli kaikkein vaikeinta.

”Atrialta löytyy tilaa joka lähtöön. On todettu, että sinne saadaan mahtumaan työpajat, kulissivalmistamot ja kaikki”, vakuuttaa Pentti Huhtala.

Kaikki muut teatterin toiminnot siirtyvät evakkoajaksi Atrialle paitsi lipunmyynti. Lipunmyynti yritetään ilmeisesti saada Torikatu 10:een, Oulun kaupungin matkailupalvelujen tiloihin.

Teatterilaisten suussa nimi on Atria-areena

Kaupunginteatterin pitäisi tyhjentyä vapun jälkeen. Evakkoajaksi on arvioitu puolitoista vuotta.

Aikataulua ei ole vielä muutettu, vaikka asioiden eteneminen on mutkistunut museoviraston tyrmäämien lisärakennuksen luonnosvaihtoehtojen takia. Atrian tilojenkin vuokrasopimus tehdään optimistisesti vain lokakuun loppuun 2003 asti.

Teatterin peruskorjauksen ja lisärakennuksen suunnittelua on jatkettu Arkkitehtuuritoimisto Seppo Valjus Oy:n uusimman Encore-nimisen luonnoksen pohjalta.

Atrian tilojen muutostyöt suunnittelee arkkitehti Ari Sandman Oulun kaupungin tilapalveluista.

Muutostöihin on käytössä rahaa varsinaisen teatteritalon vuokrasta ja väliaikaisten tilojen vuokrasta jäävä erotus. Laskelmat tehdään teknisessä keskuksessa. Muutamalta kuukaudelta teatteri joutuu maksamaan kahta päällekkäistä vuokraa.

”Kun vuokrasopimus on tehty, me otamme 110 lasiin ja rupeamme järjestelemään muuttoa. Toisella taholla jatketaan teknisen keskuksen kanssa tilojen lvi- ja sähkösuunnittelua”, kertoo Pekka Laine.

Teatterilaisten keskuudessa väliaikaistiloja tituleerataan Atria-areenaksi.

Laine tavoitettiin maanantaina Espoosta, missä teatterin tekninen päällikkö oli esimerkin vuoksi tutustumassa Espoon Teatterin käytössä olevan Revontulihallin ilmastointi- ja muihin ratkaisuihin.

Atria-kompleksi on myös Lihakunnan

Teatterin väliaikaistiloiksi ajatellun kiinteistön omistavat itseasiassa Lihakunta ja Atria yhdessä, tarkentaa Atrian kiinteistöpäällikkö Pauli Tuominen Seinäjoelta.

Atrialla on rakennusliike Skanska Oy:n kanssa esisopimus tontin jalostamisesta.

Esisopimus on voimassa vuoden 2002 loppuun, mutta sitä on mahdollista vielä jatkaa tontin ja koko alueen kaavoituksen kehitysasteesta riippuen.

Pääkuva:

Eljas Sallmén

Sisäänajo Atria-areenalle. Teatterin evakkoajan tiloihin ajetaan radan suunnalta Ilmarinkadun puolelta. Suoraan edessä on päänäyttämöksi muuttuva entinen pakastamohalli.

kuva jossa lukee Putaan Lava:

Eljas Sallmén

Lavastamoksi? Putaan Lavan käytössä oleviin tiloihin sijoittuisi teatterin lavastamo, jolle on ollut kaikkein vaikeinta löytää väliaikaistilat.

(kuva jossa punatiilinen, osin rapattu 2-kerroksinen rakennus)

Eljas Sallmén

Teatteria toimistoon. Kaksikolmasosaa toimiston tiloista on tulossa teatterin käyttöön. Taloon sijoittuisi mm. henkilökuntaravintola.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva