Hilkka Ahde

Tärkeysjärjestys meni uusiksi

Riitta Korkeakivi

HELSINKI ”Ensin koin valtavan voiman tunteen. Nousin kuin naarastiikeri puolustamaan miestäni. Sitä seurasi murtuminen, joka tapahtui yhden päivän aikana”, Hilkka Ahde kuvasi sairastumistaan kirjansa julkistamistilaisuudessa Helsingin Lasipalatsissa maanantaina.

Omakohtaisen selviytymistarinan julkistamista olivat juhlistamassa monet ystävät, heidän joukossaan rouvat Tellervo Koivisto ja Eeva Ahtisaari sekä Kyllikki Virolainen. Paikalla olivat myös puoliso Matti Ahde sekä vanhemmat ja lapset.

Masennukseen liittyy häpeää

Viime kevään tapahtumia, joissa Veikkauksen entistä toimitusjohtajaa Matti Ahdetta epäiltiin alaistensa seksuaalisesta ahdistelusta ja jotka lopulta johtivat Ahteen erottamiseen Hilkka Ahde kuvaa kirjassaan perheen ja läheisten kannalta kohtuuttomiksi.

Prosessin seurauksena asioiden tärkeysjärjestys meni hänen mukaansa uusiksi. Monien läheisten sairastuminen ja poismeno samoihin aikoihin korosti ystävyyden merkitystä.

Kirjansa julkistamistilaisuudessa Hilkka Ahde kertoi saaneensa voimia jaksamiseen paitsi ystäviltään myös Tellervo Koiviston kirjasta. Molemmista käy ilmi, että masennukseen liittyy myös paljon häpeää.

Matti Ahde kielsi lukeneensa käsikirjoitusliuskoja etukäteen, koska ”silloin olisi jouduttu perheen sisäiseen keskusteluun”. Lopputulosta hän sanoi hyvin Hilkan näköiseksi.

Matti Ahde ei lähde oikeuteen

Matti Ahteen erottamiseen johtanutta prosessia Hilkka Ahde pitää oikeuden vastaisena. Hän syyttää muun muassa mediaa siitä, että tietyistä asioista vaiettiin.

Tiedotusvälineet antoivat hänen mukaansa ymmärtää, että selvitystyössä oli kyseessä virallinen oikeusprosessi. Hän ihmettelee, ettei kukaan arvostellut esimerkiksi sitä, että selvitysmieheksi asetettiin Pirkko K. Koskinen tai että nimettömät todistukset kelpasivat todistusaineostoksi.

Myös Tellervo Koivisto otti kantaa prosessiin. Vertaukseksi hän kehotti erityisesti toimittajia lukemaan Anne Holtin viimeisen dekkarin.

Hilkka Ahde korosti kirjansa julkistamistilaisuudessa, että Inhimilliset tekijät on ennen kaikkea omakohtainen kertomus sairastumisesta ja selviytymisestä. Kirjoittaminen on ollut terapiaa, joka on merkinnyt vapautumista ja uuden alkua.

Kunnianloukkausjuttua Matti Ahde ei vaimonsa mukaan aio nostaa, koska ”oikeusprosessi tulisi maksamaan suunnattomasti ja voittajia olisivat loppujen lopuksi vain juristit”.

Lehtikuva

Jaetut kokemukset. Hilkka Ahde sai voimia Tellervo Koiviston kirjasta.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva