Älkää pudotko baarijakkaralta

Vuokko Pentzin

OULU Onni ei tänään suosi. Uuden Seurahuoneen ravintola Hugo on suljettu juuri samalla hetkellä, kun pyyhällän sisään. Tyhjän ravintolasalin keskellä istuu nelihenkinen herraseurue lopettelemassa lounastaan. Tunnistan seurueesta Veikko Lesosen.

Tutkitaanpa á la carte- ja viinilistaa. Tuttu tarjoilija ohjaa istumaan sikarihuoneeseen, jossa tuoksuu tuore nahka. Tunnelma on kuin Orson Wellesin vanhoista elokuvista: valtavia tummia laiskanlinnoja hämärässä huoneessa. Kirjahylly ulottuu katonrajaan. Joku jättiläinen on käynyt nostamassa kirjat ylimmille hyllyille. Kurkotan varpaillani ja saan hiisattua yhden kirjan alas. Dodie Smithin Rauniolinna! Kansilehdelle on lyijykynällä piirretty hinnaksi 10 markkaa. Onkohan tämä erehdys. Kurkottelen toisen kirjan. Passi pyhiinvaeltajille, 5 markkaa.

Tämäpä mielenkiintoista. Suursijoittaja on upottanut kullalla silattuun linnaansa yli 50 miljoonaa markkaa, mutta arvokkaan sikarihuoneen hyllyssä on divareista hankittuja nuhraantuneita viihdekirjoja. Rauniolinna käy tässä ympäristössä vitsistä.

Á la carte -lista ei ole valmis, mutta saan katsella lounaslistaa. Kolmesta alkuruoasta voisin valita esimerkiksi vichysoissén ja tryffelicrémen, 52 markkaa. En tosin tiedä, mitä vihcysoissé on, mutta eipä ravintolakaan ole auki. Se avataan uudelleen kello 18.00.

Kolmen pääruoan lista ei vaikuta hirveän innostavalta: paistettua siikaa, paistettua hirvenseläkettä ja ankanrintaa. Hinnat vaihtelevat 146:n ja 175 markan välillä.

Jälkiruoaksi voisin nauttia esimerkiksi punssisavariinin ja valkosuklaajäätelöä, 52 markkaa. Miltähän mascarponevanukas maistuisi?

Ravintolasali on tavattoman kaunis ja kattaus eleganttia Willeroy & Bochia ja kristallia. Kunnianhimoisella viinilistalla on 30 erilaista valkoviiniä ja yhtä monta punaviiniä. Laadukkaita ja kohtuuhintaisiakin on joukossa, mutta ei tänne lipittämään tulla. Kalleimmalla punaviinipullolla on hintaa 4 494, 97 markkaa! Aidot samppanjat maksavat 480-981 markkaa ja kuohuviinit 220-250 markkaa.

Ravintola Hugo on viikonloppuisin auki vain tilauksesta. Ravintoloitsija ei näytä panostavan tavallisten oululaisten palvelemiseen, sillä aukioloajat on suunniteltu liikemiehille ja muulle business-väelle. Sääli.

Listoja tutkiessa tulee nälkä ja jano. Merikapteeni Petrellin saluunasta kaikuu iloinen puheensorina. Siispä sinne! Kaksitoista senttiä kuivaa portugalilaista valkoviiniä maistuu raikkaalta ja maksaa vain 26,76 markkaa, mutta suolaiseen nälkään on tarjolla ainoastaan pubin makkaroita, 41,60 markkaa annos. Missä on kevyt kasvisvaihtoehto?

Mittasuhteet eivät täsmää saluunassakaan. Baarijakkarat ovat niin korkeita, että jalat eivät ylety poikkipuulle. Tunnen olevani erittäin lyhyenläntä. Onneksi kaikki asiakkaat valittavat samaa. En haluaisi keikkua tällä pallilla kovin pitkään. Jos olisin päissäni, putoaisin parketille. Kolmisenkymmentä senttiä pitempi valokuvaaja moittii hänkin jakkaraa hankalaksi, mutta hän sentään ylettyy lyömään otsansa tiskin yläpuolella roikkuvaan valaisimeen.

Saluunan pelkistetty sisustus on valoisaa, uutta, mannermaista tyyliä. Juomalista on riittävän laaja. Pullo-olutta on tarjolla 17 eri merkkiä ja hanasta saa tuttua Lapin Kultaa. Iso kolmostuoppi maksaa 30 markkaa. Englanninkielisellä cocktail- ja drinkkilistalla on 24 vaihtoehtoa.

Älkää epäilkö aistejanne, jos edessänne oleva lasi on vino kuin Pisan torni. Petrellin baarin kaikki vesi- , viski- ja snapsilasit seisovat kymmenen senttiä kallellaan. Näyttää hauskalta, mutta en haluaisi juoda niistä. Tulee merisairas olo.

Päätämme valokuvaajan kanssa nauttia espressot. Se ei kuitenkaan onnistu avajaispäivänä. Petrellin saluunasta saa tavallista kahvia ja kaakaota, ja talon toisessa päässä Mamsellin lobbybaarissa valitetaan teknisiä ongelmia. Kallis erikoiskeitin ei toimi.

Aulassa on himmein sähkökynttilöin koristeltu joulukuusi ja hauska kokoelma erilaisia lepotuoleja. Pitsikankaalla päällystetyt näyttävät kieltämättä hiukan oudoilta tässä ympäristössä, mutta ehkä silmä tottuu.

Uljas punainen sohva on lobbybaarissakin extra large -kokoa.

Isoille miehille mitoitettu talo?

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva