Scandic ja Finnkino Autotorille

Hotelli- ja elokuvakeskus suunnittelukilpailuun, kongressikeskusta ei tarvita

Kari Sankala

OULU Kaupunginhallitus varasi Scandic Hotels Oy:lle ja Finnkino Oy:lle Autotorin korttelin hotelli- ja elokuvakeskuksen suunnittelua varten. Scandic havittelee Ouluun noin 200 huoneen hotellia sekä Finnkino jopa yhdeksän salin ja yhteensä 1 400 paikan elokuvakeskusta.

Varauspäätöstä tehdessään kaupunginhallitus totesi, ettei Oulussa ole tarvetta lähitulevaisuudessa erillisen kongressikeskuksen suunnitteluun.

Kaupunginhallituksen mielestä kongressikeskuksen tarve on vähentynyt, koska kaupunginteatterin laajennus on alkamassa, Autotorin hotelli- ja elokuvakeskus etenee sekä kauppatorin tietämille on tullut viime aikoina runsaasti ravintola- ja kokoustiloja, viimeksi Oulun uusi seurahuone.

Kaupunginhallituksen mielestä kongressien järjestelyissä pitäisi tehostaa olevien tilojen yhteismarkkinointia.

Hotelli- ja elokuvakeskusvarauksen Autotorille saaneiden pitää hoitaa omalla kustannuksellaan keskuksen luonnossuunnittelu. Kaupunki on tässä vaiheessa mukana mitoittamassa keskusta toiminnallisesti ja kaupunkikuvallisesti Ouluun sopivaksi.

Kun mitoitus on tehty, korttelille voidaan määrittää hinta. Uuden hotelli- ja elokuvakeskuksen pysäköintipaikkojen tarve ratkeaa vasta sitten, kun kaupungin alle sijoittuvasta kallioparkista on päätetty.

Suunnittelusta kutsukilpailu

Kaupunginhallitus asetti Autotorin korttelivaraukselle ehdoksi sen, että varauksen saajien pitää yhdessä kaupungin kanssa järjestää hotelli- ja elokuvakeskuksen suunnittelukilpailu. Kilpailun osanottajat kutsutaan, joten mihinkään avoimeen kilpailuun ei ole tarkoitus lähteä.

Suunnittelukilpailu tulee ajankohtaiseksi, kun korttelin uusi asemakaava on valmis.

Autotorin kortteli rajoittuu Aleksanterin-, Albertin-, Tori- ja Saaristonkatuihin. Korttelissa sijaitsee kolme suojeltua rakennusta: Liljeblomin talo, Nuorten Ystävien omistama Waenerbergin talo ja Santaholman talo. Lisäksi korttelissa on Teboilin huoltamo.

Jos hotelli- ja elokuvakeskus ei jostakin syystä lähde liikkeelle, ei varauksen saajilla ole oikeutta vaatia kaupungilta korvausta.

Apulaiskaupunginjohtaja Matti Pennasen mukaan seuraavaksi ryhdytään operaattoreiden eli Scandicin ja Finnkinon kanssa neuvottelemaan, miten kortteli mitoitetaan. Samoin on kokonaan katsomatta kaupunkikuvalliset seikat, vaikka korttelin rakentamiseksi on tehty vuosien varrella monenlaisia luonnoksia.

”Hotelli- ja elokuvakeskuksen on istuttava paikalle. Haluamme järjestää kutsukilpailun, jossa kaupunki on mukana arvioimassa tulosta”, Pennanen sanoo.

Pennanen toivoo, ettei suunnittelukilpailusta lähdetä tekemään liian raskasta, vaan keskityttäisiin olennaiseen eikä poltettaisi turhaan aikaa.

”Kilpailun takia aikataulu ei saa karata, mutta kaupunkikuvallisuus pitää selvittää. Tavoitteena on löytää Oulua palveleva ratkaisu, Ouluun tarvitaan hotelli”, Pennanen sanoo.

Scandic on tulossa Ouluun nimenomaan hotellioperaattorina, joka vuokraa tilat omistaja-sijoittajalta.

Esimerkiksi Helsingissä Simonkentän hotellissa Scandic on yhteistyössä Tapiola-yhtiöiden kanssa.

Tapiolan kiinteistöjohtaja Asko Salminen kertoo yhtiöllään olevan virityksiä ympäri Suomea eikä Oulusta ole vielä sovittu. Oulun Autotori-suunnitelmat ovat kuitenkin Salmiselle tutut. Tapiola-yhtiöt omistavat 13 hotellikiinteistöä eri puolilla Suomea, mutta eivät yhtään Oulussa. Finnkinon kanssa Tapiolalla ei ole toistaiseksi ollut yhteistyötä.

Scandicin tulo Ouluun merkitsisi myös sitä, että K-etukortin omaavat henkilöt saisivat Ouluun oman etuhotellinsa, sillä Kesko ja Scandic ovat plussakorttiyhteistyössä.

Autotori oli vertailussa Autorannan kanssa, jonne Kapiteeli Oy on esittänyt hotellin rakentamista.

Jukka Leinonen

Autotori umpeen. Autotori on pitkään ollut keskeneräisen näköinen. Paikalle Aleksanterinkadun ja Albertinkadun kulmaukseen on suunniteltu ennen muun muassa pysäköintitaloa. Uusimman suunnitelman mukaan korttelin täyttää hotelli- ja elokuvakeskus.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva