Musiikki voit-

ti puhal-linki-

san

Ouluun jälleen A-sarjan ykköstila Oulaisten SM-kilpailuista

Esko Aho

OULAINEN Puhallinorkesterien SM-kisoissa jännitys tiivistyi loppua kohden siinä määrin, että Oulun konservatorion ja seurakuntien puhallinorkesterin ja Kokkolan nuorisosoittokunnan väliseksi eroksi mitattiin lopulta 0,61 pistettä ensiksi mainitun hyväksi.

Oululaiset voittivat Oulaisten A-sarjan nyt toista kertaa peräkkäin. Edellinen voitto on vuodelta 1998.

Oulun orkesterin kokonaispistemäärä oli 90,94 ja Kokkolan 90,33. Molemmat saavuttivat kultamitalitason kunniamaininnalla. Silti vain yksi tuomari viidestä oli papereissaan pannut Kokkolan orkesterin ensimmäiselle sijalle.

Lopullinen piste-ero tarkentui vasta jälkipyykin kautta, sillä kokkolalaisia johtanut kapellimestari Elias Seppälä valitti tulosten laskemisen jälkeen tuomaristolle, että Oulun soittokunnassa oli yksi ammattilainen ilmoitettua enemmän.

Seppälä oli oikeassa, ja sääntöjen mukaan Oululta ropisi yksi piste pois. Ylimääräinen ammattilainen tosin oli ollut Seppälällä tiedossa jo ennen A-sarjan alkua, mutta tiukka tilanne pani hänet lukemaan sääntöjä tarkemmin.

Virtsanäytteitä soittajilta ja kapellimestareilta ei sentään ryhdytty vaatimaan. Kenties seuraavissa kisoissa.

Vallitsevin mielipide yleisön joukossa oli, että musiikki voitti, tällä kertaa Jukka Myllyksen ja Juha Piston johdolla. Siitä huolimatta toiseksi tulleillekin muistettiin antaa arvo, olihan mitattu ero ns. virhemarginaalin sisällä.

Ytympi soittajisto

Oululaiset vain pystyivät Petri Junnan sovituksessa Einar Englundin Valkea peura -sarjasta kovin elävästi ja kouriintuntuvasti osoittamaan, ettei säveltaide tarkoita pelkkää rytinää, fanfaaria ja pauketta, vaan myös vahvaa musiikillista missiota ajatuksen kanssa esille tuotuna.

Liian vaativaksi moititusta pakollisesta kappaleesta, Kirmo Lintisen YTY:stä, oululaiset irrottivat enemmän jämäkkää ytyä ja ykseyttä kuin kokkolalaiset kilpakumppaninsa, jotka pilkkoivat teoksen kevyenpuoleisiksi atomeiksi ja jättivät osaset yleisön koottaviksi.

Oulun orkesterilla on toki puolellaan se huomattava etu, että soittajat ovat hiukan Kokkolan puhaltajia varttuneempia; he pystyvät toteuttamaan monet kohdat tukevammin ja määrätietoisemmin.

Ero todellistui korvissa, kun vertasi esimerkiksi soittokuntien yleisklangeja keskenään: kevyt ja taipuisa vastaan ammattimaisen tukeva ja taipuisa.

Mutta, kuten sanottu, huonosti eivät Kokkolan puhaltajat suinkaan suoriutuneet. Päin vastoin Jim Curnown Mutanzan vaativina polveilevat sinfoniset muunnelmat tulkittiin huomattavalla taidolla ja tarkkuudella, hienoja sointivärejä tuon tuosta esille nostaen.

Suurella koneistolla

B-sarjassa kilpailleista orkestereista parhaiten menestyivät Jouni Auramon johtama Lieksan nuorisopuhallinorkesteri sekä TTY:n rumpu ja muut puhaltimet Tampereelta Päivi Pyymäen ja Tero Haikalan johdolla.

Näidenkin orkestereiden ero tuomareiden loppuarvostelussa oli tiukka, vaivaiset puoli pistettä.

Jukka Viitasaaren The Missing Season -sarja tarjosi lieksalaisille yllin kyllin värikästä puuhaa. Lieksan 70-henkisen kombinaatin - jonka nuorimmat jäsenet hädin tuskin erotti rumpujen välistä - paras avu oli tasainen varmuus. Soitto kävi kuin hyvin rasvattu kone, mikä ei kuitenkaan ollut yhtä myönteinen piirre tulkinnallisesti.

Tamperelaisten räväköistä esityksistä Päivi Pyymäen johdolla oli konemaisuus mahdollisimman kaukana. Näitä piirteitä vanhasta iloisesta torvisoittohengestä tulisi itse kunkin soittajiston vaalia.

Viime kilpailuissa laakereita niittänyt Oulun seurakuntien ja konservatorion nuorisopuhallinorkesteri I sijoitettiin kolmanneksi. Laadukasta soittoa sekin esitti Jukka Myllyksen johdolla huolimatta siitä, sattuiko kuulija pitämään sovitusta Borodinin Polovetsilaisesta tanssista neronleimauksena.

B-sarjassa kilpailivat myös Ylivieskan seudun musiikkiopiston puhallinorkesteri, joka poikkesi edukseen muista klassisella ohjelmavalinnallaan (Mozart, Wagner) sekä Raahen puhallinorkesteri, joka kärsi tilapäisestä trumpettipulasta, mutta oli siitä huolimatta rohjennut lähteä kisaan mukaan.

Tuloksissa ylivieskalaiset tiettävästi sijoittuivat kunniakkaasti neljänsiksi puoli pistettä kuopiolaisen Haapaniemen nuorisopuhallinorkesterin jälkeen, vaikka näitä pisteitä ei palkintojenjakotilaisuudessa virallisesti ilmoitettukaan.

Laaksojen Jymy-lupaus

SM-mittelön oheisohjelmana esiintyi lauantaina uusi alueellinen Jymy Brass Band. Vaskipuhaltajista ja lyöjistä koottua orkesteria johti Tom Bildo.

Menemättä tarkemmin konsertin yksityiskohtiin voi sanoa, että Jymy vaikuttaa juuri sellaiselta laatutietoiselta kokoonpanolta, josta laaksojen alueella on pitkään haaveiltu. Jymy soi jo miellyttävän muhkeasti yhteen.

Laaksojen lahjakkaimmat puhaltajat pääsevät toteuttamaan musiikillisia pyrkimyksiään puhtaalta pöydältä tasokkaassa oppimisympäristössä. Ei siis mikään vähäinen lisä alueen ennestäänkin vireään musiikkielämään.

Esko Aho

Jälleen voittoisana. Oulun seurakuntien ja konservatorion puhallinorkesteri voitti Oulaisten SM-kisan A-sarjan jo toista kertaa peräkkäin.

Puhallinorkes-terien SM-tuloksia

A-sarja

1. Oulun seurakuntien ja konservatorion puhallinorkesteri johtajinaan Juha Pisto ja Jukka Myllys. Kultamitalitaso kunniamaininnalla. Pisteet 90,94. Palkintosumma 5 000 markkaa.

2. Kokkolan nuorisosoittokunta johtajanaan Elias Seppälä. Kultamitalitaso kunniamaininnalla. Pisteet 90,33. Palkintosumma 3 000 markkaa.

B-sarja

1. Lieksan nuorisopuhallinorkesteri johtajanaan Jouni Auramo. Kultamitalitaso. Pisteet 88,70. Palkintosumma 3 000 markkaa.

2. TTY:n rumpu ja muut puhaltimet (Tampere) johtajinaan Päivi Pyymäki ja Tero Haikala. Kultamitalitaso. Pisteet 88,20. Palkintosumma 2 000 markkaa.

3. Oulun seurakuntien ja konservatorion nuorisopuhallinorkesteri I johtajanaan Jukka Myllys. Kultamitalitaso. Pisteet 84,70. Palkintosumma 1 000 markkaa.

Lisäksi kultamitalitason saavuttivat Haapaniemen nuorisopuhallinorkesteri johtajanaan Pekka Ulmanen ja Ylivieskan seudun musiikkiopiston puhallinorkesteri johtajanaan Juha Tuukkanen sekä hopeamitalitason Raahen puhallinorkesteri johtajanaan Jarmo Marjomaa

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva