Kaavamuutos myötätuulessa

Marketin myötä pohdinnassa myös linja-autoaseman, torin ja grillin kohtalo

Anne Helaakoski

RAAHE Linja-autoaseman alueen asemakaavan muutoshanke etenee joutuisaa tahtia. Kaupunginhallitus päättää muutosehdotuksen hyväksymisestä ja julkisesti nähtäville asettamisesta tänään maanantaina. Jos kaikki sujuu suunnitellun aikataulun mukaan, alueelle suunniteltu marketti valmistuu ensi syksynä.

Kaavamuutos mahdollistaa myös uuden linja-autoaseman rakentamisen. Paikalliset taksiyrittäjät ovat halukkaita rakennuttamaan uuden henkilöliikenneterminaalin nykyisen aseman tilalle.

Tavoitteena olisi päästä rakentamaan yhtä aikaa marketin kanssa. Se on kaupunginarkkitehti Irene Merikallan mukaan täysin mahdollista.

”Kaupunki ei ole omasta puolestaan tekemässä linja-autoaseman puolelle mitään muutoksia. Ainoastaan huolehditaan siitä, että liikenne toimii.”

Torin paikkaa mietitään

Kauppatorin paikka on puhuttanut ihmisiä sekä linja-autoaseman alueen kaavamuutoksen että meneillään olevan keskustan kehittämissuunnitelman yhteydessä. Alueen havainnekuvaan tori on sijoitettu, mutta mikään lopullinen ratkaisu se ei ole.

”Olemme saaneet valtavasti palautetta asiasta ja konsulttikin on sitä miettinyt. Asiasta keskustellaan talven ja kevään aikana ja toivottavasti saadaan päätös aikaan.”

Uuden torin paikaksi on esitetty Härkätorinpuistoa ja museonrantaa, mutta muitakin alueita voi harkita, miettii Merikalla.

”Ensi vuoden aikana voitaisiin kokeilla eri paikkoja ja kysellä asiakkailta ja kauppiailta, miltä ne tuntuvat ja miten ne toimivat.”

Marketin jalkoihin jäävän torigrillin kohtalo on huolestuttanut kaupunkilaisia. Kaavassa grillille ei ole osoitettu erillistä tonttia, mutta alueen havainnekuvaan grillinpaikka on merkitty.

”Tila näyttäisi olevan hyvä ja yrittäjän toiveiden mukainen. Nyt hän ryhtyy suunnittelemaan yrityksen siirtämistä.”

Ulkonäkö huolettaa

Tulevan marketin ulkonäkö ei ole miellyttänyt montaakaan paikkakuntalaista.

Kaupunginarkkitehdin mukaan rakennus on ketjun tuotemerkki eikä sen ulkonäköön luultavasti voida vaikuttaa paljoakaan. Rakennuslupavaiheen aikana ulkonäkökin kuitenkin tutkitaan uudestaan.

”Olemme esittäneet erilaisia toiveita yritykselle. Ne eivät ole isoja asioita, mutta saisivat rakennuksen näyttämään vähän paremmin meidän perinteiseen tyyliimme sopivalta.”

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva