Schjerfbeckin Julhälsning-piirros Oulussa

Riitta Mäkelä

OULU Monien aikalaistaiteilijoittensa tapaan Helene Schjerfbeck teki piirroksia kirjoihin ja aikakauslehtiin. Valokuva kuvituksena teki vasta tuloaan.

Vuosisadan vaihteessa Schjerfbeck piirsi kaksi kuvaa vuoden 1900 Julhälsning-lehteen Hilda Käkikosken pieneen kertomukseen Lill-Maja i Degtinan (Pikku-Maija taikinatiinussa).

Ainakin toinen alkuperäispiirroksista, kuva naisesta ja tytöstä taikinatiinun ääressä, jäi lehden toimittajalle Emil Tilvikselle (1872 Raahe - 1904 Helsinki) - kuten muidenkin taiteilijoiden lehteen tekemiä kuvia.

Monien unohduksen vuosien jälkeen Schjerfbeckin piirros on nyt kehystettynä oululaisessa kodissa.

Schjerfbeck oli 1900 Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulun opettaja. Hän oli syksyllä virkavapaana ja hoiti huonoa terveyttään ruotsalaisessa tunturiparantolassa. 1902 hän jätti opettajantyön ja muutti äitinsä kanssa Hyvinkäälle.

Schjerfbeckin vuoden 1900 tuotannosta on tunnetuin pitkään työstynyt ja pelkistynyt maalaus Kirkkoväkeä eli Pääsiäisaamu (1895-1900, Ateneum), joka oli 1900 esillä näyttelyissä Helsingissä ja Turussa. Lisäksi vuodelta 1900 tunnetaan vain muutamia luonnoksia ja piirroksia.

Nippu kuvia

Julhälsning (aluksi Julhelsning) ilmestyi vuosina 1888-1903. Alkuaan se oli suomalaisen naisliikkeen pioneerien Vera Hjeltin ja Alli Tryggin toimittama lasten joululehti. Myöhemmin toimituskuntaan kuului Fanny Tavaststjerna sekä Alli Nissinen ja lehteen sisältyi liite aikuislukijoille.

Vuonna 1898 Julhälsningin jakelusta vastasi Emil Tilvis. Vuodesta 1901 Tilvis oli toimittaja ja kustantaja. Tilviksen kuoltua lehden ilmestyminenkin loppui.

Tilvis oli Oulussa ja Raahessa toimineen kalajokelaissyntyisen messinkivalurin Efraim Tilviksen poika. Raahen Porvari- ja kauppakoulun jälkeen hän lyhyen elämänsä aikana ennätti työskennellä huomattavan monella alalla, muun muassa Porvoossa WSOY:n kirjanpitäjänä, kirjeenvaihtajana ja KOP:n johtajana sekä kirjanpidon ja kirjeenvaihdon opettajana Raahessa ja Helsingissä.

Emil Tilviksen vaimon kuoltua 1914 Julhälsning-lehtien alkuperäispiirustukset siirtyivät Emilin veljelle, kustannusvirkailija Arvid Tilvikselle (1876 Raahe - 1946 Helsinki). Arvidin poikamiestalouden jäämistöä Oulun seudun sukulaiset toivat tänne.

Jäämistöä ei ilmeisesti ole paljoakaan selvitelty ennen kuin nippu kuvia kiinnitti erään sukulaisen huomiota. Ne sisälsivät useiden Julhälsning-lehteen piirtäneiden taiteilijoiden piirroksia, joukossa Helene Schjerfbeckin piirros.

Taikatiinu. Oulusta löytynyt Helene Schjerfbeckin piirros Hilda Käkikosken kirjoitukseen Julhälsning-joululehdessä jouluna 1900.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva