Kilpailusta haetaan uutta puhtia

Puhallinorkestereille pisteitä mäkihypyn ja luistelun välimaastosta

Ilkka lappalainen

OULAINEN Kolmen vuoden tauon jälkeen kisaillaan puhallinorkestereiden Suomen mestaruuksista lauantaina alkaneissa ja tänään jatkuvissa kilpailuissa Oulaisissa.

”90 pinnalla voitetaan. Pisteet lasketaan mäkihypyn ja luistelun välimaastoon menevällä järjestelmällä. Koehyppääjät vain puuttuvat”, evästää tuomariston johtaja Raine Ampuja Oulaisten palloiluhallin piippuhyllylle kokoontunutta arvosteluraatia ennen esitysten alkamista.

”Pakollista kappaletta Minun kultani kaunis on ei esitetä kokonaan”, Ampuja valistaa. Mutta mistä se pannaan poikki, oli hieman hakusalla varttia vaille ensimmäisiä alhaalta salista kaikuvia puhalluksia.

”Täytyy plarata partsikoita”, tuumaillaan tuomaririvissä ja selataan paksuja paperinippuja.

Vetovuoron vaihto

Tässä vaiheessa puhallinorkestereiden SM-kilpailujen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Harri Turunen odottaa jo levollisin mielin ensisoittoa. Kaikki oli tehty, mitä tehtävissä oli. Pitkä perinne musiikkitapahtumien järjestämisissä antaa varmuutta, että homma hoituu kunnialla kotiin.

Puhallinorkesterit ovat ottaneet mittaa toisistaan 1970-luvulta lähtien. Tosin välillä oli pitkä tauko, kunnes taas 1980-luvun lopulla kokoonnuttiin näissä merkeissä.

Kilpailuja on järjestetty Oulaisissa parin, kolmen vuoden välein. Turunen olisi jo valmis antamaan vetovastuun välillä jollekin toiselle paikkakunnalle.

Vaativat pakolliset

Tämänvuotiseen tapahtumaan osallistuu 12 orkesteria eri puolita maata, mikä lienee määrässä mitattuna pohjanoteeraus. Tavallisesti on ollut jokunen ryhmä enemmän; huippuna parikymmentä orkesteria.

Harri Turunen ei pidä tätä dramaattisena. Orkesterien elämä kun on eräänlaista aaltoliikettä. ”En tiedä, mistä se johtuu. Onko niin, että pakolliset kappaleet ovat liian vaativia”, hän pohtii.

Harri Turunen ei koe ryhmien vähyyttä merkkinä siitä, että puhallinmusiikilla menisi jotenkin huonosti. Nuoria soittajia on tulossa koko ajan. Musiikki- ja kansalaisopistoissa annettava opetus rakentaa tukevaa pohjaa soittoharrastuksen jatkumiselle.

Järjestelytoimikunnan puheenjohtaja pitää SM-kilpailuja enemmän kasvattavana tilaisuutena kuin kilpailuna otsa rypyssä. Tapahtumaan valmistaudutaan kuukausia etukäteen. Tämä antaa uutta puhtia ja ryhtiä harjoitteluun sekä tekee siitä tavoitteellista. Samalla se luo yhteishenkeä joukkoon.

”Soittajille tarjoutuu tilaisuus esiintyä tuomareille. Myös toisia kuuntelemalla opitaan paljon”, Harri Turunen korostaa.

Ilkka Lappalainen

Lyyra kotiin. Hyvinkään musiikkiopiston puhallinorkesterin soittajat kokoontuivat kiertopalkintona olevan lyyran ympärille ennen kilpailusoittoaan.

C-sarjan voitto Kuopioon

Esko Aho

OULAINEN Lauantaiaamuna Oulaisissa alkaneet kuudennet puhallinorkestereiden SM-kilpailut saatiin C-sarjan osalta päätökseen jo varhain iltapäivällä.

Ensimmäisen palkinnon vei Kuopioon Haapaniemen nuorisopuhallinorkesteri II Pekka Ulmasen johdolla (87.33 pistettä).

Toiseksi sijoittui Markku Rengon johtama Hyvinkään musiikkiopiston puhallinorkesteri (82.00 p.).

Kolmanneksi arvioitiin Oulun seurakuntien ja konservatorion nuorisopuhallinorkesteri II, jota johtivat Juha Pisto ja Panu Matilainen (80.33 p.).

Neljännen palkinnon sai Pekka Ulmasen johtama Haapaniemen koulun 5. luokan puhallinorkesteri (73.33 p.).

Sarjassa kilpaili neljä puhallinorkesteria. Pakollisena numerona oli Esko Heikkisen teos Minun kultani kaunis on.

Tuomaristossa istuivat Kalervo Kulmala, Juha Törmä, Anu Pihl, Tom Bildo ja Peter Saan. Tuomariston puheenjohtajana toimi Raine Ampuja.

Puhallinorkestereiden SM-kilpailut jatkuvat vielä tänään sunnuntaina kello 9 alkaen B-sarjan toisella jaksolla ja kello 13.30 alkaen A-sarjalla. Kilpailupaikka on Oulaisten yläasteen palloiluhalli.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva