Visionääri jaksaa yrittää

Tapani Kurkelan työ ei ole ulkopuolisin silmin aina suoraviivaista.

Mies on kunnallisen liikelaitoksen, Oulun Energian toimitusjohtaja. Kun nykyisessä maailmassa kaikkea liiketoimintaa pyritään tehostamaan, on myös Kurkela ollut mukana pukkaamassa Oulun Energiaa kohti liiketaloudellisesti tehokkaampaa ja kilpailukykyisempää toimintaa, sehän on ilmoitettu tavoitteeksi.

Mutta mikä puhtaassa yritysmaailmassa käy muutamalla uudistusprojektilla, ei kunnallisessa maailmassa aina onnistukaan noin vain.

Kun sopalla on monta hämmentäjää, se jarruttaa monesti lopullisia päätöksiä ja kiskoo niitä suuntaan jos toiseenkin. Se on nähty viimeksi Oulun energiastrategia-asiassa.

Moni asia on kehittynyt Oulun kaupungin sähköbisneksessä vuosien varrella, ja Kurkelan visioilla on ollut siinä osansa.

Valtakunnan energiapiireissä 55-vuotias Kurkela on visionäärinä näköalapaikalla. Hänet valittiin äskettäin jatkamaan valtakunnallisen Sähköenergialiitto ry Senerin hallituksen puheenjohtajana, hän on hoitanut postia vuodesta 98 lähtien. Liitto edustaa sähkön jakelu- ja vähittäismyyntiyrityksiä.

Oulun Energian toimitusjohtajana hän on ollut vuodesta 1990 lähtien. Sitä ennen hän toimi parikymmentä vuotta sähkölaitosalalla muualla maassa.

Kurkelaa on kuvailtu sinnikkääksi, periksiantamattomaksikin, mutta joustavakin hän osaa olla. Ja uusia visioita syntyy varmasti, jos entiset eivät jostakin syystä vie perille. Työmaalla isännän ääni ajoittain kuuluu. Kokenut kehäkettu osaa löytää ne hankalat ja tarpeelliset kipukohdat, joihin tarttua.

Työympäristö on hyvillään Kurkelan viljelemästä huumorista. Laajemmassa piirissä huumorin käyttöä pitääkin sitten rajoittaa. Virallisessa asemassa olevan lohkaisuja ei aina mielletä huumoriksi vaan vakavasti otettavaksi asiaksi. Kauempana olevat voivat käyttää sitä hyväksikin.

Mutta vakavasti Kurkela energia-asiat ottaa. Hän on perusteellisesti kiinnostunut työstään, ja monasti innostunutkin. Toisinaan tarmokas innostus sitten dramaattisesti törmää ympäristön erisuuntaisiin näkemyksiin.

Kurkelaa näyttää selvästi harmittavan yleisessä keskustelussa energia-asioista esitetyt, hänen mielestään tietämättömät ja virheelliset näkemykset. Kaikkia koskettavasta asiasta mielipiteitä on helppo esittää. Tunnetusti niitä ei aina esitetä pelkästään aidon energia-asioihin kohdistuvan mielenkiinnon vaan myös muiden pyyteiden vallassa.

Julkisuudessa Kurkela on ollut paljon, hän ei epäröi lausuntojen antamista energia-asioista etenkään silloin, jos kokee virheellisten näkemysten olevan vallalla. Ja toki hän antaa lausuntoja tarpeen vaatiessa muulloinkin.

Kurkelalla on urheilutausta, hän on pelannut jääpalloa ja jalkapalloa aktiivisesti. Pohjois-Suomen jalkapallopiirin puheenjohtajana hän on toiminut viimeksi kuluneen vuoden. Maratonejakin hän on juossut.

Hän harrastaa liikuntaa edelleen. Työmatkatkin hän taittaa mieluusti pyörällä tai kävellen. Kävellessä on aikaa ajatella. Ajatuksia voi sitten kotosalla vielä virittää lukemalla runsaasti lehtiä.

Ajatella voi vaikka sitä, millaista rataa aloitteellisuus, julkisuus ja poliittinen päätöksenteko oikein saattavat kiertää. Kuka vie ketä mihin ja onko se oikein.

PASI KLEMETTILÄ

Pekka ala-aho

Vauhti päällä. Tapani Kurkelalle työmatka on tilaisuus liikuntaan ja ajatustyöhön.

Kuka: Tapani Kurkela

Oulun Energian toimitusjohtaja vuodesta 1990.

Syntymäpaikka: Kemi, asuinpaikka Oulussa Myllyojalla omakotitalossa.

Ikä: 55 vuotta.

Perhe: vaimo, kolme aikuista tytärtä ja kolme lastenlasta.

Opinnot: diplomi-insinööri Oulun yliopistosta.

Aiemmat toimet: mm. Keravan energialaitoksen johtaja, Strömbergin (nykyisin ABB) markkinointipäällikkö, Pohjois-Karjalan Sähkön kenttäjohtaja.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva