Tervamakasiini paloi Toppilassa

Heidi Hietala

OULU Yksi kolmesta Toppilansalmen rannalla terva-ajalta säilyneistä makasiineista paloi lauantaina illalla. Kaupungin omistuksessa oleva makasiini oli rakennettu 1800-luvulla ja sen kulttuurillinen merkitys on samaa luokkaa torin rannassa olevien aittojen kanssa.

Vanha makasiini oli vailla suojelumerkintää. Meneillään olevassa kaavoituksessa sen oli tarkoitus olla yksi säilytettävistä kohteista.

Palomestari Pekka Mikkola kertoi noin 250 neliömetrin laajuisen rakennuksen radan puoleisen päädyn olleen ilmiliekeissä palokunnan ehdittyä paikalle. Myös rannan puoleisen päädyn katosta nousi savu.

Palo oli lähtenyt liikkeelle makasiinin myöhemmin rakennetusta lautasiivestä, jonka kautta tuli pääsi leviämään koko rakennukseen. Vanhempi osa rakennuksesta oli rakennettu jykevästä hirrestä, joka kesti tulta pidempään.

Palokunnan työtä vaikeutti kova tuuli ja puutteellinen veden saanti. Lähin vesiposti oli muutaman sadan metrin päässä palopaikasta.

Mikkolan mukaan palon syttymissyy on vielä epäselvä, tuhopoltto on kuitenkin ainoa varteenotettava selitys. Ensin täytyy kuitenkin tutkia, onko aitan sisällä ollut jotain tulenarkaa.

Poliisi ei vielä suostunut kertomaan epäilyksistään.

Kaupunki oli vuokrannut makasiinin yksityiselle helmikuussa. Vuokralainen säilytti makasiinissa ilmatyynyalusten rakennustarvikkeita, myös maaleja.

Mies ei ollut vakuuttanut omistuksessaan ollutta esineistöä. Hänen arvionsa mukaan aitan mukana paloi omaisuutta yli sadan tuhannen markan edestä.

”Tässä palaa poroksi paljon tärkeää työtä vastuuttoman ihmisen takia”, vuokraaja manasi. Hän oli yrittänyt pelastaa palavaa omaisuuttaan.

Rakennustutkija Juhani Turpeinen paheksui makasiinin mahdollista tuhopolttoa. Rantamakasiinit ovat näkyvä piirre Oulun kulttuuriperintöä:

”Onneksi kaksi muuta makasiinia säästyivät. Ne kertovat tervaporvarikaudesta ennen Tervahovin vuonna 1901 ollutta paloa.”

Risto Rasila

Palava perinne. Yli sata vuotta vanha tervamakasiini paloi eilen palokunnan pelastusyrityksestä huolimatta. Makasiini oli tarkoitus merkitä säästettäväksi kohteeksi alueen uudessa kaavassa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva