Tuhannen sanan tarinoita

Pilapiirroskirja

Jari: Douppinokkio. Pohjoinen.

Että mikäkö on Douppinokkio? No sehän on tietysti semmoinen suomalaisen dopinghiihtäjän ja Pinokkio-nuken risteytys, jonka nenä kasvaa sitä pitemmäksi mitä enemmän tämä Douppinokkio valehtelee. Ja kun tähän jatkuvasti kasvavaan nenään on sidottu vankka hirttoköysi, jonka silmukka on hiihtäjän omassa kaulassa, tietäähän sen miten siinä käy.

Tuo määritelmä osoittaa vääräksi sen, että yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Jarin piirroskokoelman nimen ja kansikuvan selostamiseen tarvittiin vain 45 sanaa. Totta puhuen, vaikka olisi käytetty vielä 1 955 sanaa lisää, eipä sitä olisi saanut kerrotuksi yhtä tyhjentävästi kuin Jarin piirros ja sen yksi sana. Juuri sitähän pilapiirros parhaimmillaan on.

Douppinokkio on luonnollinen valinta Jarin viidennen piirroskokoelman nimeksi, sillä kaikessa surkuhupaisuudessaan hiihtäjien dopingsekoilut olivat herkullisin uutisaihe sinä aikana, jona kokoelman piirrokset on julkaistu Kalevassa, sysksystä 2000 syksyyn 2001. Hiihtoniilot saavat kyytiä muutamassa muussakin piirroksessa, ja heidän viittoittamalla tiellään jatkavat toisen ”rehdin kansallislajin” pesäpallon edustajat.

Jarin poliittisissa piirroksissa on kiinnostavaa seurata, kumpi lopulta perii voiton yrmeydessä: Jarin näkemys Paavo Lipposesta vai Paavo Lipponen itse.

Tällä hetkellä tuntuu siltä, että Jari johtaa otsarypyn verran; hänen Lipposensa ei ole lasten eikä heikkohermoisten katseltavaa. Huomattavan uskottavalta näyttää myös kaiken aikaa tekosiaan selittelevä karvanaama, ulkoministeri Erkki Tuomioja. Kokoelman paras filosofi on silti edelleen pottunokkainen ”yleismies”, milloin mitäkin kotkotusta ihmettelemässä.

Jukka Ukkola

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva