Eräkirja

Erno Paasilinna: Kamppailuja karhun kanssa 1800-luvulta nykypäiviin. Otava 2001.

Erno Paasilinna toimitti viimeisinä elinvuosinaan neljä kirjakokoelmaa, joista kaksi käsitteli eräkirjallisuutta: viime vuonna julkaistun Erämiehiä ja erämaitten vaeltajia ja nyt postuumina julkaistun Kamppailuja karhun kanssa.

Kamppailuja karhun kanssa lienee Paasilinnan viimeiseksi toimitustyöksi jäänyt teos, onhan sen johdanto kirjoitettu elokuussa 2000 muutamia viikkoja ennen kirjailijan kuolemaa.

Molemmilla eräkirja-antologioillaan Paasilinna jätti arvokkaan perinnön erämiehille ja luonnossa kulkijoille, joihin hän itsekin vankasti lukeutui.

Kamppailuja karhun kanssa on monessa mielessä tärkeä eräkirjallisuutta käsittelevä toimitustyö. Tähän antologiaansa Paasilinna on kerännyt käytännöllisesti katsoen kaiken sen kirjoitetun tiedon 1800-luvulta nykypäiviin asti mitä karhun elämäntavoista, sen erilaisista pyyntimenetelmistä on kirjoitettu, ja ennen kaikkea miten karhuun on suhtauduttu eilen ja tänään.

Lukijalle antologian tekee nautittavaksi Paasilinnan tarkka ja vankkumaton kirjallinen maku. Yksikään kokoelmaan valittu tarina, juttu, tai vaikkapa kansankertojien kuvaus ei jätä lukijaansa välinpitämättömäksi. Kun antologian lukemisen on aloittanut, sitä ei voi jättää kesken.

Jokaiselle tänäiselle karhunpyytäjälle tai pyyntiin aikovalle Kamppailuja karhun kanssa on etenkin karhun käyttäytymisen kannalta aarreaitta, vaikka nykyisin ei ainuttakaan kirjassa esitettyä pyyntitekniikkaa enää voikaan käyttää.

Pauli haataja

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva