Kaava kehittää Päivärinnettä

Entisestä sairaala-alueesta tulee selkeä työ- ja asuinalue

Rauni Peltonen

MUHOS Päivärinteen asemakaavamuutos on valmistunut. Se hyväksytään lopullisesti lähiaikoina kunnanvaltuustossa.

Kaavan toteutuminen jakaa alueen selkeästi kahtia. Asunnot tullaan rakentamaan nykyisten asuntojen yhteyteen niin, että länsiosaan syntyy erillinen asuinalue omakotitalo- ja pientalokortteleineen.

Itäosaan tulevat alueen työpaikka-alueet, johon kuuluvat toimitilarakennukset ja myös rakennussuojelualueet, kuten sairaalarakennuksen ja niin sanottu lääkärientalon alue.

Virkistys- ja muinaismuistoalueet taas sijaitsevat sekä sairaalarakennuksen ympäristössä että Oulujoen rannassa.

Toisaalta kylän elvyttämistä

Pitkällä tähtäimellä asemakaava mahdollistaa kylän kasvun nykyisestä 80 asukkaan kylästä 200 asukkaan taajamaksi. Sairaalarakennukseen ja toimitilakortteleihin mahtuu 40-100 yritystä toimialasta riippuen. Yksi toimitilakortteleista on sellainen, että myöhemmin on mahdollista muuttaa se myös asuntokortteliksi jos sellainen tulee tarpeelliseksi.

Uusia asuntoja alueelle on odotettavissa puolisensataa. Niistä 27 on omakotitaloja ja 17-22 rivitaloasuntoja tai vastaavia muissa asunto-osakeyhtiöissä olevia asuntoja.

Omakotitalotonttien keskikoko on noin 1 100 neliömetriä. Rakentamistehokkuusluku on 0,20 eli kerrosalaa on noin 220 kerrosneliömetriä. Asuinpientalokortteleissa yhteenlaskettu rakennusoikeus keskimäärin 4 214 neliömetriä ja tehokkuus 0,25.

Alueen rakentaminen tukee samalla kyläkeskuksen palvelujen säilymistä ja kehittymistä. Alueella on valmiina koulu, päiväkoti, kauppa, kioski ja kirjasto.

Rakentamisen on suunniteltu jakautuvan viidelle vuodelle. Aikaisintaan liikkeelle päästään ensi keväänä. Kunnallistekniikan rakentaminen on mahdollista kattaa liittymismaksuilla ja tonttien myynnillä. Kun alueen omistaa lähes kokonaan Pohjois-Pohjamaan sairaanhoitopiiri, se ja kunta neuvottelevat vielä kustannusjaosta ja aikataulusta.

Kontakteille mahdollisuus

Rakentamisessa hyödynnetään olemassa olevaa tieverkkoa. Alueen rakentamisella tuetaan asukkaiden sosiaalisia verkostoja siten, että uudet korttelialueet sijaitsevat kohtuullisen lähellä nykyistä asutusta. Toisaalta uudet ovat selkeästi omilla alueillaan. Tällä on haluttu luoda edellytyksiä kanssakäymiselle.

Alueen erityispiirteeet pyritään säilyttämään. Esimerkiksi tiet ja rakennukset istutetaan maastoon korkeuskäyrien mukaisesti, puuston turhaa kaatamista ja aluskasvillisuuden tuhoamista vältetään. Asuinrakennuspaikat on pyritty rajaamaan virkistysalueisiin. Leikkipuiston lisäksi alueella on korttelipuistoja.

Liikenne on suunniteltu olemassa olevan turvallisuussuunnitelman mukaan. Päivärinteentie saa niin sanotut pisaranmuotoiset turvasaarekkeet, kaupan kohdalle rakennetaan tien ylitys tai mahdollisesti kevyen liikenteen alitus.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva