Kärsämäestä mäntyhuonekalujen mekka

Jari Niemi

KÄRSÄMÄKI Incap Furnituren ensi viikolla harjakorkeuteen nouseva uusi tuotantohalli nostaa Kärsämäen mäntyisten huonekalujen suurimmaksi valmistuspaikaksi koko maailmassa. Tehdas tulee täyteen tuotantovauhtiin päästyään valmistamaan noin 500 000 tuotetta vuosittain.

Maailman uudenaikaisempien tuotantolinjojen ansiosta tehdas pystyy tuotantojohtaja Matti Vaheen mukaan tehostamaan merkittävästi valmistusmääriä viime kesän tulipaloa edeltäneestä tilanteesta, mikä tulee lisäämään oleellisesti myös tuottavuutta.

”Jos ajamme sisään raaka-ainetta ja alihankkijoiden komponentteja 200 miljoonan markan arvosta ja saamme ulos lähtevistä tuotteista 350-400 miljoonaa markkaa, kannattavuus on todella hyvä. Aikaisemmin tiloista tuli pullonkaula tuotannolle. Tuotteiden läpimenoaika oli 10-12 vuoroa, mutta uudessa tehtaassa se putoaa kolmeen vuoroon”, selvittää Matti Vahe.

Kärsämäen tehdas tarvitsee taakseen 5-6 sahalaitosta Pohjois-, Keski- tai Itä-Suomesta. Tehdas keskittyy vain levytuotantoon, mikä nopeuttaa tuotantoa. Huonekalutuotantoon sopivaa mäntypuuta tarvitaan Matti Vaheen mukaan noin 50 000 kuutiometriä, kun tehdas puskee täysillä eteenpäin.

Peräti 391 metriä pitkä ja 40 metriä leveä tehdasrakennus jakautuu kolmeen osaan. Levyvalmistus- ja työstölinjalla on kolme tappikonelinjaa ja kaksi CNC -työstökeskusta. Tuote saa siellä muotonsa. Pintakäsittelylinjalla on neljä telalinjaa sekä ruiskulinja muotoiltujen pintojen käsittelyyn. Tela- tai ruiskulinjalle tuloa ennen tuotteet kulkevat reunaruiskutuslinjan kautta. Niitä ei ole mekaanisen puuteollisuuden tehtaissa kuin muutama koko Euroopassa.

”Automaattivaraston pitää toimia parin päivän puskurilla. Muuten saattaa käydä niin, että jos puuttuu yksikin hippeli, pakkaamo seisoo. Edelliseen tehtaaseen verrattuna pystymme ottamaan linjalle mukaan alihankkijoiden tuotteita reilummin sekä ennen pintakäsittelyä että ennen pakkaamovaihetta.”

Incap Furniture on jo aloittanut sänkyjen tuotannon Haapaveden Haapakoskella. Kärsämäki tulee Matti Vaheen mukaan työllistämään yli sata henkilöä, kun tuotanto saadaan kunnolla käyntiin ja Haapaveden tehdas 40-50 henkilöä. Myös Haapavesi saa uudet koneet. Tulipaloa ennen Kärsämäellä oli 155 työpaikkaa.

”On selvää, että olisimme epäonnistuneet uuden tehtaan suunnittelussa, jos emme tulisi toimeen suhteessa vähemmällä henkilöstöllä”, Matti Vahe sanailee.

Kärsämäen tehtaan tuotanto tulee menemään lähes kokonaisuudessaan Euroopan ja Pohjois-Amerikan markkinoille. Uudeksi laajemmaksi markkina-alueeksi nousee kauko-itä. Yksi suurimmista asiakkaista on maailmalle laajalle levittäytynyt ruotsalainen Ikea.

Suomen pääasiakkaat ovat Ikea ja Asko.

Mittava työmaa

Uuden tehtaan ensimmäinen antura valettiin 26. heinäkuuta. Ensimmäiset koneet asennetaan paikoilleen ensi viikon aikana ja asfalttitöitä vaille valmis rakennuksen pitäisi olla tammikuun aikana. Silloin alkaa myös koetuotanto.

Työmaan vaikutukset ovat säteilleet sekä työ- että tarvikepuolella laajalle. Betonilaatat ja kattoelementit on valmistettu Iisalmessa, Vaalassa, Kyyjärvellä ja Kankaanpäässä. Peltielementit Vimpelissä, puuikkunat Iissä ja rautaovet Ylivieskassa. Kärsämäkinen yritys on hoitanut maansiirtotyöt.

Työmaan oululaisen pääurakoitsijan Sonel Rakennuttajat Oy:n työmaapäällikön Seppo Seppälän arvion mukaan aliurakoitsijoita tulee olemaan kaikkinensa noin 40 ja työmaan työllistävä vaikutus keskimäärin noin 100 henkilöä ennen laiteasennuksia. Niiden aikana Kärsämäellä työskentelee kymmenittäin lähinnä saksalaisia ja italialaisia laiteasentajia. He vievät merkittävän osan lähialueen majoituspaikoista.

”Tämä on ollut erikoinen työmaa, koska kaikki on mietitty niin valmiiksi jo ennakolta. Elementtikuutiota kohti laskettu aika on varmasti aivan huippu”, arvioi Seppo Seppälä.

Ilmastointi pelaamaan. Oulun Konepajan asentajat Mauri Huotari ja Pekka Ylisirniö asensivat perjantaina ilmastointikoneen petejä.

Jari Niemi

Lisää tehoja. Matti Vahe uskoo, että tehtaan tuotantoteho ainakin kolminkertaistuu uusien tilojen ansiosta.

Jari Niemi

Pitkästi seinää. Uusi tehdas on yksi suurimmista rakennuksista Pohjois-Suomessa. Mekaanisen puun rakennuksita se on suurin.

Faktaa Kärsämäen tehdasjuttuun:

Tehtaan kerrosala on 153 neliön väestönsuoja mukaan lukien 18 065 neliötä.

Pinta-alaan mahtuisi 150 omakotitaloa, joiden kaikkien kerrosala olisi 120 neliötä.

Tehtaan rakentaminen maksaa 71 miljoonaa markkaa ja konehankintoihin käytetään noin 75 miljoonaa markkaa.

Tehtaan 40 metriset betonielementit painavat jokainen noin 33 500 kiloa.

Tehtaan alta ajettiin pois massoja noin 42 000 kuutiometriä.

Tehtaaseen valmistuu automaattinen palohälytys- ja sammutusjärjestelmä. Siihen kuuluva vesisäiliö on 800 kuutiometrin suuruinen.

Jari Niemi

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva