Seurakunta etsii tiloja katutasosta

Kauppiastavaratalosta voisi löytyä riittävästi tiloja tai laajennusmahdollisuuksia

Anne Helaakoski

RAAHE Seurakuntayhtymässä on alustavasti viritelty uusien tilojen hankkimista Sovionkadun ja Kirkkokadun kulmassa sijaitsevasta Kauppiastavaratalosta. Samasta rakennuksessa toimivat jo kirkkoherranvirasto sekä seurakuntayhtymän taloustoimisto. Uutta katutasossa olevaa tilaa tarvitaan noin 300 neliötä. Tarkoituksena on, että eri puolilla kaupunkia vuokratiloissa sijaitsevat toiminnot keskitetään samaan paikkaan.

Kauppiastavaratalon tilat ovat nousseet vaihtoehdoksi muun muassa siksi, että talossa on myynnissä perikunnan omistama huoneisto. Lisäksi niillä kiinteistönomistajilla, jotka asuvat muualla, voisi olla halukkuutta myydä, kertoo kiinteistöpäällikkö Raimo Juntunen. Varsinaisesti vapaana olevia tiloja talossa ei tällä hetkellä ole.

Yksi mahdollisuus olisi myös rakentaa lisätiloja kiinteistön tulevan julkisivuremontin yhteydessä.

”Sama taloyhtiö omistaa nykyisin parkkipaikkana olevan viereisen tontin ja siinä on rakennusoikeutta. Jos esimerkiksi joku kiinteistön nykyisistä omistajista olisi kiinnostunut lisätilasta, voisi julkisivuremontin yhteydessä ajatella myös naapuritontin rakentamista.”

Juntunen arvioi vanhan kiinteistön ostohinnan olevan puolisentoista miljoonaa markkaa. Lisäksi tulisivat muun muassa korjauskustannukset.

Virallisia päätöksiä ei vielä tehty

Alunperin seurakuntayhtymän tarkoitus oli rakentaa kokonaan uusi virastotalo. Sen kustannukset olisivat olleet 7-10 miljoonaa markkaa. Raahen ja Saloisten yhteinen kirkkovaltuusto päätti kuitenkin luopua uuden rakentamisesta.

”Se onkin ainoa asia, joka on varma. Mitään virallisia päätöksiä ei ole tehty”, korostaa seurakuntayhtymän talousjohtaja Heikki Ilkko.

Ilkon mukaan tila-asiasta päätettäneen joulukuun kirkkovaltuuston kokouksessa. Asialla ei ole hänen mukaansa kiire, mutta tarkoituksena on ratkaista se tämän vuoden aikana.

Myyntiin asetetuista kiinteistöistä kysyntää

Seurakuntayhtymän tarpeettomiksi käyneistä ja myyntiin asetetuista kiinteistöistä on jo saatu tiedusteluja, kertoo Raimo Juntunen. Myynnissä on kaksi omakotitaloa, kerrostalo-osake, liikekiinteistö sekä kokonainen 11 huoneiston kerrostalo tontteineen.

Tällä hetkellä kaikki kiinteistöt ovat vuokralla. Vuokralaisille on tarjottu mahdollisuutta ostaa asumansa huoneisto, ja muutama asukas harkitseekin asiaa.

Kerrostalon vuokralaisilla ostomahdollisuutta ei ole, sillä taloa ei ole yhtiöitetty. Kerrostalo on joko myytävä kokonaan tai jätettävä myymättä, kertoo Juntunen. Yksi kysely kerrostalosta on tehtykin.

”Siinä on iso tontti ja rakennusoikeutta toinen mokoma lisää. Lisäksi se on hyvällä paikalla, melkein keskellä kaupunkia”, luonnehtii Juntunen.

Myytävät kiinteistöt ovat seurakunnan vanhoja luontaisetuasuntoja, joille ei enää ole tarvetta. Tarkoitus on keskittää myynnistä saatavat rahat tarpeellisten kiinteistöjen kunnossapitoon ja peruskorjaukseen.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva