Stora Enson laatutyö Oulussa mallillaan

Pasi Klemettilä

OULU Stora Enson Oulun tehdas on saanut tämänvuotisen Suomen laatupalkinnon yksiköiden sarjassa. Palkinnon jakoi presidentti Tarja Halonen torstaina Helsingissä.

Laatukeskus myöntää Suomen laatupalkinnon vuosittain Suomessa toimiville organisaatioille tunnustuksena erinomaisesta laadusta ja kilpailukyvyn kehittämisestä.

Tuomariston perusteluissa kiinnitetään huomiota Oulun tehtaan systemaattiseen johtamisjärjestelmään ja siihen, että tehdas pyrkii määrätietoisesti parantamaan toimintaansa. Tämä näkyy tuomariston mukaan useina laajoina ja hyvin hoidettuina kehityshankkeina sekä kaikilla toiminnan alueilla toimivina kehitysryhminä.

Jatkuvaa parantamista tukevat laatujärjestelmä ja tehtaalla jo useita vuosia toteutetut systemaattiset itsearvioinnit.

Laatupalkintotuomaristo kiitti Oulun tehtaan toiminnan kehittämistä kokonaisvaltaiseksi ja arvolähtöiseksi. Kumppanuuksia kehitetään aktiivisesti, ja toiminnassa hyödynnetään yhteisiä innovaatioita. Tähän perustuvat myös hyvät taloudelliset tulokset, arvioi tuomaristo.

Stora Enson yksiköille on tullut menestystä 11 kertaa järjestetyssä kilpailussa kaksi kertaa aiemmin.

Laatupalkinto ei mittaa tuotteen laatua vaan johdon toiminnan ja strategian laatua, henkilöstön hyvinvointia, asiakassuhteiden, prosessien, tulosten ja yhteiskuntasuhteiden laatua.

Tehtaanjohtaja Juha Vanhaisen mukaan palkinnolla on heille suuri merkitys.

”Tämä on aikamoinen saavutus sikäli, että tässä kilpailussa ei 800 hengen organisaatio pärjää olemalla yhdessä asiassa hyvä, koko repertuaaria katsotaan. Mitä enemmän organisaatiossa on ihmisiä on, sitä haastavampaa se on”, Vanhainen sanoo.

Hänen käsityksensä mukaan pieni organisaatio on laatutyön kannalta helpompi hallita kuin iso.

Vanhaisen mukaan palkintoa pidetään myös konsernissa arvossa.

”Laatutyöskentelyä ja laadukasta toimintaa voi aina perustella asiakkaille, mutta se on niin kauan pelkkää omaa puhetta, kun kukaan ulkopuolinen ei tunnusta sitä.”

Pienten yritysten sarjassa laatupalkinto myönnettiin Riihimäen Puhelin Oy:lle. Lisäksi julkisen sektorin ja yleishyödyllisten yhteisöjen sarjassa myönnettiin kunniamaininta Turvatekniikan keskukselle.

Suomen laatupalkintokilpailuun osallistui tänä vuonna kaikkiaan 13 organisaatiota. Kilpailussa menestymisen mittaavat riippumattomat asiantuntijaryhmät. Lopullisesti voittajat valitsee tuomaristo.

Tapio maikkola

Laatua yhä lisää. Stora Enson Oulun tehtaiden paikallisjohtaja Juha Vanhainen pitää laatupalkintoa arvokkaana tunnustuksena ja yhtenä etappina toimintojen jatkuvassa kehittämisessä.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva