Limingan kansan-opiston kina neuvotteluihin

Antti Ervasti

LIMINKA Limingan Kansanopistossa eli taidekoulussa kiehuu riita osan henkilöstöstä ja opiston johdon kesken. Osa työntekijöistä katsoi mittansa täyttyneen yli ja marssi keskiviikkona ulos työpaikoiltaan. Työnseisaus raukesi eilen torstaina aamupäivällä, kun johto ja työntekijät pääsivät neuvotteluyhteyteen sopimaan neuvottelujen aloittamisesta maanantaina.

Juuri neuvotteluhalukkuuden puute on ollut yksi syy henkilöstön ulosmarssiin. Kansanopiston työntekijöitä hiertävät kysymykset työsopimuksettomasta tilasta, henkilöstön epätasa-arvoisesta kohtelusta ja työturvallisuuden laiminlyönnistä. Rehtori Ari Karvonen sanoo, että väitteet eivät pidä paikkansa.

Opettajien luottamusmies, piirustuksen opettaja Raija Kristo sanoo, että Limingassa opettajilla on teetetty 33 prosenttia enemmän työtunteja kuin työehtosopimukseen ja raamiin kuuluu. Asia riitautettiin puolitoista vuotta sitten, minkä jälkeen opiston johto on kieltäytynyt Kriston mukaan neuvotteluista.

Opettajien ammattijärjestö OAJ:n asiamies Kaarlo Vihinen sanoo, että Limingan tulehtunut ilmapiiri johtuu osin siitä, että mikään laki tai asetus ei pakota työnantajaa neuvottelemaan, koska opisto ei pienuutensa takia kuulu yt-lain piiriin.

”Kyseessä on kouluesimerkki siitä, että yt-menettelyn puute johtaa ylilyönteihin puolin ja toisin”, Vihinen toteaa.

Työnseisaukseen ei pitänyt aiheellisena osallistua kaksi opiston työntekijää. Opettaja Päivi Vehviläisen mielestä työajoissa ei ole rikottu sopimuksia, vaan tuntimäärät ovat samaa tasoa kuin muissa vastaavissa kansanopistoissa.

”Opiston rehtori tässä on joutunut työpaikkakiusaamisen ja painostuksen kohteeksi. Toivon, että asioihin saadaan pikainen parannus, jotta työrauha palaisi opistoon”, Vehviläinen sanoo.

Limingan kansanopiston ongelmia on käsitelty Oulun työsuojelupiirissä useastikin, mutta viime kädessä asioiden ratkaisu on työnantajalla ja ammattiliitoilla. Laki velvoittaa työnantajan huolehtimaan siitä, että työpaikoilla säilyy työrauha. Henkisen väkivallan todentaminen tai tyhjäksi tekeminen on erityisen vaikeaa.

(kolme ihmistä istuu huoneessa, nainen seisoo selin edessä)

Jarmo Kontiainen

Tiukka tilanne. Limingan Kansanopiston luottamushenkilöt Raija Kristo (vas.), Kari Tervo, Helena Merkkiniemi ja Tuija Bragge odottavat kiinnostuneina maanantaina alkavia neuvotteluja.

(vaalea tyttö seisoo etualalla)

Jarmo Kontiainen

Aivan käsittämätöntä. Opiskelija Johanna Kivikangas pitää henkilöstön riitelyä kummallisena touhuna, mikä osaltaan haittaa opiskelua. Taustalla opettaja Päivi Vehviläinen.

(tytöt raapustavat kuvaa metallipinnalle)

Jarmo Kontiainen

Tarkkaa työtä. Tiina Partala (edessä) ja Henna Räsänen eivät tiedä opiston henkilökunnan ongelmista vaan keskittyvät taiteen tekoon.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva