Suolamakasiinista restaurointi-koulutuksen pilottihanke

Janne Salmivaara

OULU Pikisaaren vanhasta suolamakasiinista tulee Oulun kulttuurin ja tekniikan oppilaitoksen restaurointikoulutuspaikka.

Oulun seudun ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä ostaa rakennuksen Oulun kaupungilta. Kauppahinnaksi arvioidaan 150 000 markkaa, mitä summaa yhtymähallitus esittää yhtymäkokoukselle varattavaksi ensi vuoden investointeihin.

Kauppa toteutunee ensi vuoden alussa, arvioi kuntayhtymän johtaja Matti Määttä.

”Kaupungin kanssa ollaan keskusteltu hinnasta, mutta vielä ei olla sovittu sen tarkemmin”, Määttä kertoo.

Kulttuurin ja tekniikan oppilaitoksen restaurointikoulutus toimii tällä hetkellä vuokratiloissa niin sanotun villatehtaan vintillä. Vuokrakustannukset ovat noin 17 500 markkaa kuukaudessa. Muuttolaatikoita ei kuitenkaan ruveta pakkaamaan vielä pitkään aikaan.

”Opetus ei siirry vielä ensi syksynä suolamakasiiniin, sillä tilojen kunnostamisesta ei ole vielä suunnitelmia”, Määttä kertoo.

Opiskelijat entisöimään vanhoja rakennuksia

Suolamakasiinin kunnostaminen maksaa arviolta miljoona markkaa ja kuntayhtymällä on lähivuosiksi jo satojen miljoonien investointisuunnitelmat.

”Rakennuksen kunnostaminen voidaan varmaankin tehdä opiskelijatyönä. Se on hieno haaste niin opiskelijoille kuin opettajillekin.”

Suolamakasiinista suunnitellaan kuntayhtymän rakennusperintöstrategian pilottihanketta. Kuntayhtymä haluaa tehdä tiivistä yhteistyötä kaupungin, yliopiston ja opetushallituksen kanssa restaurointikoulutuksen soveltamisessa vanhoihin rakennuksiin.

”Suolamakasiini on pilottikohde, jolla opetellaan rakennusperintöhankkeita. Oulussa on paljon vanhoja arvokkaita rakennuksia esimerkiksi Hietasaaressa, joita voitaisiin opiskelijatöinä entisöidä”, Määttä muistuttaa.

Hän uskoo, että vanhoja rakennuksia entisöimällä opiskelijat saisivat ainutlaatuista tuntumaa historiaan ja käden taitojen arvostamiseen.

Jukka Leinonen

Vanhasta oppia. Pikisaaren suolamakasiinista kaavaillaan restaurointikoulutuksen uutta tilaa. Rakennuksen entisöinti opiskelijatyönä antaa tietoa myös muiden vanhojen rakennusten kunnostamiseen.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva