Nesslingin Säätiöltä 10 miljoonaa ympäristö- tutkimukseen

HELSINKI Maj ja Tor Nesslingin Säätiö on myöntänyt ensi vuodeksi 10 miljoonaa markkaa apurahoja ympäristösuojelun tutkimukseen. Apurahan sai yhteensä 86 hanketta. Säätiön perustajan Tor Nesslingin syntymän 100-vuotisjuhlansa kunniaksi säätiö myönsi kaksi 30 000 markan suurista kunniapalkintoa ympäristönsuojelua edistävästä elämäntyöstä. Palkinnon saivat professori Rauno Ruuhijärvi ja diplomi-insinööri Airi Laiho.

Ruuhijärvi sai tunnustuksen työstään luonnonsuojelun opetuksessa, hallinnossa ja kansalaistoiminnassa. Laiho on tehnyt uraauurtavaa työtä teollisuuden ympäristönsuojelussa ja säätiön tutkimuspoliittisen linjan luojana.

Säätiö julkaisee juhlavuonnaan tutkimuksen, jossa arvioidaan säätiön rahoittaman tutkimuksen tasoa ja vaikuttavuutta ympäristönsuojelun eri alueilla.

Vaikuttavuustutkimus julkistettiin Tor Nesslingin syntymän 100-vuotisjuhlassa Helsingissä tiistaina.

Nesslingin säätiö myönsi seuraavat apurahat Pohjois-Suomen ympäristötutkimukseen: Ympäristömuutokset ja uhanalaisten kahlaajalintujen populaatiodynamiikka filosofian tohtori Kari Koivula ja työryhmä Oulun yliopisto, 16 200 euroa.

Kasvien ja maaperän mikrobien väliset vuorovaikutussuhteet ekosysteemiin monimuotoisuuden ja tuottavuuden määrittäjänä PhD Minna-Maarit Kytöviita ja työryhmä Oulun yliopisto, 9 300 euroa.

Jalometallikatalyytit ilmansaasteiden poistossa tekniikan lisensiaatti Ulla Lassi ja työryhmä Oulun yliopisto, 23 500 euroa.

Männyn juurisieniyhteisöjen dynamiikka typpi- ja rikkilaskeumalle altistuneissa kaupunkimetsissä Dosentti Anna Mari Markkola ja työryhmä Oulun yliopisto, 20 000 euroa.

Maailmanlaajuisesti uhanalaisen kiljuhanhen, Anser erythropus, ekologia ja suojelu filosofian maisteri Juha Markkola ja työryhmä Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus, 22 290 euroa.

Metsähanhikompleksin systemaattisen ja populaatiogeneettisen tutkimuksen soveltaminen lajin suojelussa filosofian tohtori Minna Ruokonen Oulun yliopisto, 13 200 euroa.

Katalyyttinen hapetus pysyvien orgaanisten yhdisteiden hajotuksessa professori Mika Sillanpää ja työryhmä Oulun yliopisto, 23 328 euroa. (STT)

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva