Harvemmin kaltoin- kohtelua

Pohjoissuomalainen, tarkemmin Oulun kodikseen tunnustava aikakauslehti Kaltio on keskittynyt oikein tarkoituksella numerossaan 5/2001 Ouluun. Näet Oulun Valistustalo Osakeyhtiö on suonut tukea moiseen tarkoitteeseen.

Täytyy sanoa, että muutakin kuin tanssia reilulta 60 sivulta löytyy ja oikein tukevasti ja eikä vain Oulusta, mutta otettakoon nyt onkeen kuitenkin ainoastaan tanssi.

Tanssi siksi että päätoimittaja Jussi Vilkuna puskee sen voimalla niin sanotusti särmää. Jyrää lehdellen linjaa. Turha sopuisuushan vaikuttaa puuhastelulta.

Edellinen ei tarkoita, että Vilkuna nyt yksin kirjoittaisi tanssista Kaltioon, mutta olisi toden totta ihan potentiaali sen tekemäänkin. Näet hän on se kaveri, jonka käsistä lopultakin lähti vajaa viisi vuotta sitten paperi, jonka otsake kuului Selvitys tanssiteatterin perustamisesta Ouluun. Ei syntynyt teatteria, syntyi ajatuksellisesti laveampi JoJo - Oulun Tanssin Keskus. Niin taannoisen paperin kuin JoJonkin taka-ajatus on se, että vielä eräänä päivänä on kiinteä ryhmä ja tanssiryhmän jäsenillä kunnon palkat.

No kun edellisen kaltaista positiiviseksi tulkittavaa ei ole ehtinyt tapahtua ja kun JoJon nykyinen taiteellinen johtaja Pirjo Yli-Maunula sattuu olemaan valtion tanssitaidetoimikunnan puheenjohtaja, niin on koettanut oivallinen aika hämmentää.

Yli-Maunulan haastattelijaksi on laittautunut Kuopiossa päin läänintaiteilijan pestillä vielä tovin taivaltava Johanna Tuukkanen. Tuukkanen on tanssi-intonsa alut Oulussa imenyt. Sitten vei pääkaupunki ja Hollanti. Ja sitten tultiin takaisin. Nuorehkoa vihaisehkoa Tuukkasta itseään jututtaa Vilkuna.

Johanna Tuukkanen saa raikkaasti sanottua sen, että ei JoJon homma tyydytä ja saa siinä samalla taiteellisen johtajan Yli-Maunulan myös sanomaan, ettei hänellekään ole nyt JoJossa kunnon hommia piisannut: Nii-in joka paikassa ei voi yhtä aikaa olla. JoJolaisilla on tänään keskiviikkona Yön Tangon ensi-ilta. Yli-Maunulalla ensi-ilta on puolestaan huomenna torstaina Helsingissä. Hän on yksi Jyrki Karttusen uutuuden., Alla, tanssijoista.

Suurempaakin rähinää voisi oululaisella tanssikentällä pitää.

Sirpa Heikkinen

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva