Rantagalleria-yhdistys lopettaa

Timo Jokelainen

OULU Tiistai-iltana pidettiin oululaisen Rantagalleria-yhdistyksen tämän vuoden toinen vuosikokous, jossa lopullisesti päätettiin yhdistyksen toiminnan lopettamisesta.

”Yhdistys loppuu, mutta Rantagalleria säilyy”, kiteyttää Rantagalleria-yhdistyksen viimeisenä puheenjohtajana toiminut Tommi Ruokonen.

Hän kertoo yhdistyksen kiinteän omaisuuden valokuvakokoelmineen siirtyvän PVK eli Pohjoisen Valokuvakeskuksen haltuun. Rahaakin jäi hiukan ja ne tullaan jakamaan stipendeinä nuorille valokuvaajille ensi vuonna.

Galleria yhdistänyt

Vuosikaudet näitä kahta yhdistystä PVKta ja Rantagalleria-yhdistystä on liittänyt nimikkogalleria, jossa molemmat ovat pitäneet näyttelynsä. Viimeinen Rantagalleria-yhdistyksen näyttely oli kesällä nähty Rantagalleria 20 vuotta. Sen jälkeen toiminta on siirtynyt PVK:lle.

”Rantagalleria-yhdistyksen lopettamisen jälkeen me jatkamme yksin sekä Rantagallerian että Kummigallerian tiloissa tapahtuvaa näyttelytoimintaa”, sanoo PVK:n toiminnanjohtaja Alla Räisänen.

”Rantagalleria on tunnettu nimi ja sillä jatketaan. Toivomus olisi, että saisimme yhdistyksien sulauttamisen myötä lisää resursseja, mitä tarvitaan 22 vuosittaisen näyttelyn järjestämiseksi.”

Syyksi tapahtuneelle sekä Ruokonen että Räisänen sanovat sen, valokuva on niin pieni alue, ettei kahteen yhdistykseen riitä aktiivisia toimijoita.

Ruokonenkin sanoo liittyvänsä PVK:n jäseneksi kunhan ehtii. Hän myös kertoo olevansa jatkossa valmis talkootoimintaan, jota on toki jo aiemmin tehty ristiin yhdistyksien välillä.

Rooli selkeytyy

PVK on Räisäsen mukaan aina ollut vähän näkymättömissä, kun yleisö ei ole juuri tiennyt, kuka kulloisenkin näyttelyn Rantagalleriassa on järjestänyt.

”Nyt rooli selkeytyy. Yhdistymisen jälkeen PVK:n on helpompi rakentaa pitkäjänteistä näyttelyohjelmaa”, Räisänen hahmottelee tulevaa.

”Vuoden 2002 painopisteenä on kansainväliset näyttelyt. Iso muutos meille on, kun vuonna 2003 aloitamme vuosittaisten suurten kansainvälisten kesänäyttelyiden sarjan.”

Tulevana vuotena esiteltävien monien ulkomaalaisten valokuvataiteilijoiden lisäksi myös kesäksi on luvassa uutta. Nukussa sijaitseviin näyttelytiloihin on tulossa Valokuvataiteen museon tuottama näyttely nimeltä Koti kullan kallis.

”Suomalaisia kuvia perheestä esittelevän kokonaisuuden yhteydessä järjestetään lapsille ja nuorille tarkoitetut työpajat, joiden anti taas esitellään myöhemmin Kummigallerian tiloissa omana näyttelynään”, Räisänen kertoo tulevan kesän suunnitelmista.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva