Huvilan osa kaupunkirakenteessa

Timo Jokelainen

OULU Toppilansaaren kaavoitustyö Oulussa on käynnissä. Työ etenee hyvää vauhtia ja ensivuoden tammi-helmikuussa se on tarkoitus saada luonnosvaiheeseen.

Kaavoitusarkkitehti Kay Biergannsin mukaan kaava tulee vahvistettavaksi keväällä 2003. Samana vuonna on tarkoitus aloittaa Toppilansalmen rannalle nauhamaiseksi muodostuvan alueen rakentaminen. Tekemässä ollaan asuntoja noin 3000 ihmiselle, eli kyseessä on suuri hanke.

Huvilat uuden seassa

Bierganns on tutkaillut alueen rakennetta ja päätynyt ratkaisuun, jossa Toppilansalmen rannalle tulisi korkein rakentaminen. Rakennusten korkeus laskisi Hietasaaren päin. Maamerkit hän sijoittaisi keskellä aluetta Toppilansalmen ylittävän sillan läheisyyteen.

Työmalleissaan hän sanoo suunnitelleensa alueelle hyvin korkeita rakennuksia, jopa 12 kerroksisia. Myös muualla kerroksia on tulossa monta ja tavoitteena on kaupunkimainen asuinalue.

Tällaiseen ympäristöön sijoittuvat myös alueella olevat vanhat huvilat, joiden kohtaloa muun muassa museoihmiset ovat nyt kaavan teon yhteydessä heränneet peräänkuuluttamaan.

”Kolme niistä tulee varmuudella säilymään. Antellin huvilan kohdalla ollaan vielä epävarmoja säilyykö se vai ei”, sanoo Bierganns.

Hietasaarentiellekin näkyvästä Hannalasta on hänen mukaansa ajateltu Steinerkoulua. Nallikarintien varrella oleva punainen Lundströmin huvilana tunnettu rakennus säilyy nykykäytössä, eli asuntoina.

Öljysäiliöiden takaa löytyvän Hedmanin huvilan tuleva käyttö riippuu siitä, miten se tulee suunnitelmaan istumaan. Biergannsin mukaan on mietitty sen mahdollista liittymistä kokonaisuuteen, jossa ovat sekä alueelle rakennettava päiväkoti että koulu.

”Antellin huvilasta ei voi vielä mitään sanoa. Kaupunki ei ole ainakaan kiinnostunut sitä ostamaan”, Bierganns hahmottelee huvilan tulevaisuutta.

Järkevyys - uhraukset

Mieleen nousee väkisinkin kysymys, eikö Antellin huvilan tapaisia kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia tulisi yrittää säilyttää osana tulevaa kaupunkirakennetta.

Tähän Bierganns vastaa, että kun ollaan pyrkimässä järkevään kaupunkirakenteeseen, niin silloin joudutaan tinkimään jostakin.

Biergannsin mukaan liikkeelle lähdetään aina olemassa olevan ehdoilla. Vanhat rakennukset rikastuttavat hänenkin mielestään ympäristöä. Toisaalta hänen mielestään Oulussa on outo kulttuuri, jonka mukaan jokainen vanha höskä vaatisi leiman.

”Ja vaikka paperilla pystymme näyttämään, että jokin asia voidaan säilyttää, kukaan ei lopulta pysty takaamaan, että se säilyisi”, Bierganns toteaa.

Tapio Maikkola

Säilytettävä huvila. Nallikarintien varressa oleva Lundströmin huvila on yksi kolmesta Toppilansaaressa varmuudella säilyvistä huviloista.

Tapio Maikkola

Purku-uhan alla. Toppilansaaren kaavoituksen myötä kuvassa oleva Antellin huvila on joutunut purku-uhan alaiseksi.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva