Seurakuntayhtymä palkkaa ennätysmäärän

Oulun kaupungin kasvu näkyy myös budjettiesityksen investoinneissa

Maria Aitamurto

OULU Oulun evankelis-luterilainen seurakuntayhtymä palkkaa ensi vuonna ennätysmäärän uutta henkilökuntaa. Uusia vakituisia virkoja perustetaan seitsemän, uusia määräaikaisia virkoja kymmenen ja nykyisiä määräaikaisia vakinaistetaan kymmenkunta.

Seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto on hyväksynyt ensi vuoden talousarvion, ja kirkkovaltuusto päättää budjetista lopullisesti maanantaina.

”Menot kasvavat kovaa vauhtia, koska ensi vuonna tehdään runsaasti investointeja ja henkilöstömäärä nousee. Seurakuntayhtymässä ei yhden vuoden aikana ole tullut näin paljon uusia virkoja koskaan aiemmin”, toteaa hallintopäällikkö Seppo Pitkäaho.

Talousarvion loppusumma vuodelle 2002 on 132 miljoonaa markkaa eli 22,2 miljoonaa euroa. Kasvua tähän vuoteen verrattuna on 7,5 prosenttia. Kirkkoneuvosto esittää, että tuloveroprosentti säilyy 1,25:ssä.

Tuomiorovasti, kirkkoneuvoston puheenjohtaja Heikki Karvosenoja kertoo, että henkilökunnan lisäyksen ja kiinteistökannan petraamisen tavoitteena on palvella seurakuntalaisia paremmin. Karvosenojan mukaan Oulun seurakuntayhtymässä on ollut vähemmän työvoimaa kuin muissa samankokoisissa seurakuntayhtymissä.

Suurin taustalla vaikuttava syy on Oulun kaupungin kasvu. Karvosenoja sanoo, että jos kaupunki kasvaa pienen kunnan väkiluvun verran vuosittain, seurakunnan toimintojen on pysyttävä perässä.

”Lisäksi laman seurauksena on ollut varovaisuutta virkojen vakinaistamisessa mutta nyt uskallamme olla rohkeampia. Se on sekä seurakunnan että työntekijän etu”, Karvosenoja sanoo.

Lisää voimavaroja kansainväliseen työhön

Tuomiorovasti Karvosenoja viittaa myös henkilökunnan uupumiseen. Työnteon tahti on nykyään kiivasta, ja työntekijät ovat kokeneet paineita. Lisähenkilökunnan toivotaan helpottavan tilannetta.

Henkilökuntaa lisätään etenkin hengelliselle puolelle. Papin virkojen lisäksi uusia pestejä tulee diakoniatyöhön ja nuorisotyöhön. Määräaikaisuuksien vakinaistamiset painottuvat kahteen suurimpaan seurakuntaan, Tuiraan ja Karjasiltaan.

Karvosenoja kertoo, että ensi vuonna seurakuntayhtymä kehittää ulkomaalaisten huomioonottamista. Tätä varten perustetaan uusi määräaikainen seurakuntapastorin virka kansainväliseen työhön.

”Yritämme saada toimintaan pitkäjännitteisyyttä”, Karvosenoja sanoo.

Myös lähetyskasvatus ja lähetystyön koordinointi saavat lisää voimavaroja. Tavoitteena on myös vahvistaa perheiden parissa tehtävää työtä. Tarkoitus on myös saada ihmiset oivaltamaan levon ja sunnuntain merkitys, että elämä ei ole yhtä jatkuvaa puurtamista, tuomiorovasti toivoo.

Verotulojen kasvu pysähtyy

Oulun evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän verotulot ovat viime vuosina nousseet ja olleet ennakoitua suurempia.

Pitkäahon mukaan ensi vuonna kasvu pysähtyy. Kirkollisveron tuotoksi arvioidaan ensi vuonna 119,5 miljoonaa markkaa, ja vuonna 2003 luku hieman pienenee.

Verotuloista noin 89 prosenttia on ennakonpidätysten perusteella maksettavaa kirkollisveroa, loput yhteisöveroa. Muita tulonlähteitä ovat toiminnasta perittävät maksut, vuokrat sekä osinko- ja korkotulot.

”Muutamana vuonna on tullut ylijäämää, joten investointeja uskalletaan tehdä kasvun pysähdyksestä huolimatta”, Pitkäaho sanoo.

Investointeihin menee yhteensä 21 miljoonaa markkaa, Pitkäaho summaa. Kaijonharjun-Linnanmaan seurakuntatalon laajennuksen kustannusarvio on runsaat kuusi miljoonaa markkaa, ja Heinätorin seurakuntatalon peruskorjaus maksaa noin kuusi miljoonaa markkaa. Suurimpien investointien joukkoon kuuluu myös tuomiokirkon kirkkotarha, jonka kustannusarvio on 3,2 miljoonaa markkaa. Kaukovainion ostoskeskuksen ympäristön parantamiseen seurakuntayhtymä osallistuu noin 160 000 markalla.

Ensi vuodelle seurakuntayhtymä varaa rahaa myös Kaakkurin seurakuntakeskuksen suunnitteluun. Kaikkiaan hanke kustantaa noin 16 miljoonaa markkaa, ja rakentaminen alkaa vuonna 2003.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva