Autotori aiotaan varata elokuville ja hotellille

Irma Nykänen

OULU Hotelli- ja elokuvakeskuksen rakentaminen kaupungin keskeiseen Autotorin kortteliin sai vauhtia tiistaina. Tekninen lautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että kortteli varataan Scandic Hotels Oy:lle ja Finnkino Oy:lle jatkosuunnitelmien tekemistä varten. Myös nyt valmistuneen esiselvityksen lautakunta esitti tiedoksi merkittäväksi.

Kaupunginhallituksen päätöksellä viime huhtikuussa annettiin teknisen keskuksen tehtäväksi hotellin ja elokuvakeskuksen hankkeen esiselvityksen laatiminen. Vaihtoehtoisina sijoituspaikkoina olivat torinrannassa sijaitsevan Autorannan sekä niin sanotussa Liljeblomin korttelissa sijaitsevan Autotorin korttelit. Molemmat ovat nykyisin parkkipaikkoina.

Samaisessa huhtikuun kaupunginhallituksen kokouksessa käsiteltiin valtion kiinteistöyhtiön Kapiteeli Oy:n sekä Scandic Hotels Oy:n ja Finnkino Oy:n hotellitonttihakemuksia, joiden johdosta tämä selvitys tehtiin.

Kaupungingeodeetti Jaakko Mähönen toteaa saamiensa suunnitelmien loppupäätelmänä ensinnäkin, että hotelli- ja elokuvakeskus on teknisesti ja toiminnallisesti mahdollista sijoittaa molempiin kortteleihin.

Autotori parempi

Mähösen arvion mukaan hotellin ja elokuvakeskuksen sijoittaminen Autotorille tukee liikekeskustan kehittämistä paremmin kuin Autorannan ratkaisu. Kapiteeli Oy on esittänyt hotellin rakentamista Autorantaan, ja Scandic Hotels Oy ja Finnkino Oy puolestaan ovat pitäneet parempana sijoituspaikkana Autotoria.

Mähösen mielestä konsulttien näkemyksen mukaan elokuvakeskus sopii hyvin Autotorille, koska sitä tukevat hotelli- ja ravintolavyöhyke, kongressitoiminta, tori- ja kulttuurikeskus - ja ihme kyllä myös lenkkeily. Liikemies-lomailija -hotelli sopii myös Autotorille.

Hotellihuoneita 200

Scandic Hotels Oy rakentaisi ilmoituksensa mukaan hotellin liikemies- ja lomamatkailijoiden hotellina. Talokokonaisuuteen tulisi hotellihuoneita noin 200, joiden oheispalveluina olisivat kokoustilat, kuntosali ja niin sanottu ravintolamaailma.

Finnkinon elokuvakeskuksessa olisi peräti yhdeksisen salia, joissa olisi enimmillään 1 400 istumapaikkaa.

Autopaikoitukseen vaikuttaa myös maanalaisen parkkeerauksen toteutuminen. Kallioparkin suunnitelma on tekeillä.

Vaikka Mähösen mielestä salit sellaisenaan eivät sovi kovin hyvin kongressi- tai kokouskäyttöön, ei erillisen kongressikeskuksen suunnittelemiseen ole tarvetta. ”Toteutuva kaupunginteatterin laajennus, puheena oleva hotelli- ja elokuvakeskushanke, jäähallin toteutuminen monitoimihallina ja ranta-alueella jo toteutuneet tai toteutumassa olevat ravintola- ja kokoustilaratkaistu vähentävät oleellisesti erillisen kongressikeskuksen hanketta.”

Tekninen lautakunta oli yhtä mieltä myös siitä, että tilojen yhteismarkkinointia voidaan tehostaa.

Autotorin korttelia on suunnitellut alustavasti oululainen Arkdesign Oy. Luonnostelmat laatineen arkkitehtitoimiston johtaja Juha Paldanius totesi tiistaina, etteivät suunnitelmien tilaajat eli Scandic ja Finnkino katso aiheelliseksi antaa luonnospiirroksia julkaistavaksi.

Autotorin korttelissa sijaitsevat Liljeblomin talo, Nuorten Ystävät ry:n omistuksessa oleva entinen Waenerbergin talo sekä Santaholman talo, jotka ovat lailla suojellut. Korttelin koillisnurkkauksessa oleva TB:n huoltoasema on nykyisen asemakaavan mukaan poistuva rakennus.

Autotorin kortteliin on ollut suunnitteilla pysäköintitalo, jonka katukerrokseen tulisi myös liike- ja toimistotiloja.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva