Energiastrategia on aikalisä

Panu Pökkylä

OULU Kaupungin energiastrategia tuli maanantaina valtuustolle selväksi, mutta käytännön merkityksiä sille ei ole vielä tarkkaan mietitty. Se, miten suunnitelmaa tullaan toteuttamaan on tulevaisuuden asia.

Valtuuston päätös jättää Energian emoyhtiö nykyiselleen on silti monen asiantuntijan mielestä vain aikalisä, jonka aikana katsotaan, miten osa palveluista saadaan yhtiöitettyä ja sen jälkeen arvioidaan uudelleen keskuksenkin yhtiöittämisen tarve.

”Keskustelua on käyty paljon siitä, mitä Oulun Energialle pitäisi tehdä, vaikka paljon suurempi asia on ollut koko energiastrategia. Oulun Energia on vain yksi väline strategian toteuttamiseen”, Oulun Energian toimitusjohtaja Tapani Kurkela toteaa.

Strategiassa on tarkoin määritelty se, miten tulevaisuudessa Oulun kaupunki vastaa energiakysymyksiin.

Valtuusto sitoutunut

Energialautakunnan puheenjohtaja Pekka Heikkilä arvioi, että nyt tehty päätös pitää valtuuston ruodussa jatkossakin. Oulun kaupungilla on nyt energiastrategia, jota valtuustokin on sitoutunut noudattamaan.

”Päätös vahvistaa Oulun Energian asemaa energiamarkkinoilla. Nyt voidaan uskottavasti neuvotella yhteistyökumppaneiden kanssa”, Heikkilä jatkaa.

Heikkilän vetämä energialautakunta ehdotti alun perin koko Energian yhtiöittämistä.

Kurkela taas uskoo, että johtamansa Oulun Energian mahdollisuudet vastata markkinoiden liikkeisiin eivät ole liian rajalliset, vaikka pysytäänkin liikelaitosmallissa. Tässä mallissahan merkittävät päätökset käsittelee kaupunginvaltuusto.

”En usko, että valtuusto jarruttaisi tällaisessa, siellä kyllä tunnetaan realiteetit ja osataan oikein katsoa, mikä on hyväksi. Luotan kyllä valtuutettujen arvostelukykyyn täysin”, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jorma Yypänaho (kok.) vakuuttaa.

Verkko yhtiöiksi

Seuraavat askeleet energiabaletissa pyöritellen kaupunginhallituksen kokouksissa, kun päättäjät ryhtyvät sorvaamaan energialaitosten johtamismallia. Todennäköistä on, että Energian johtamista kehittämään asetetaan oma elimensä.

Perusperiaate valtuuston päätöksessä on jättää Oulun Energian keskus liikelaitokseksi ja yhtiöittää palveluja ja toimintoja sen ympäriltä.

”On olemassa paljon paineita esimerkiksi kaupungin sähköverkkotoimintojen yhdistämiseksi”, Kurkela jatkaa.

Toinen mahdollinen yhtiöksi eriyttämisen tarve on voimalaitosten kunnossapidon siirtäminen omaksi yhtiökseen. Kurkelan mukaan tälle toiminnalle olisi jopa markkinoita muuallakin kuin Oulussa.

Yhtiöittämiselle on katsottava otolliset ajankohdat ja sen sattuessa toimittava ripeästikin. Kurkela luottaa kuitenkin siihen, että valtuusto toimii tarpeeksi ripeästi.

Suurimpia ongelmia voisi Kurkelan mukaan tuottaa yhteistyön sovittaminen muiden energiayhtiöiden kanssa.

”Tässä nähdään pian, saadaanko Pohjois-Suomeen vahva energiatalo”, Kurkela miettii.

Työntekijät paitsiossa

Oulun Energian työntekijät ovat joutuneet katsomaan työnantajansa kohtaloa sivusta.

”Meitä ei ole vielä neuvotteluihin pyydetty. Olemme jättäneet kaupungille neuvottelupyynnön asian tiimoilta jo kaksi viikkoa sitten”, pääluottamusmies Veikko Koivikko sanoo.

Energialautakuntaa vetävän Heikkilän mukaan henkilöstöä ei ollut järkevää pyytää neuvottelupöytään, kun asiaa ei ollut vielä missään päätettykään. Henkilöstö on tiedottanut lautakuntaa kannanotollaan, mutta sitä ei ole suuremmin noteerattu.

”Päätöshän on positiivinen asia. Hyvä, että tähän paneuduttiin kunnolla”, Koivikko kuitenkin toteaa.

Toimintojen jakaminen yhtiöille ja liikelaitostetulle emoyhtiölle tuo Koivikon mukaan jatkossa lisää harmaita hiuksia, kun työntekijöiden etujen valvominen ei enää ole niin helppoa. Nykyisten kunnallisten työsopimusten rinnalle kun tulee vielä toinen käytäntö.

YYPÄNAHO

Arkisto

Linja pitää. Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jorma Yypänaho (kok.) uskoo, että valtuusto pitää kiinni energiastrategiasta jatkossakin.

KURKELA

Jarmo Kontiainen

Ei kahleita. Oulun Energian toimitusjohtaja Tapani Kurkela uskoo, että valitulla toimintamallilla pysytään energiamarkkinoiden kyydissä.

KOIVIKKO

Jarmo Kontiainen

Hyvä päätös. ”Työntekijöiden kannalta aikalisä yhtiöittämisessä oli positiivinen asia”, pääluottamusmies Veikko Koivikko sanoo.

HEIKKILÄ

arkisto

Asema vahvistuu. Energialautakunnan puheenjohtaja Pekka Heikkilän mukaan valtuuston maanantainen päätös parantaa Oulun Energian mahdollisuuksia sähkömarkkinoilla.

AIHEKUVA

Jarmo Kontiainen

Aikalisä. Energian nykyinen toimintamalli on päättäjien mukaan vain väliaikaratkaisu, joka asteittain johtaa koko yhtiön yhtiöittämiseen.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva