Tuiran asema yhä pressujen alla

Janne Knuuti

OULU Kolmisen vuotta sitten Kiertotien alta purettu Tuiran asemarakennus makaa edelleen osina pressujen alla Tervatoppilan kartanon pihalla.

Aseman hirret ja rakenteet omistavan Antti Väänäsen mukaan suunnitelmat Tuiran aseman pystytyksestä kartanon yhteyteen ovat edelleen voimassa.

”Tarkoituksena on laittaa se pystyyn Tervatoppilan alueelle kahvilaksi, joka olisi avoinna kaikille”, Väänänen toteaa.

Paikka asemarakennukselle on Väänäsen mukaan jo valmiiksi katsottu, mutta pystytystä on hidastanut Toppilan alueen kaavoitus, joka on edelleen kesken. Nyt tavoitteena on, että rakennus nostettaisiin kehikolleen ensi kesänä.

Vaikka aseman hirret ovat olleet pinossa jo monta vuotta, Väänänen vakuuttaa, että ne ovat yhä rakennettavassa kunnossa.

Alponkin suunnitelmat ennallaan

Myös Väänäsen toinen mahtihanke, hinaaja Alpon kunnostus ja käyttö matkailu- ja edustusaluksena on edelleen vahvasti vireillä.

Normandian maihinnousua varten aikoinaan rakennettu, nykyisin Väänäsen osittain omistama alus on tarkoitus sijoittaa Toppilan sataman laituriin, josta sillä voidaan tehdä risteilyjä lähialueelle tai vaikka hinata edustussaunaa avomerellä. Normandian maihinnousun vuosipäivänä vuonna 2004 Alpolla on tarkoitus tehdä matka Ranskan rannikolle.

Alponkin tulevaisuus on paljon kiinni Toppilan kaavoituksen valmistumisesta. Väänäsen mukaan heillä on kaupunginhallituksen päätös satamapaikasta, mutta sen tarkka sijainti on vielä auki.

Tänä syksynä Alpo on ollut telakalla ja ensi keväänä sen moottoreita luultavasti käytetään ja aluksella on tarkoitus jopa hieman ajaa.

”Se vaatii kuitenkin vielä paljon työtä, sponsoreita ja apua”, ihotautien erikoislääkäri ja Tervatoppilan isäntä Antti Väänänen sanoo.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva