Suuri juhla, pienet tilat

Konsertti

Oulaisten Musiikkiviikkojen 15-vuotismatinea Merkurius-salissa 4.11.

Oulaisten Musiikkiviikot on ehtinyt jo kunniakkaaseen 15 vuoden ikään, ja sunnuntaina oli juhlamatinean vuoro. Tilaisuudesta muodostui lämminhenkinen sekoitus lyhyitä musiikkiesityksiä ja juontajan esittelemää juhlien historiaa.

Musiikkiviikkojen menneisyys onkin komean nousujohteista huipputason esiintyjineen ja kasvavine yleisömäärineen. Vuosien varrella yleisöennätysten tekijät ovat tietenkin edustaneet kulttuurin populäärimpää suuntaa, ja voi kysyä missä määrin Katri-Helenan ja Tapani Kansan loppuunmyydyt konsertit ovat osoitus juuri Oulaisten Musiikkiviikkojen erinomaisuudesta? Kyseiset taiteilijathan vetävät tuvan täyteen missä tahansa esiintyessään.

Juhlamatineassa järjestäjät olivat kuitenkin päättäneet luottaa paikallisiin voimiin ja lavalla kävikin konsertin mittaan reilusti toistasataa esiintyjää. Kaikesta päättäen musiikin harrastus ja varsinkin musiikkikasvatus on Oulaisissa vankalla pohjalla ja osaavissa käsissä.

Mittavasta esiintyjäjoukosta omalle tasolleen kohosi Oulaisten Nuorisokuoro, joka paikallisen musiikkielämän dynamon, Tapani Tirilän, ohjauksessa on todella korkeatasoinen kokoonpano. Tälläkin kertaa kuultiin kirkassointista, puhdasta ja ilmaisuvoimaista laulua.

Kuoronjohtaja pianon ääressä on usein riskialtis ratkaisu ja aitoa tekemisen intoa puhkuva Oulaisten Lapsikuoro jäi harmittavalla tavalla johtajansa, Jarmo Mäkisen, kovaäänisen klaverismin jalkoihin. Viisaita ovat kuoronjohtajat, jotka hankkivat keikalle ihan oikean säestäjän, sillä sivistynyt pianonsoitto on huomattavasti mainettaan vaikeampi urheilulaji.

Oman lisänsä matinean värikkään viihteelliseen musiikkitarjontaan toivat myös Oulaisten Puhallinorkesteri, Oulaisten Sekakuoro, Oulaisten Harmonikat ja Oulaisten lukion laulu- ja soitinyhtye Lume.

Tilaisuuden järjestäjät olivat olleet odotuksissaan turhan vaatimattomia, sillä Merkurius ­salin istumapaikat eivät paikalle saapuneelle yleisölle riittäneet alkuunkaan.

Järjestelyjen pikku kauneusvirheeksi voi laskea sen, että kun maksavaa yleisöä sijoitettiin improvisoiduille penkeille pitkin salin seinustoja, sai Oulaisten Sekakuoro pitää hallussa pariakymmentä parhaan A ­luokan istumapaikkaa. Yleensähän konserttien esiintyjät eivät vie paikkoja yleisöltä.

HANNU HIRVELÄ

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva