Oulun Energia jatkaa liikelaitoksena

Kari Sankala

OULU Oulun Energia jatkaa tulevaisuudessakin eteenpäin kunnallisena liikelaitoksena. Energiastrategisen linjauksen teki kaupunginvaltuusto maanantai-iltana.

Ratkaisun tekoon vaadittiin kahden tunnin keskustelu ja heti aivan käsittelyn alkuun 20 minuutin neuvottelutauko. Puheenvuoroja yleiskeskustelun yhteydessä käytettiin 23.

Valtuustoryhmien enemmistö oli päässyt sunnuntai-iltana sopuun tulevista linjauksista, mutta lopullisen päätösesityksen kirjaus vaati vielä ylimääräisen neuvonpidon.

Kaupunginvaltuusto ei ollut energiastrategiasta yksimielinen. Päätökseksi tulleen esityksen teki keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Jukka Karjula. Karjulan esitystä kiirehti ensimmäisenä kannattamaan kokoomuksen Teemu Vasankari.

Vaikka päätösesitys kirjaantui Karjulan nimiin, niin kyse on pitkälle sosiaalidemokraattien keskusteluun tuomasta välitysesityksestä.

Kaupunginvaltuusto päätti energiastrategiasta, että ”hyväksytään strategia-asiakirja lukuun ottamatta Oulun Energian emoyhteisön yhtiöittämistä.” Lisäksi energiastrategisista peruslinjauksista poistettiin tekstimaininnat, joissa suoraan mainittiin, että sähkön siirtoverkkojen omistus ja operointi tulee yhtiöittää. Samoin tekstistä poistettiin kohta, jonka mukaan ”yhteistyöjärjestelyjen niin edetessä voidaan yksittäinen tuotantoyksikkö yhtiöittää, mutta tuotannollinen kokonaisuus säilyy liikelaitoksena”.

Kaupunginhallitus sai tehtäviä

Jukka Karjulan hyväksytyksi tulleeseen esitykseen sisältyi toisena kohtana tehtäviä kaupunginhallitukselle.

Kaupunginhallitus joutuu selvittämään jatkossa energiatoimintojen hallinnon järjestämisvaihtoehtoja siten, että koko toiminta voidaan johtaa keskitetysti.

Samalla kaupunginhallituksen pitää selvittää järjestelyihin liittyvät verotukselliset kysymykset sekä henkilöstön asema muutoksissa.

Käytännössä kakkoskohta tulkittiin siten, että Oulun Energian osien yhtiöittäminen on jatkossa mahdollista esimerkiksi siirtoverkkotoiminnan osalta, mutta ei kuitenkaan välttämätöntä vaan perustelut toimiin pitää löytyä tapauskohtaisesti.

Vasemmistoliiton Raimo Järvenpää esitti yhtiömainintojen poistamista strategiasta sivu sivulta. Lisäksi hän esitti poistettavaksi strategiasta kokonaan luvun, jossa käsiteltiin organisaation perusrakennetta ja hallintoa.

Järvenpään esityksestä käytiin viisi äänestystä, jotka kaikki päättyivät Järvepään tappioon selvin numeroin.

Jukka Karjulan nimiin kirjattu neuvottelutulos voitti energiastrategisena linjauksena kaupunginhallituksen esityksen äänin 48-0. Kaikkiaan 11 valtuutettua äänesti tyhjää. Tyhjää äänestäneistä kaksi oli Pasi Orava ja Veikko Ervasti vihreistä ja yhdeksän vasemmistoliitosta, kun yksi vasemmistoliittolainen Risto Kalliorinne äänesti Karjulan esitystä. Yhdeksän tyhjää äänestäneistä 11 valtuutetusta kirjautti päätökseen eriävän mielipiteensä.

Strategiset tavoitteet tulivat kirjattua

Oulun Energian toimitusjohtaja Tapani Kurkela sanoo valtuuston päätöksen merkitsevän sitä, että kaupunginhallitus lähtee hallintomallin selvitykseen ja Oulun Energian kehitystyöhön.

Kurkelan mielestä energiakeskustelussa puhuttiin enemmän yhtiöittämisestä kuin varsinaisista linjauksista, jotka tulivat kuitenkin valtuustossa maanantaina tehdyiksi.

Oulun Energia kantaa vastuuta koko energiahuollosta. Se tekee vastuuntuntuista, mitään asiakasryhmää syrjimätöntä sähkökauppaa, tuottaa ympäristöystävällistä energiaa, edistää pohjoisen Suomen kehittymistä ja on taloudellisesti kannattava.

Toimijoina Oulun Energian lisäksi ovat Turveruukki Oy ja Oulun Sähkönmyynti Oy.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva