Etu-Lyötystä uusi asuin- ja liikealue Ouluun

Antti Ervasti

OULU Etu-Lyötyn aluetta Oulussa ollaan panemassa täysin uusiksi, mikä on ajamassa alueen pienteollisuutta ja nyrkkipajoja pois kiireelliselläkin aikataululla.

Etu-Lyötyn kaava käsittää uusia asuntorakennuksia 1 600 ihmiselle sekä liiketiloja. Suunnitelman mukaan työpaikkoja tulisi alueelle 2 400. Kaavan alue rajautuu pohjoisessa Arkistokatuun, idässä rautatiehen, etelässä Harjapäänkatuun ja sen jatkeeseen sekä idässä Kansankatuun. Kaikkiaan alue on noin kymmenen hehtaarin suuruinen.

Oulun kaupungin asemakaavapäällikkö Matti Karhula kertoo, että Ilmarinkadun huonokuntoiset vanhat rakennukset puretaan pois, ja niiden tilalle rakennetaan asuinkerrostaloja.

Hammarin sähkön tiiliset rakennukset katsotaan niin arvokkaiksi, että ne saavat jäädä. Hammarin Sähköllä on suunnitelmat jo olemassa tilojen kunnostamiseksi.

Aineen autoliike muuttaa ensi vuoden alkupuolella Välivainiolle entisiin Heikin-Auton tiloihin Paulaharjuntielle.

Etu-lyötyn kaava on Karhulan mukaan tarkoitus saada valmiiksi ensi kevään aikana, ja kaupunginhallituksen sekä valtuuston käsittelyyn ensi syksyn aikana. Valmiiksi rakennettu alueen uskotaan olevan kuuden tai seitsemän vuoden päästä.

Tiet laitetaan uusiksi

Kaavaluonnoksen mukaan Harjapäänkatua jatketaan Rautatienkadulle saakka, ja siitä tulee olemaan yhteys Ilmarinkadulle, joka jää eteläpuolisen alueen sisäiseksi kaduksi.

Etu- ja Taka-lyötyn tulee yhdistämään niin sanottu Madetojan raitti, joka kulkee rautatien alitse pohjoispuolella suunnilleen Caritas-kodin kohdalla. Muita uusia yhteyksiä rautatien alitse tai yli ei ole suunnitteilla.

Karhula sanoo, että joskus tulevaisuudessa Harjapäänkadulle rakennetaan Limingantien Alitse kulkeva kevyen liikenteen väylä, jonka on tarkoitus parantaa kulkua asuntoalueilta Heinäpään liikuntapuistoon sekä Nuottasaaren koululle, jonka oppilaita etulyöttyläisten lapset tulevat olemaan.

Karhula kertoo, että Etu-Lyötyn läpi tulee kulkemaan keskuspuisto eräänlaisena alueen läpäisevänä vihreänä väylänä.

”Etu-Lyötyn kaavaan voidaan ottaa kantaa yleiskaava 2020-kaavan puitteissa. Millä ehdoilla edetään, riippuu paljon siitä, mihin tulokseen pitkäaikaisten vuokrasopimusten haltijat pohdinnoissaan tulevat”, Karhula sanoo.

Etu-lyötyn ja Limingantullin alueesta on lähitulevaisuudessa tulossa merkittävä asuin- ja liikealue, sillä Atrian alueena tunnettu alue samoilla kulmilla on selvittelyn alla. Skanska Pohjois-Suomi on ostanut alueen kiinteistöt ja suunnittelee alueelle asuinkerrostaloja sekä tiloja yrityksille.

Uutta paikkaa vaikea löytää

”Terveisiä Herzegovinasta”, letkauttaa Ilmarinkadulla sijaitsevan huonekaluliike Eurokalusteen Erkki Ollakka. Hän viittaa naapuritalon julkisivuun, joka näyttää pommin runtelemalta rikottuine ikkunoineen.

Hän kertoo, että kaupunki sanoi vuokrasopimuksen irti hiljattain, ja tiloista on lähdettävä marraskuun loppuun mennessä. Uusi paikka on kuitenkin Ollakan yritykselle löytynyt.

Ilmarinkadun kiinteistöt omistaa Polar Kiinteistöt Oyj, joka purkanee rakennuksensa vuoden loppuun mennessä. Kiinteistöpäällikkö Martti Montell sanoo, että jossakin vaiheessa rakennus olisi ollut kuitenkin hävitettävä. Kaupunki ja Polar Kiinteistöt ovat sopineet, että yhtiö saa korvaavaa tonttimaata Kaakkurista, johon se aikoo rakentaa asuntoja.

Yrittäjä Pekka Koivuranta on vuokrannut Polar Kiinteistöiltä Ilmarinkadulta varastotiloja ja toimii edelleen vuokranantajana tiloissa jäljellä oleville nyrkkipajoille, muun muassa autokorjaamolle, bändeille ja taiteilijoille.

Koivuranta arvostelee purkumääräyksiä liian pikaisiksi, koska koko alue ei ainakaan heti joudu saman kohtelun alaiseksi. Hän arvelee, että vie kuitenkin vuosia, ennenkuin asiat lähtevät kunnolla käyntiin.

Koivuranta murehtii myös sitä, että pienteollisuus ajetaan kaupungin keskustasta liian kauas esikaupunkialueille. Juuri Etu-Lyötyn yritysten ja tyyppiselle toiminnalle pitäisi osoittaa keskustan tuntumasta uusi paikka.

”Taiteilijoiden vasta vaikea onkin löytää uusia tiloja talvella”, hän huomauttaa.

Kaavoituspäällikkö Karhula myöntää, että Oulun tapaisessa kasvavassa kaupungissa tietyt toiminnot siirretään pois keskustan alueelta. Koska tilan tarve kasvaa koko ajan, kaikki alueet on käytettävä hyväksi, ja esimerkiksi radan varsi on Oulussa ollut monin paikoin hukkakäytössä.

arkkitehtitoimisto karhula oy

Näkymä Kansankadulta. Etu-Lyötyn alueelle tulee uusia asuntoja ja toimitiloja yrityksille.

Jukka leinonen

Huonokuntoiset purkuun. Näkymät Ilmarinkadun kiinteistöissä ovat paikoin lohduttomia.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva