Haaransillan uudessa risteyksessä ongelmia

Janne Knuuti

OULU Viime viikolla liikenteelle avatussa Haaransillan kiertoliittymässä on sattunut monta läheltä piti -tilannetta.

Limingan poliisin mukaan ongelmia ovat aiheuttaneet etenkin Raahen suunnalta valtatietä 8 tulevat autot sekä nelostietä Oulusta etelään kulkeva liikenne.

Valtatieltä 8:lta on käännytty risteyksessä vasemmalle ja ajettu siten kiertoliittymässä väärään suuntaan. Oulusta tulevat autot ovat puolestaan painelleet vanhan tavan mukaan liittymän läpi liikennemerkeistä ja muusta liikenteestä välittämättä. Kolareilta on kuitenkin vielä vältytty.

Limingan poliisista painotetaan, että autoilijoiden täytyy olla Haaransillan uudistuneiden liikennejärjestelyiden takia erityisen tarkkana ja huomioida informaatio, jota liikennemerkit kertovat.

Poliisin mukaan liikenteen ohjeistus on alueella hoidettu asianmukaisesti, eikä liikennemerkeissä tai nopeusrajoituksissa ole huomauttamista.

Sisäistäminen vie aikaa

Tieinsinööri Risto Leppänen Oulun tiepiiristä myöntää, että Haaransillan työmaa on aiheuttanut ongelmia liikenteelle.

”Uusia järjestelyjä ei ole vielä sisäistetty. Kun liikennesäännöt muuttuvat, ihmiset ajelevat kuten ennenkin, vaikka liikennemerkit olisivatkin kunnossa. Luulisi, että kiertoliittymä on jo niin tuttu, että liikenne alkaa sujua, kun ihmiset oppivat uuden käytännön”, Leppänen toteaa.

Tiepiiri on pyrkinyt siihen, että kiertoliittymä saataisiin mahdollisimman pian liikenteen käyttöön, koska varsinkin Raahen suunnalta tullut liikenne on ruuhkautunut pahoin risteyksen muutostöiden ensimmäisen vaiheen aikana.

Vaikka jonoja syntyy vieläkin aika ajoin, edelleen työn alla olevan kiertoliittymän ansiosta liikenteen sekaan pääsee nyt huomattavasti sujuvammin joka suunnalta.

Näillä järjestelyillä talven yli

Valtatie 4:n Haaransillan ja Oulun Kiviniemen välisen parannushankkeen projektipäällikön Heimo Tervolan mukaan Haaransillan kiertoliittymä on nyt lopullisessa muodossaan valtatie 8:n liittymää, lopullista päällystettä ja ajoratamerkintöjä lukuunottamatta.

”Näillä järjestelyillä mennään nyt talven yli”, Tervola kertoo.

Valtatie 8:n liikenne ohjataan talven yli Haaransillalle väliaikaista kiertoreittiä pitkin. Varsinainen tielinja avataan liikenteelle keväällä 2002, kun Temmesjoen ylittävä silta ja kevyenliikenteen alikäytävä Temmesjoen ja Haaransillan välissä on saatu valmiiksi.

Kokonaisuudessaan nelostien parannushanke uusine tielinjauksineen valmistuu syksyllä 2003.

Haaransillan alueen liikennemäärä on hieman alle 11 000 autoa vuorokaudessa. Raahen suuntaan risteyksestä kääntyy vuorokaudessa noin 7 000 autoa.

Jukka-Pekka Moilanen

Sekamelska. Haaransillan uudet liikennejärjestelyt ovat aiheuttaneet ruuhkia ja vaaratilanteita. Viime torstaina liikenteelle avattu kiertoliittymä on vähentänyt ruuhkia, mutta monille autoilijoille sen käytössä on vielä totuttelemista.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva