Pienkirjastoauto huristaa päiväkoteihin

Maria Aitamurto

OULU Vuoden ja kahdeksan kuukauden ikäinen Luka Brännlund taapertaa Oulun uudessa pienkirjastoautossa kohti matalaa hyllyä ja poimii lastenkirjan, jota hän näyttää äidilleen Nina Brännlundille, auton ulkoasun suunnittelijalle.

Vielä kirjaa ei kuitenkaan voinut lainata, sillä pienkirjastoauto vasta esittäytyi maanantaina. Ensimmäiselle ajolleen asiakkaiden luo auto suuntaa keskiviikkona.

Luka kuitenkin todisti, että pienkirjastoauton hyllyt on asennettu oikealle korkeudelle, lapsille sopiviksi.

”Pienkirjastoauto on isoa kirjastoautoa joustavampi, pienempi, halvempi ja iloisempi”, kehuu Oulun kaupungin kirjastotoimen johtaja Helvi Puolakka uutta palvelumuotoa.

Uusi kirjastoauto palvelee lapsia, vanhuksia ja erityisryhmiä. Auto pystyy palvelemaan myös liikuntarajoitteisia asiakkaita, koska kyytiin pääsee pyörätuolilla.

Syksyn ajan kirjastoauto toimii kirjaseikkailuautona ja vierailee päiväkodeilla ja ala-asteilla. Vuodenvaihteen jälkeen auto vie kirjastopalveluja myös vanhuksille palvelutaloihin ja koteihin. Auto voi käydä myös erilaisissa tapahtumissa.

”Autolla ei ole kiinteää aikataulua, ei vakioreittiä eikä pysäkkilistaa. Niinpä ohjelmaan voidaan ottaa uusia kohteita ja asiakasryhmiä”, Puolakka kertoo auton joustavuudesta. Ensimmäisenä auto vierailee Peltolan päiväkodilla keskiviikkona aamusella ja keskiviikkoiltapäivällä Teuvo Pakkalan koululla.

Pienkirjastoauto aloittaa kirjastoautopalvelun myös Intiön kaupunginosassa. Kevyemmälle kalustolle alueelta on löytynyt sopiva pysäkki, toteaa osastonjohtaja Anna Maria Kokkonen. Pienkirjastoauto vierailee Intiössä joka toinen viikko alkaen ensi maanantaista.

Kokkonen uskoo, että pienkirjastoauto saa runsaasti uusia kirjastonkäyttäjiä palvelutaloilta, sillä kirjastossa käynti helpottuu. Ainakin yksi päivä viikossa pyritään varaamaan vanhuksille.

Hän arvelee, että vuodenvaihteen jälkeenkin pienkirjastoauto palvelee ennen kaikkea lapsia, sillä päiväkoteja on kaupungissa runsaasti. Päiväkodit ovat pienkirjastoautolle tärkeä kohderyhmä myös siksi, että iso auto ei ole ehtinyt palvella päiväkoteja, Kokkonen kertoo.

”Päiväkodit on ollut alue, jota ei ole pystytty hoitamaan toiveiden mukaan, vaikka tarve on kova. Nyt kun esikoulukin on tullut, kirjastoauto on tärkeä tapa tukea varhaiskasvatusta”, Kokkonen toteaa.

Kirjaseikkailun mukaisesti pienkirjastoauto ei vain vie kirjoja päiväkodin tai ala-asteen pihalle, vaan lapsille voidaan pitää satutuokioita tai vaikkapa nukketeatteria.

Kirjat helppo vaihtaa

Pienkirjastoauto on suuren pakettiauton kokoinen. Vastaavia ei ole ainakaan Oulun läänissä ja Puolakka arvelee, että pienkirjastoauto on aika ainutlaatuinen koko Suomessa.

Autoon mahtuu 1 500-2 000 kirjaa. Teokset valitaan käyntikohteen mukaan.

”Autossa on vaihdettavat hyllyt, joten kirjojen vaihto eri asiakasryhmiä varten on todella kätevää”, Anna Maria Kokkonen kehuu.

Puolakka laskee, että tavallinen kirjastoauto on noin kaksi kertaa pienkirjastoautoa kalliimpi. Pienkirjastoauton perushinta ilman erikoisvarustusta ja kirjoja on noin 700 000 markkaa.

Oulun läänissä kiertää pienkirjastoauto mukaan laskettuna 27 kirjastoautoa. Kirjastotoimentarkastaja Ulla Kukko lääninhallituksesta on yllättynyt pienen auton valoisuudesta ja tilavuudesta. Leveällä käytävällä mahtuu kulkemaan pyörätuolilla, ja takaseinällä valoa antaa iso ikkuna.

Kukko uskoo, että pienkirjastoautoa kohtaan syntyy yleisempää kiinnostusta kunnissa. Ikääntyvien kirjastoautojen uusiminen on kallis investointi kunnille, ja pienkirjastoauto voi olla yksi muoto palvella haja-asutusalueen asukkaita, hän sanoo.

Kuva ulkoa:

jukka leinonen

Iloinen kirjastoauto. Oulun kaupungin uusi kirjastoauto on kooltaan suuren pakettiauton kokoinen, ei mikään linja-auto.

Kuva ulkoa, näkyy keltatakkinen nainen:

jukka leinonen

Iloinen kirjastoauto. Oulun uusi kirjastoauto on kooltaan suuren pakettiauton kokoinen, ei mikään linja-auto. Kirjastotoimenjohtaja Helvi Puolakka esitteli autoa maanantaina pääkirjaston edessä.

kuva sisältä:

Sopii kaikille. Osastonjohtaja Anna Maria Kokkonen kiittelee, että uusi pienkirjastoauto muuntuu nopeasti palvelemaan niin lapsia, vanhuksia kuin erityisryhmiä.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva