Lintulammen asukasyhdistys palautti maalaisserkut

Maria Aitamurto

OULU Oululainen Lintulammen asukasyhdistys saa kunniamaininnan toiminnastaan samalla kun Sydänmaankylä palkitaan vuoden kylänä. Pohjois-Pohjanmaan kylät -yhdistys perustelee Lintulammen kunniamainintaa sillä, että Lintulammen asukasyhdistys antaa yhdessä Vaalan Veneheiton kylän kanssa konkreettisen esimerkin maaseudun ja kaupungin vuorovaikutuksesta. Toimivat, onnistuneet hankkeet sisältävät muun muassa puhtaan lähiruuan tuonnin maalta kaupunkiin, leiritoimintaa, maatilamatkailua ja koululaisten yhteistyötä.

”Yhteistyö on tavallaan antanut meille maalaisserkut takaisin”, nauraa Lintulammen asukasyhdistyksen puheenjohtaja Aila Eteläinen.

”Se ei ehkä ole se tärkein asia, mutta se on mielenkiintoinen juttu sinänsä, kun kaupunkilähiön ja kyläyhteisön vuorovaikutusta kehitetään”, Eteläinen kehuu.

Yhteistyön tavoitteena on lisätä kaupunkilaisten tuntemusta maaseudusta sekä vähentää vastakohtaisuuksia maaseudun ja kaupungin välillä ja samalla muuttaa asenteita. Uusien maalaisserkkujen luona on helppo ja mukava piipahtaa kuulumisia kyselemässä, kun Veneheiton suunnalla ajelee, Eteläinen kertoo. Konkreettisena esimerkkinä kaupungin ja kylän yhteistyöstä ja tiedon lisäämisestä Eteläinen mainitsee myös sen, että Veneheiton asukkaita osallistuu Lintulammen kesäjuhlille - ja he ovat tuoneet mukanaan myös lehmän ja lampaita.

Yhteistyötä on tehty vuodesta 1997. Enää yhteistyö ei ole vain Veneheiton ja Lintulammen välistä, vaan alku on poikinut monta suurempaa hanketta, kuten puhtaan lähiruuan kampanjan ja oululaisten päiväkotien ja ala-asteiden lapsiryhmien vierailut maatilalle Veneheittoon. Lapset pääsevät kokemaan maatilan elämää, Eteläinen kiittelee.

”Jos tätä yhteistyötä ei olisi ollut, moni asia olisi jäänyt kokematta aikuisiltakin. Mutta etenkin lapsille ei muuten olisi välttämättä syntynyt minkäänlaista kosketusta maaseutuun. Eiväthän lapset voi tietää, mitä tarkoittaa, kun maitopurkin kyljessä on lehmä; lapsethan juovat kaupan maitoa”, Eteläinen kehuu yhteistyön merkitystä.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva