Mallien energinen opastaja

50-vuotias

Raija Marjamaa Oulussa.

Muotishow Espafin Oy:n toimitusjohtaja Raija Marjamaassa on energiaa. Sitä täytyy ollakin, sillä Marjamaa pyörittää Pohjois-Suomen johtavaa mallitoimistoa. Toimintaa hänellä on Oulun lisäksi Rovaniemellä, Kuusamossa, Kajaanissa ja uutena mukaan on tulossa ensi keväänä Levi, jossa järjestetään Miss Cheerleader 2002 -kilpailut.

Raija Marjamaa on ollut pitkään alalla. ”Ensimmäiset malli- ja juontokeikat hoidin 17-vuotiaana. Mallitoimistoni kautta ovat maailmalle lähteneet muun muassa Katja Halme, Taija Jurmu, Päivi Hytinkoski ja Jasmin Mäntyläkin”, Marjamaa sanoo.

Marjamaan tallista parhaiten on menestynyt Katja Halme, vuoden 1991 Oulun Neito. Halme on ollut esillä maailmanlaajuisesti Doven ja Revlonin kampanjoissa. Nykyisin Halmeen mallipalveluksia ostavat ainakin Milanon, Pariisin ja New Yorkin kuuluisat mallitoimistot, Marjamaa kertoo tyytyväisenä.

”Kauniit tytöt hakeutuvat toimistooni. Usein heitä on kehotettu tekemään niin. Nämä tytöt tulevat arkaillen. Toisilla itsetunto saattaa olla korkealla, ja he tulevat rohkeasti itse.”

Joka tapauksessa kaikki saavat Raija Marjamaalta Espafinissä koulutuksen. Mallityöhön on tarjolla 40 tunnin kurssi, jossa opastetaan näytöksiin ja esiintymisiin. Opetukseen kuuluu lisäksi tietoa ihonhoidosta, meikkauksesta kaikkinensa, valokuvamallin työhön valmentautumista. Kuuluupa opetukseen kaunis kävely.

Mitä on kaunis kävely on?

”Miehekäs kävely on ryhdikästä. Käden puristus miehellä on luja. Mies katsoo aina syvälle silmiin”, Marjamaa antaa tutut vinkit.

Naisellinen kävely on erilaista. ”Lantio on edessä. Viivakävely ja hymy kuuluvat aina naiselliseen kävelyyn.”

Viivakävely? Jalkateriä kuljetetaan ajatuksellista viivaa pitkin suoraan eteenpäin lyhyin näpäkin askelin. Tyyli saa lantion keinumaan!

Kävely ei siis missään tapauksessa ole löntystelyä. ”Kaunis ja naisellinen kävely vaatii opiskelua”, Marjamaa sanoo ja lisää hienotunteisesti ajatuksen, että oululaiset voisivat yleensä kiinnittää huomiota kävelyynsä. Ennen kaikkea kävelyssä on oltava ryhtiä.

Mallin koulutukseen kuuluu lisäksi oppi pukeutumisesta, käytösetiketistä, käsien ja kynsienkin hoidosta.

Omassa malliemon työssään Marjamaa korostaa vastuullisuutta. ”Mallin on saatava perusturva koulutuksesta. Koulut on käytävä loppuun. Koulut ensin, siksi valtaosa kursseistamme on viikonloppuisin. Mallin työ kestää kymmenen vuotta ja sitten on out. Epäkuranttia ainesta en edes ota toimistoni listoille. Tytöt tekevät normaalia mallin työtä. PR-iltoihin meiltä ei enää ole yritettykään tilata vuosikausiin ketään”, Marjamaa paljastaa.

Raija Marjamaan listoilla on sata mallia. Yhden mallin keskimääräinen päivätyöveloitus on tuhat markkaa, jossa ovat mukana mallin palkka, toimistokulut ja vakuutukset.

Oman asiantuntemuksensa alalle Marjamaa on hankkinut jatkuvan kouluttautumisen kautta.

Raija Marjamaalla riittää tarmoa myös vapaaehtoiseen yhdistystyöhön. ”Olen ollut Oulun seudun atopiayhdistyksen puheenjohtaja vajaat neljä vuotta. Nyt lähden vetämään Kanarialle ilmastohoitomatkaa. Kanarialla ilman kosteus, valo ja meri ovat parhaat mahdolliset atooppisen ihon hoitoon. Omat lomanikin olen keskittänyt jo kymmenen vuotta hoitomatkoihin.”

Atooppisen ihon ongelmista kärsii joka viides suomalainen. Marjamaan mukaan ihoa on hoidettava kuin kukkaa. Nuorille pitää antaa asiassa opetusta. ”Näytettäisiin, että suihkun jälkeen on koko iho rasvattava. On haettava sopiva voide. Siinä on oltava itsekäs, jotta löytää omalle iholle sopivan tuotteen.”

Atopiayhdistyksen lisäksi Marjamaa on mukana Eurooppalainen Ouluseutu ry:ssä ja Naiset 96 -liikkeessä. Ensimmäinen tarjoaa oululaisille ruoka- ja ohjelmallista kulttuuria. Jälkimmäinen on naisten oma keskustelujuttu.

Mistä sitten tulee nimi Espafin? ”Se on tietoinen valinta. Eläkeläisenä aion tehdä kauppaa espanjalaisten kanssa. Muutan kahdeksan vuoden kuluttua Espanjaan, Kanarialle meren äärelle. Kaupan laatua en vielä tiedä, mutta nimi tulee Espanjasta ja Suomesta. Se on helppo mieltää. Opiskelenkin espanjaa.”

Muuhun ei 80 tuntia viikossa työskentelevälle päivänsankarille riitäkään aikaa, sillä ”minulla on suuri rikkaus elää kahden tytön ja kahden pojan kanssa.”

Kanarialla matkoilla oleva päivänsankari toivoo, että mahdolliset kukkatervehdykset hoidettaisiin rahana Sammon tilille 800021-27567393. ”Rahat käytän kummilapsen hankkimiseen Afganistanista. Ihan sydäntä särkee, kun pienet lapset kärsivät sodan pyörteissä.”

Tapio Maikkola

Uskallusta näkyä. Raija Marjamaa haluaa olla rohkeasti punaisissa kuin Paloma Picasso.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva