Sanataiteen voimakaksikko Oulusta

Outi-Maria Takkiselle ja Tuutikki Toloselle lastenkulttuurin valtionpalkinto

Eeva Kauppinen

OULU Lastenkulttuurin valtionpalkinnot saavat tänä vuonna sanataidekasvattajat Outi-Maria Takkinen ja Tuutikki Tolonen Oulusta sekä Rölli-peikkona tutuksi tullut näyttelijä Allu (Allan) Tuppurainen.

Taiteen keskustoimikunnan myöntämät palkinnot ovat kumpikin suuruudeltaan 50 000 markkaa.

Palkinnot luovuttanut kulttuuriministeri Suvi Lindén korosti lastenkulttuuripolitiikan merkitystä. ”Tavoitteena on lasten oman luovan toiminnan edistäminen, taide-elämysten tarjoaminen sekä taidetta ja kulttuuria koskevan tiedon kartuttaminen.”

Tarmokas kaksikko

Outi-Maria Takkinen ja Tuutikki Tolonen ovat toimineet työryhmänä lasten ja nuorten sanataiteen hyväksi vuodesta 1995 - sanan 'sanataide' he kuitenkin kuulivat kertomansa mukaan ensimmäisen kerran vasta 1997.

Nykyään Outi-Maria ja Tuutikki vetävät Nukun sanataidekoulua. Nukussa toimii säännöllisesti viisi ryhmää ala-asteikäisistä lukiolaisiin. Toimintaa on tarkoitus laajentaa vauvaryhmästä yliopistoikäisten taideryhmään. Kolmena syksyisenä sunnuntaina on kokoontunut myös sanataidekerho sanataidekoululaisten vanhemmille.

”Tarmokkaalla, monipuolisella ja tuloksekkaalla tavalla kaksikko on kehittänyt ja vetänyt lukuisia sanataidekerhoja, kursseja ja -kouluja 1995 perustetusta Lintulammen lorukerhosta (Lorkka) kirjaseikkailukerhoihin ja nettikirjoittajakoulutukseen”, perustelevat palkitsijat.

Takkinen ja Tolonen luennoivat myös koulujen opettajille ja ovat kehittäneet tässä työssä uusia menetelmiä.

”He ovat osallistuneet aktiivisesti alan kehittämiseen yhteistyössä Suomen kuntaliiton, opetushallituksen, taidetoimikuntien ja sanataidekoulujen kanssa. Tätä kehittämistyötä ja omistautumista asialle osoittaa myös heidän julkaisutoimintansa, mm. sanataiteen harjoituskirja sekä tekeillä oleva lapsille ja nuorille suunnattu taidetietokirja kirjallisuushistoriasta.”

Röllin takana Allu

Toinen palkittu, näyttelijä Allan Tuppurainen on Rölli-peikkona viihdyttänyt suomalaislapsia jo monta sukupolvea. Hän on esittänyt itse keksimäänsä ja kehittämäänsä Rölliä jo 16 vuotta tv:ssä, teatterissa, äänikaseteilla ja elokuvissa.

Tuppurainen on myös itse sanoittanut ja säveltänyt Rölli-laulut ja käsikirjoittanut kaikki Rölli-peikon seikkailut tv:ssä ja teattereissa.

”Rölli on rehellisesti tehty, vähän pelottava, mutta kauhean sympaattinen suomalaisten lasten oma peikko, suorastaan jo käsitteeksi muodostunut lastenkulttuurimme kummajainen”, kiteytetään palkintoperusteluissa.

Uusimman Rölli-elokuvan Rölli ja metsänhenki käsikirjoituksen tekivät ohjaaja Olli Saarela ja tuottaja Ilkka Matila Allun alkuperäistarinan pohjalta.

Rölli ja metsänhenki on yksi Suomen elokuvahistorian kalleimmista elokuvista ja suurin maassamme koskaan valmistettu lastenelokuva. Sen budjetti on 13 miljoonaa markkaa. Elokuva kuvattiin kesällä Hailuodossa ja Puolangalla. Elokuva lähtee liikkeelle peräti 40 kopiolla 21. joulukuuta.

Rölli-elokuvan maailman kantaesitys on Oulussa näillä näkymin 9. joulukuuta. Tilaisuuteen kutsutaan tekijät ja muita kutsuvieraita. Röllistä on tullut Oulun uusi ottopoika.

Lehtikuva

Skool lastenkulttuurille! Tuutikki Tolonen (vas.), Outi-Maria Takkinen ja Allu Tuppurainen.

Tiiti ja Tuutikki keksivät tittelinsäkin itse

Lastenkulttuuripalkinnolla palkitut Outi-Maria Takkinen ja Tuutikki Tolonen säteilevät ympärilleen innostusta sanataiteeseen.

Taitavasti he osaavat vetää useista oikeista langoista ja saavat mukaan toimintaan muitakin kiinnostuneita ja osaajia: tänä syksynä sanataideopettajakoulutusta on alettu entistä ponnekkaammin puuhata myös yliopiston suunnalla.

Tiiti ja Tuutikki aloittivat opiskelijoina Lintulammen lorukerhon eli Lorkan kanssa Oulussa 1995 lähes tyhjästä. Sanataide tuli sanana tutuksi 1997 ja itse he keksivät itselleen tittelin sanataideopettaja - pioneerityö alkoi todella alkutekijöistä. Palkitsijat nimittävät heitä nyt sanataidekouluttajiksi.

Kun sanataiteen pää on Oulussa avattu, sille tuntuu löytyvän harrastajia koko ajan lisää. Tänä syksynä Nukun sanataidekerholaisten määrä kaksinkertaistui!

Sanataidetta ei ole harrastettu, koska lapsille ja nuorille ei ole avautunut siihen kouluopetuksen ulkopuolella organisoitua mahdollisuutta.

Saapas nähdä kuinka pitkälle oululainen sanataiteen ihme yltää, jos päättäjät vielä hoksaisivat palkata nämä kaksi vakituisiksi työntekijöiksi.

Tähänkään asti kaksikkoa ei ole voinut arvostella saamattomaksi. Sanataiteen vyöryttämiseksi ja valtakunnallisen huomiopisteen hankkimiseksi sanataiteelle Oulussa järjestetään kaikkien aikojen ensimmäiset Lasten ja nuorten valtakunnalliset sanataidepäivät 28.1.-3.2.2002. Järjestäjinä ovat Nukun sanataidekoulu, Suomen maakuntakirjailijat ja Oulun yliopisto.

Samalla nousivat taas Nukun osakkeet lastenkulttuurin lippulaivana.

EEVA KAUPPINEN

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva