Koko ajan ajolähtö edessä

Oulunsalon kouluihin tulee jatkuvasti uusia oppilaita, mutta seinät ovat jo vastassa

Panu Pökkylä

OULUNSALO ”Oppilaita tulee koko ajan lisää ja vaikka tilaa saadaan jostakin taiottua, koko ajan on ajolähtö päällä”, oulunsalolaisen Kirkonkylän koulun rehtori Marjut Nurmivuori huokaa.

120 -vuotias Oulunsalon koululaitos on tulevaisuudessa kovien haasteiden edessä. Jo nyt Oulunsalossa luokkien keskikoko on lääninhallituksen sivistysosaston tutkimuksen mukaan noin 26 oppilasta, kun Oulun läänin keskiarvo on lähes 19 koululaista.

Ennusteiden mukaan kunta kasvaa seuraavien vuosien aikana 10 000 asukkaan taajamaksi. Tämä tarkoittaisi, että koululaisia heistä olisi 1840.

”Oppilasmäärähän ei kasvanut koko 1990 -luvulla ollenkaan, vaan vasta nyt 2000 -luvulla ne ovat lähteneet roimaan kasvuun”, koulutoimenjohtaja Markku Seppänen kertoo.

Oulunsalossa koulukirjoja pänttääviä on tullut kahdessa vuodessa lähes 130 lisää, se on pienessä kunnassa paljon.

”Vaikka täytettäisiin kuinka paljon uusia virkoja, ryhmäkoot eivät tahdo tippua”, Seppänen tuskailee.

Kymmenen pientä kolmen ison sijaan

Kunnan kasvu on todella nopeaa ja silmin nähtävissä. Oulunsalossa on vain kolme isoa koulua, kun normaalisti tällaisessa 8 000 asukkaan kunnassa niitä olisi jopa kymmenen.

”Kaikki tilat ovat käytössä koko ajan, joten meillä ei ole esimerkiksi erillistä musiikki- tai kuvaamataidonluokkaa”, Nurmivuori jatkaa.

Kapasitetti on jatkuvasti äärirajoilla. Kirkonkylän koulu on tarkoitettu 18 opetusryhmälle, nyt niitä on 21.

”Kun meillä ei ole antaa oppilaille seiniä, me annamme aikaa”, Nurmivuori kertoo. Tilapulaan on löydetty väliratkaisua muun muassa jakamalla osa oppitunneista luokan kesken aamu- ja iltapäiväryhmiin.

”Meillä on myös paljon kouluavustajia, jotka avustavat oppilaita henkilökohtaisesti tunneilla. Heitä on kunnassa yhteensä 15. Tosiasia on, että täällä työ on tehokasta, vaikka yksiköt ovatkin isoja”, Seppänen arvioi.

Remonttia ja yksi uusi koulu

Oulunsalossa siirtyminen pienempiin, 20 oppilaan luokkiin merkitsisi Seppäsen mukaan suurta investointia kunnan puolelta. Kunta ei silti aio tyytyä nykyiseen tungokseen, vaan kehittää kouluja yhä enemmän.

Tällä hetkellä kuntaan on suunnitteilla Nurmivuoren johtaman Kirkonkylän koulun remontti ja laajennus. Osa koulusta siirtyisi kunnankirjaston tiloihin. Kirjastolle olisi taas tarkoitus rakentaa oma, uusi koti.

Ensimmäiset toiveet Kirkonkylän koulun saneerauksesta ovat vuodelle 2003. Tämän ajaksi koulu lähtisi Nurmivuoren sanojen mukaan ”kylätielle” eli ympäri Oulunsaloa tehdashalleihin ja asuinrakennuksiin.

Kunta on useaan kertaan hakenut valtion tukea kirjaston rakentamiselle, mutta ei ole vielä sitä saanut.

Suunnitelmat Oulunsalossa ulottuvat vuoteen 2020 asti. Siihen mennessä on rakennettu yksi uusi koulu lisää ja nykyisiä kouluja on ehostettu valmiiksi ottamaan vastaan yhä kasvavia oppilasmääriä.

”Meillä tulee uusia oppilaita viikottain, viimeksi tänään tuli kolme lisää, nyt heitä on noin 470”, Nurmivuori kertoo.

Pitkäkankaan ja Salonpään välimaastoon rakennetaan vuosiksi 2005-2010 uusi, kaikki luokka-asteet käsittävä koulu. Ensimmäinen osa, noin 400 oppilaan alakoulu valmistuisi vuoteen 2005 ja yläkoulu 2010 mennessä.

Ensimmäisen vaiheen rakennuksen yhteydessä on tarkoitus myös laajentaa Salonpään nykyistä koulua.

Tulot eivät riitä kuluihin

Seppäsen mukaan Oulunsalon merkittävin ongelma on se, että kunnan tulot eivät pysy kasvavan koulutoimen perässä. Kun verot tulevat edellisvuodelta, toimintaedellytykset tälle vuodelle ovat oikeata tarvetta pienemmät.

”Se tarkoittaa käytännössä sitä, että oppimateriaalia on vähemmän, kun on enemmän lapsia, joiden kesken se pitää jakaa”, Nurmivuori sanoo.

Yhä kasvavat koulut tarvitsevat myös lisää työntekijöitä. Oulunsalossa onkin ensi vuodelle budjetoitu yhteensä kuusi uutta virkaa tai tointa kouluille. Lisäksi hallintoon on tarkoitus palkata uutta väkeä.

”Me kyllä selviämme tästä kasvusta, koska koko kunnassa on kova tahto siihen vastaamiseen”, Seppänen kertoo.

Oulunsalon koululaitos vietti 120 -vuotisjuhliaan eilen Oulunsalo -talolla.

Risto RAsila

Huis kyytiä. Kirkonkylän koululaiset Jonne Joona ja Veli-Pekka Leiviskä (vas.) puistelivat eilen perjantaina luokkahuoneensa mattoja puhtaaksi, jotta pääsisivät pyhänpäivän viettoon.

Marjut Nurmivuoren mukaan kiitettävän aktiivisesti.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva