Iin seutukunta uusii nimeään kaareksi

Kari Sankala

OULU Iin seutukunta on muuttamassa nimeään Oulu-vetoiseksi kaari-ajattelun pohjalta. Seutukunnalle valitaan uusi nimi maalis-huhtikuussa. Ehdolla ovat vankimmin seutukunnan nimeksi joko Oulun kaaren seutukunta tai Oulun pohjoinen kaari.

Oulun huomioiminen on sikäli perusteltua, että seutukunnan asukkaat hakevat ylikunnalliset palvelunsa lähes 100-prosenttisesti Oulusta. Siksi seutukunnassa nähdään kehittämisyhteydet Ouluun tärkeinä.

Iin seutukuntaan kuuluu kuusi kuntaa: Ii, Kuivaniemi, Pudasjärvi, Utajärvi, Yli-Ii ja Ylikiiminki. Uusimpana seutukuntaan liittyi tänä vuonna Pudasjärvi, joka erosi Koillismaasta ja samalla tuplasi Iin seutukunnan niin väkiluvultaan kuin pinta-alaltaan. Iin seutukunnassa on noin 28 000 asukasta.

Seutukuntajohtaja Tapani Turpeisen mukaan voidaan puhua myös 80 kilometrin kaaresta, koska seutukunnan kaikki kuntakeskukset on mahtuvat Oulusta vedetyn kaaren sisään.

Samalla puhutaan myös kolmen väylän seutukunnasta. Kuntiin vievät tiet Oulusta, samoin tietoliikenneyhteydet toimivat väylien tapaan ja kolmanneksi maakuntaliiton aluekeskusohjelmaa voidaan pitää väylänä seutukunnan kehittämisessä.

Toisaalta väylä-ajattelun voi nähdä niin, että pohjoiseen vie osaamisen väylä, koilliseen tietoverkko-väylä ja kaakkoon Oulujoki-väylä, jota seutukunta nimittää hyvinvointiväyläksi.

Iin seutukunta aikoo työstää puolen vuoden kuluessa aluekeskusohjelmien tasoisen kehittämisohjelman. Seutukunnan suuria haasteita on väestörakenteen säilyttäminen ja hyvinvointipalvelujen turvaaminen.

Iin seutukunnan alueella toimii kaksi polisverkkoon kuuluvaa osaamiskeskusta Micropolis Iissä ja Humanpolis Utajärven Rokualla.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva