Iso-Syötteen kaavaa päästään rakentamaan

Anne Hentilä

PUDASJÄRVI Iso-Syötteen asemakaava on saanut lainvoiman valitusajan umpeutuessa. Ydinkeskustan käsittävän kaavan uskotaan antavan uutta vauhtia alueen kehittämiselle. Maapohjan omistava Metsähallitus aikoo saada parin vuoden aikana myytyä 70 lomarakennustonttia.

Pudasjärven kunnanvaltuusto hyväksyi kaavan runsas kuukausi sitten. 30 päivän valitusajan aikana ei tullut yhtään valitusta. Noin 300 hehtaarin suuruinen kaava käsittää ydinalueen: hotelli- ja rinnetoiminnat sekä majoitusalueet. Rakennusoikeutta kaavassa on 85 000 kerrosneliötä, josta 10 000 on käytetty. ”Kaava antaa varsin mittavat rakennusoikeudet”, kertoi metsänhoitaja Tuomo Pikkarainen Metsähallituksesta.

Metsähallitus aloittaa välittömästi tonttien markkinoinnin. ”Iso-Syötteellä on tähän asti myyty ei-oota. Siellä on patoutunutta kysyntää, joka ainakin alkuvaiheessa purkautuu nopeasti.”

Alustavaa koemarkkinointia tehtiin viime keväänä ja kiinnostuneita oli paljon. Varauksia alueelle on jo olemassa. Nyt ensi vaiheessa myyntiin tulee noin 70 tonttia keskeisimmältä alueelta ja Pikkarainen uskoo, että ne myydään kahden vuoden aikana. Tielinjojen raivaus ja tonttien merkitseminen maastoon alkaa ensi tiistaina.

Kunnan kanssa on sovittu, että kunnallistekniikka tonteilla on valmiina ensi toukokuussa. Rakentajana on kunta ja rahoittajana Metsähallitus.

Kaavassa on varattu palvelurakentamista varten 28 000 kerrosneliötä. Näitä ovat mm. hotelli ja erilaiset liiketilat.

Toimitusjohtaja Jukka Koponen Isosyöte Oy:stä sanoo kaavan tuovan paljon mahdollisuuksia alueen kehittämiselle. Hän nostaa kaavasta esille kaksi omasta mielestään tärkeää seikkaa. ”Intiimi sekä viihtyisä kyläkeskusta ja mökkien rakentaminen myös ylös tunturiin.”

Rukan uuteen keskustaan verrattuna ero tulee Koposen mukaan olemaan siinä, että Iso-Syötteelle ei tule massiivisia rakennusyksiköitä, vaan pieniä kokonaisuuksia.

Mökkejä rakennetaan nauhamaisesti tunturin juurelle. Osa mökeistä sijoittuu rinteiden välittömään läheisyyteen aika korkealle tunturiin.

Iso-Syötteen matkailukeskuksen alueella ei aikaisemmin ole ollut vahvistettua kaavaa ja rakentaminen on tapahtunut poikkeusluvilla. Kaavaehdotuksen ollessa nähtävänä siitä jätettiin kuusi muistutusta.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva