Kaavamuutos komistaa Vihannin kaupparaittia

Anne Helaakoski

VIHANTI Asematien asemakaavan muutos asetetaan yleisesti nähtäville laatimisvaiheen kuulemista varten. Kaavamuutosesityksestä on mahdollista tehdä kirjallisia muistutuksia kuukauden ajan.

Tavoitteena on, että kaavamuutos olisi kunnanvaltuuston hyväksyttävänä heti vuodenvaihteen jälkeen.

Suunnittelualue sijaitsee kunnan keskustassa ja käsittää keskeisen liikekadun sekä alueita sen ympäriltä. Alueen pinta-ala on 14,6 hehtaaria.

Alueelle on kaavassa osoitettu liike-, toimisto- ja asuntorakentamista sekä urheilutoimintaa palvelevaa rakentamista, pysäköintialueita ja puistoja. Alue- ja yhdyskuntarakenne säilyvät pääasiassa entisellään.

Suunnittelualueelle on osoitettu lisää paikkoja keskusta-asumiselle, jolloin esimerkiksi vanhukset pääsevät asumaan lähelle palveluita.

Paloaseman eteläpuolella asuntoaluetta on eheytetty uudella asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelilla. Alueella tällä hetkellä sijaitseva leikkipuisto siirtyy korttelin tieltä kirkoneduspuistoon.

Kaavassa on otettu huomioon Tiehallinnon saman aikaisesti laatima Asematien toimenpideselvitys. Kaava luo mahdollisuuden toteuttaa selvityksen perusteella myöhemmin laadittava tiesuunnitelma. Kaavalla selkeytetään kaikkea liikennettä keskusraitin tuntumassa.

Kaavan myötä kyläkuva kohentuu, kun laajat asfalttikentät poistuvat kaupparaitilta ja muualta keskustaajamasta. Myös ympäristöä häiritsevä ulkovarastointi poistuu.

Suurimpia maisemallisia muutoksia tuovat uusi liikerakennus Pekkalantien alussa sekä uusi liikerakentaminen Tuoppi-pubin ja radan välissä. Uusi tori sijoitetaan kaupparaitin päätteeksi.

Asematien kaupparaitin kunnostustyöt toteutuvat, kun Tiehallinto saa rahoituksen järjestymään ja Asematietä koskeva tiesuunnitelma laaditaan. Kaavassa osoitettujen uusien liikerakennusten toteutuminen voi viedä paljonkin aikaa. Sen sijaan torialue voidaan rajata jo aikaisemmin.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva