Pellettitehdas aloittaa keväällä

Kärsämäelle rakennettava tehdas tähtää Pohjois-Suomen energiamarkkinoille

Seppo Kangas

KÄRSÄMÄKI Scanpell Oy -niminen uusi kärsämäkinen yritys aloittaa heti vuodenvaihteen jälkeen puupellettien tuotannon Kärsämäellä. Runsaat 6 miljoonaa markkaa maksava tehdas hyödyntää alueen puunjalostusteollisuuden jätepurua.

”Tehtaan maksimituotantomäärä on 16 000 tonnia pellettiä vuodessa. Olemme jo tehneet markkinointisopimuksen noin 11 000 tonnin tuotannosta, joten voi sanoa, että tehdas on varmalla pohjalla”, toimitusjohtaja ja yhtiön osakas Markku Koski toteaa. Hänen lisäkseen omistaja-yrittäjinä ovat niinikään kärsämäkiset Ari Kumpulainen ja Pentti Madetoja. Yhtiössä on lisäksi neljä muuta osakasta.

Yhtiö markkinoi pääosan tuotannostaan Vapo Oy Energian ja Metsäliiton tytäryhtiön Biowatti Oy:n kautta. Molemmat ovat kokeneita bioenergia-alan toimittajia.

”Osa Kärsämäen tehtaan tuotannosta menee vientiin, mutta päätähtäin on Pohjois-Suomen markkinoilla, koska tämä on Suomen pohjoisin pellettitehdas”, projektipäällikkö Jaakko Silpola Vaposta kertoo.

”Uskomme, että puupelletin myynti tuplaantuu ensi vuonna. Käyttö lisääntyy pienissä lämpölaitoksissa, maatiloilla ja omakotitaloissa”, Silpola mainitsee.

Pelletin markkinat vasta kehittymässä

Pelletti on Suomessa uutta, mutta muissa Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa sitä käytetään jo paljon enemmän. Logistinen ketju raaka-ainetuottajalta kuluttajan kattilaan saakka on kuitenkin valmis.

”Pelletit voidaan toimittaa samalla tavalla kuin öljy viedään säiliöautolla asiakkaan varastoon”, Silpola sanoo.

Scanpell Oy:n noin 1 000 neliön tehdashalli valmistuu vielä tänä vuonna Incapin uuden huonekalutehtaan viereen. Raaka-aineesta lähes puolet yritys saa suoraan Incapilta. Lopun raaka-aineen hankkii Biowatti Oy lähialueen puunjalostuslaitoksista.

”Tehtaan sijainti Kärsämäellä on edullinen, sillä tällaisessa energiantuotannossa kuljetuskustannuksilla on huomattava merkitys. Tällä alueella sekä raaka-aine että potentiaaliset asiakkaat ovat lähellä”, Biowatti Oy:n aluepäällikkö Pertti Vanhala sanoo.

”Kärsämäen tehdas parantaa olennaisesti puupelletin markkinointimahdollisuuksia Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa”, Vanhala sanoo.

Pitkälle vietyä automatiikkaa

Tehtaan maksimituotanto vastaa noin 3 000 omakotitalon vuotuista lämmitysenergiaa. Tuotanto automatisoidaan niin, että tehdasta pystyy periaatteessa käyttämään yksi mies.

”Alussa tehdas pyörii kahdessa vuorossa, mutta jatkossa on tavoitteena pyörittää sitä täydet kolme vuoroa”, Markku Koski sanoo.

Alkuvaiheessa yritys työllistää 3-4 henkilöä. Työllisyysvaikutus ulottuu kuitenkin muun muassa kuljetusten ja uusien pellettilämmitysjärjestelmien asentamisen kautta laajemmalle.

”Liikevaihto on alussa noin 4 miljoonaa markkaa. Hankkeen on rahoittanut paikallinen pankki, ja mukana rahoitusjärjestelyissä ovat myös Finnvera, Vapo ja OPR”, Markku Koski kertoo. Kunta on ainoastaan vuokrannut yritykselle tontin.

Koneet ja laitteet tulevat pääosin Saksasta suomalaisen yrityksen kautta niin, että kotimainen järjestelmätoimittaja räätälöi juuri Scanpell Oy:n tarvitseman kokonaisuuden.

Seppo Kangas

Tiivistä puuta. Yrittäjät Markku Koski ja Ari Kumpulainen tutkailevat puupellettejä, jotka ovat tiiviiksi rakeiksi puristettua puuta.

Seppo Kangas

Yhteistyötä. Scanpell Oy:n pellettituotannosta pääosa menee markkinoille Vapon ja Biowatti Oy:n kautta. Jaakko Silpola Vaposta, yrittäjät Markku Koski ja Ari Kumpulainen sekä Biowatin Pertti Vanhala tekevät hankkeessa tiivistä yhteistyötä.

Puupelletti on kevyen polttoöljyn kilpailija

- Pelletti on yleensä mekaanisen puunjalostusteollisuuden kuivasta jätteestä kuten kutterinpurusta ja sahanpurusta sekä hiontapölystä tiiviiksi puristettua puumassaa. Pellettien halkaisija on alle 10 millimetriä ja rakeet ovat 10-30 millimetriä pitkiä.

- Hyvän energiapelletin kosteusaste on alle 10 prosenttia. Energiasisältö on noin 5 megawattituntia tonnia kohti. Tonniin menee 1,5 kuutiota pellettejä. Hinnaltaan pelletti kilpailee lähinnä kevyen polttoöljyn kanssa.

- Pelletti soveltuu parhaiten käytettäväksi pienten lämpökeskusten sekä maatilojen ja omakotitalojen biopolttoaineena. Pelletti on helppo ja turvallinen varastoida, kuljettaa ja polttaa. Polttojärjestelmä on lähes kokonaan automatisoitavissa.

- Omakotitalossa pellettilämmitys vaatii 20 000 - 30 000 markan investoinnit polttimeen, kuljettimeen ja varastointiin. Tuhkan poistoa lukuunottamatta lämmitysjärjestelmä on yhtä vaivaton kuin öljylämmitys.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva