Päätalo-instituutille luotava kestävä rahoituspohja

Työ on ollut poukkoilua ilman pitkäjänteisyyttä, sanoo lähtevä rehtori Matti Kaarlejärvi

Anne Hentilä

TAIVALKOSKI Päätalo-instituutin toiminta olisi jatkossa saatava vakaalle taloudelliselle pohjalle. Työnsä rehtorina jättävän Matti Kaarlejärven mukaan instituutti rakennettiin aikanaan liian heikolle taloudelle.

Nyt Taivalkoskella ja Koillismaalla pitäisi keskustella vakavasti, mikä on instituutin arvo ja merkitys koko alueen kulttuurielämän kannalta.

Joulukuun alussa Kaarlejärvi aloittaa Nurmeksen kaupungissa Bomban juhlaviikkojen johtajana. Neljä ja puoli vuotta Päätalo-instituutin rehtorina toiminut Kaarlejärvi sanoo, että nyt on sopiva hetki uuden ihmisen astua remmiin Taivalkoskella.

Kaarlejärvi sanoo tiedostavansa omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Laaja kansainvälinen yhteistyö on se alue, johon hänen rahkeensa eivät riittäisi. ”Toivon, että nyt löytyy rehtori, jolla on kansainvälisiä yhteyksiä.”

Myös hallinnon hoitaminen on tuottanut vaikeuksia. ”Kun nähtiin, että tapahtumat alkoivat kasvaa voimakkaasti, olisi pitänyt hakea kestävää rahoitusta toiminnalle. Tätä en ole osannut päättäjille tarpeeksi hyvin selittää. Olen keskittynyt enemmän itse työn tekemiseen kuin hallinnointiin.”

Kaarlejärvi sanoo panneensa aikansa ja sielunsa kokonaisvaltaisesti rehtorin työhön. Hän ei työssään ollut niinkään virkamies, vaan ihminen, joka teki työtä omalla taiteellisella ja luovalla panoksellaan.

Josko FF-ketjuun?

Matti Kaarlejärven mukaan Taivalkosken tapainen pieni kunta pystyy personoitumaan kulttuurin ja Kalle Päätalon myötä. Päätalon perinteellä pitäisi vain olla arvoisensa paikka - kunnolliset puitteet.

Kirjailijan nyt jo omistajaa vaihtaneen kotitalon sisustus Tampereella on valokuvattu ja kuvista pystytetään näyttely. Sitäkin varten tarvittaisiin lisää tilaa.

Päätalo-instituutin ensi vuoden talousarvio on 600 000 markka, joka sisältää palkat ja kaiken toiminnan. Ilman ulkopuolista tukea ei eteenpäin olisi päästy.

”Näin ei voi enää jatkua. Työ on ollut poukkoilua ja pitkäjänteisyyttä ei ole ollut. On pakko löytää uudet rahoitusmenetelmät.”

Kaarlejärven mukaan ei voi kieltää, etteikö kunta olisi panostanut paljon instituuttiin. Mutta aina ei ole löytynyt ymmärrystä; ei ole aina kyse rahasta, vaan halusta.

Rahoitus on Kaarlejärven mukaan vaatinut melkoista kerjäämistä. Esimerkiksi kirjoittajakoulutukseen ei ole varoja. Tapahtumia on tehty hyvin pienellä budjetilla. Onneksi paikallinen elinkeinoelämä on tukenut hyvin suurimpia tapahtumia eli Päätaloviikkoa ja Napero-viikkoa.

Kaarlejärvellä oli työnsä aloittaessaan haaveena, että Päätaloviikko hyväksyttäisiin Finland Festivals -ketjuun. Niin ei käynyt, mutta hän uskoo yhä, että se joskus on mahdollista.

Miljoona säätiölle

Kallioniemi-säätiön johtokunnan puheenjohtaja Tuomo Horsma toivoo, että instituutille saataisiin uusi rehtori vuodenvaihteessa. Johtokunta kokoontuu 10. marraskuuta. Sen jälkeen paikka pantaneen auki.

Horsma myöntää, että instituutilla on ollut välillä taloudellisesti vaikeita vuosia. ”Kun instituutti kymmenen vuotta sitten perustettiin, oli selvät suunnitelmat saada tuottoa pääomaa sijoittamalla. Sen jälkeen on ollut heilahduksia ja pääoman kartuttaminen ollut pysähdyksissä.”

Vuosi sitten todettiin, että taloudellinen tilanne pitää saada kuntoon. Asian eteen onkin kuluneena vuonna tehty paljon työtä.

Taivalkosken kunnanvaltuusto päätti kesällä, että kunta sitoutuu sijoittamaan säätiöön viiden vuoden aikana miljoona markkaa. Ensi vuodelle kunnalta on luvassa toiminta-avustusta lisää 50 000 markkaa.

Tampereen kaupunki on puolestaan tulossa mukaan säätiöön. Myös Kuusamon kaupungin kanssa asiasta on neuvoteltu, ja siellä on jo alustavasti näytetty vihreää valoa.

Kunnassa on suunnitelmia Koillismaakeskuksen ja samalla myös instituutin laajentamisesta. Tavoitteena Horsman mukaan olisi saada hanke jo ensi vuoden budjettiin.

anne hentilä

Yhteys säilyy. Vaikka Matti Kaarlejärvi jättää Päätalo-instituutin rehtorin tehtävät, yhteydet Taivalkoskelle tulevat säilymään. Jalavan kauppa pihapiireineen on yksi tärkeitä paikkoja.

anne hentilä

Muuttokuorma edessä. Nurmekseen Bomban juhlaviikkojen johtajaksi siirtyvä Kaarlejärvi sanoo ajan Taivalkoskella olleen melkoista elämän korkeakoulua.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva