Kieppi herättää Kontinkankaan

Kontinkankaan kampukselle nousee nopeasti uusi päärakennus

Panu Pökkylä

OULU Yliopiston lääketieteellinen tiedekunta saa kahden vuoden päästä uuden lippulaivan, kun Kontinkankaalle kohoaa uusi kampuksen päärakennus.

Uudeksi päärakennukseksi on arkkitehtikilpailun perusteella valittu arkkitehtitoimisto Sarc:n Antti-Matti Siikalan suunnittelema "Kieppi".

”Tämä oli tilana varsin haasteellinen, kun ympäristö oli todella vaikea ja tilaa varsin ahtaasti”, Siikala toteaa työstään.

Arkkitehtikilpailuun oli kutsuttu neljä toimistoa. Palkintolautakunta kiitteli Siikalan toimiston työtä viileäksi, vähäeleiseksi kokonaisuudeksi, joka kokonaisuutena tuo oman lisänsä koko kampusalueelle.

”Tässä täytyi olla varovainen, että tekee sopivasti näyttävän eikä rakennus mene kaikkien yli”, Siikala ruoti työtään.

Erikoisuutena Kiepissä on rakennuksen rohkea julkisivu, joka on verhottu silkkipainetulla lasipinnalla.

”Se on aivan oma taideteoksensa, joka on erilainen päivällä kuin illalla, kun valaistus tulee sisältä päin”, Siikala sanoo.

Sisällä kävijää ihastuttaa valoisa, tilava ja pitkä aula, joka liittää uudisrakennuksen talon vanhaan osaan lasikatoksen välityksellä.

Kieppi tuo vakautta ja harmoniaa Kontinkankaalle, joka on yleisesti tunnettu vaikeasti hahmotettavaksi alueeksi. Uusi rakennus toimii koko alueen keulakuvana ja herättää sen henkiin.

Helpotusta ruuhkiin

Yliopistolle rakennus tuo helpotusta erityisesti opetustilojen puutteeseen.

Uuteen rakennukseen siirtyvät lääketieteellisen tiedekunnan hallinto, mikrobiologian, hoitotieteen ja terveyshallinnon laitokset sekä kliininen tutkimusyksikkö.

Lisäksi lääketieteen tutkimuksen keskittymä Biocenter Oulu siirtyy rakennukseen. Päärakennukseen sijoitetaan myös tiedekunnan yleiset tilat sekä opiskelija- ja henkilöstöravintola.

Nämä siirrot vapauttavat tutkimustilaa tiedekunnan nykyisestä päärakennuksesta opetusta varten.

”Lisätila on todella tarpeen, me jouduimme lisäämään aloittavien opiskelijoiden määrää täksi lukuvuodeksi ja määrä pysynee samana myös ensi vuonna. Näiden uusien tilojen myötä tämä on jopa perusteltua”, Oulun yliopiston rehtori Lauri Lajunen kertoo.

Yliopistolla aloitti tänä vuonna 115 uutta lääketieteen opiskelijaa.

Lajunen toteaakin, että koulutuspaikkoja tarvitaan paljon, koska koko Pohjois-Suomen lääkäripula on hänen mielestään Oulun yliopiston ratkaistavana.

Koko hanke maksaa remonttikustannuksineen noin 92 miljoonaa markkaa. Rakennuttajana hankkeessa on Senaatti-kiinteistöt.

Yliopisto on vain vuokralainen, se ei osallistu rakennusten investointikustannuksiin ollenkaan.

Neliöitä rakennuksessa on noin 10 000.

Yliopisto vuokralainen

Uudisrakennus toteutetaan laajennuksena lääketieteen rakennus II:n yhteyteen. Yliopisto ei jää asian kanssa aikailemaan, vaan suunnittelu aloitetaan välittömästi ja työt ensi keväänä. Valmista pitäisi olla jo syksyllä 2003.

Rakennus sijoittuu nykyisten farmakologian ja patologian laitokset sisältävän lääketieteen rakennus kahden yhteyteen. Kieppi nousisi siis hammaslääketieteellisen laitoksen pohjoispuolelle, Aapistien alkupäähän.

”Vaikka nyt saatiin uutta tilaa tänne Kontinkankaalle, on selvää että luentosalitilaa kaivataan vielä lisää Linnanmaalle”, Lajunen tähdentää.

ULKOKUVA, JOSSA NÄKYY PUOLET TALOSTA

ARkkitehtitoimisto Sarc Oy

Vanhan sekaan. Oulun lääketieteellisen kampusalueen uusi päärakennus eheyttää Kontinkankaan sairaalan sokkeloita.

SISÄKUVA:

ARkkitehtitoimisto Sarc Oy

Sisällä. Kiepin sisätilat ovat hulppeat. Tarkoituksena on tarjota foorumi, jossa koko kampusalueen ihmiset voisivat tavata. Uusi rakennus yhdistetään käytävän perällä näkyvään farmakologian ja patologian laitoksiin lasikatolla katetulla käytävällä.

ULKOKUVA, JOSSA NÄKYY KOKO RAKENNUS

ARkkitehtitoimisto Sarc Oy

Lasia ja silkkiä. Julkisivun korostamiseksi yliopiston kampusalueen uuteen päärakennuksen päätyyn on suunniteltu silkkipainettua lasiseinää. Seinän ulkonäkö vaihtelee valaistuksen mukaan.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva