Kaupat pystyyn valitusten kautta

Oulun seudun yleiskaavan toivotaan selventävän liikepaikkojen rakentamista

Vesa Kärki

OULU Haukiputaan Kellossa sijaitseva S-market ei ole ehtinyt tehdä virallista hakemusta marketin laajennukseen, mutta samassa taajamassa sijaitsevan Suomen Sparin kaupparakennuksen omistava kiinteistöyhtiö on marketin naapurina jo vastustanut mahdollisen poikkeusluvan myöntämistä.

”Jos naapurit alkavat vastustaa laajennusta, niin asiasta tulee ikuisuuskysymys. Asia etenee ainakin hallinto-oikeuteen ja siellä käsittely kestää vähintään vuoden. Ja sitten on vielä mahdollisuus valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen”, Haukiputaan maankäyttöinsinööri Markku Uusimaa sanoo.

Naapurin kuuleminen perustuu kaavakäytäntöön ja siihen, että eri maanomistajia pitää kohdella tasapuolisesti kaava-asioissa.

”Jos kaikki ovat myönteisiä, niin saattaa olla, että ympäristökeskus myöntää laajennusluvan. Kunnan lausuntoonkin vaikuttaa, mitä ympäröivät maanomistajat ovat mieltä. Onhan se toisaalta harmi, jos kirkonkylän jälkeen toisen merkittävän keskuksen eli Kellon kehittäminen kompastuu tällaisiin kiistoihin”, Uusimaa sanoo.

Jotkut ovat epäilleet, että Sparin valitus voisi olla myös heijastusta parikymmentä kilometriä etelämmässä käytävässä kiistassa Linnanmaan kauppapaikoista. Linnanmaan kauppapaikkakiistan osapuolina ovat Tradekan lisäksi myös Kellon S-Marketia isännöivä Arina ja Suomen Spar.

”Ei Linnanmaa ole taustalla tässä. On ihan puhdas sattuma, että hanke on lähtöisin Arinasta. Laajennushan olisi voinut lähteä liikkeelle jo kaksi vuotta sitten tai vaikkapa kahden vuoden päästä. Kellossa havitellaan voimassa olevan rakennusoikeuden ylittämistä ja me olemme katsoneet, ettei ylimääräisen rakennusoikeuden myöntäminen ole eduksi”, sanoo verkoston kehittämisestä vastaava johtaja Pasi Heiskanen Suomen Spar Oyj:stä.

Heiskasen mukaan vanhojen kaunojen purkaantumisen sijasta kyse on ihan normaalista liikepaikkatoiminnasta, jossa aina silloin tällöin ajaudutaan näkemyseroihin.

”Meillä on tälläkin hetkellä 5-10 sellaista kohdetta, jossa me olemme laajentamassa ja kilpailija valittaa. Esimerkiksi Tuusulan Hyrylässä me olisimme halunneet laajentaa omaa Spar-markettiamme, mutta siellä paikallinen S-Marketin kiinteistön omistava säätiö on tehnyt meidän laajennushankkeesta valituksen. Valitus on tehty, vaikka S-Market sijaitsee meistä puolentoista kilometrin päässä”, Heiskanen selvittää.

Linnanmaa ja Kaakkuri oikeudessa

Linnanmaan lisäksi kaupparakentamisen valitustietä kuljetaan Oulun Kaakkurissa, jossa Zeppelinin Yrittäjäyhdistys ry ja Limingan Osuuskauppa ovat valittaneet Keskon hypermarketin mahdollistavasta kaavaratkaisusta Korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Keskon Pohjois-Suomen aluejohtaja Terho Kalliokoski odottaa KHO:n päätöstä aikaisintaan ensi keväänä.

”Jos päätös tulisi silloin ja se olisi meille myönteinen, niin kaakkurilaiset saisivat marketin keväällä 2003”, Kalliokoski kertoo.

Linnanmaan päätöstä odottava Sparin Heiskanen ei myöskään tiedä tarkkoja valituksen käsittelyaikatauluja, mutta Kalliokosken tavoin hänkin toivoo mahdollisimman nopeita ratkaisuja.

”Arina ja Tradeka ovat antaneet omat vastineensa ja me toimitimme hallinto-oikeudelle oman näkemyksemme näistä valituksista viime viikolla. Nyt periaatteessa kaikki tarvittava päätöksentekoaineisto alkaa olla kasassa ja me odotamme vain oikeuden päätöstä”, Pasi Heiskanen sanoo.

Suuryksiköt mukaan seutuyleiskaavaan

Kaupparakentamisen valituskierrettä yritetään vähentää valmisteilla olevassa Oulun seudun yleiskaavassa, jossa osoitetaan myös paikat vähittäiskaupan suuryksiköille.

”Marraskuun aikana seudun yleiskaavaluonnos tulee virallisesti julkisesti nähtäville ja siitä pyydetään kuntien lausunnot. Tavoite on, että ensi vuoden loppupuolella seudun yleiskaavaneuvottelukunta voisi sitten hyväksyä yleiskaavan, jossa myös kauppojen rakentamista pyritään aikaisempaa paremmin ohjaamaan”, sanoo talous- ja suunnittelujohtaja Esa Katajamäki Oulun kaupungin suunnittelupalveluista.

”Seudullinen yleiskaava voi tervehdyttää tilannetta, jos kunnat sitoutuvat yleiskaavaan eikä asemakaavassa mahdollisteta suuryksiköiden rakentamista seutuyleiskaavasta poiketen. Jos kunnat ovat tosissaan ja haluavat tarkastella koko Oulun seutua yhtenä kokonaisuutena, niin silloin kauppakiistat voivat vähentyä”, Haukiputaan maankäyttöinsinööri Markku Uusimaa sanoo.

Suomen Sparin Heiskanenkin on sitä mieltä, että seutuyleiskaava voi selkiinnyttää tilannetta.

”Jos kauppapaikat otetaan kaavoihin hyvissä ajoin, niin silloinhan virkamiehet ja päätöksiä tekevät poliittiset tahot joutuvat perehtymään kaupalliseen liiketoimintaan ja mitoitusperusteisiin eivätkä hakemukset tule yllättäen pöydälle”, Heiskanen kiittelee.

Kiitoksia seuraa epäilys siitä, ettei nykymaailmassa pysty kovin tarkkaan sitoutumaan vuosikausiksi lukkoon lyötäviin kaavoihin.

”Usein kauppapaikkahankkeissa lähdetään miettimään kymmenen vuoden päästä toteutuvia kohteita. Osumatarkkuus heikkenee, mitä kauemmas tässä ajassa mennään. Täytyy myös muistaa se, että maankäyttöpolitiikalla ja yleiskaavoituksella ei saa myöskään estää uusien liikeideoiden tai mahdollisesti uusien kilpailijoiden mukaantuloa markkinoille”, johtaja Pasi Heiskanen Suomen Spar Oyj:stä sanoo.

jarmo kontiainen

Lisää tilaa toiveissa. Kellon S-Marketissa olisi valmiuksia laajentaa toimintaa, mutta lisäneliöiden rakentaminen on törmäämässä heti kättelyssä naapureiden vastustukseen.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva