Esitys täynnä imua

Rockmusikaali

Linnan lukion 50-vuotisjuhlaesitys Häräntappoase. Anna-Leena Härkösen romaanista dramatisoinut Nina Erjomaa. Musiikki Timo Virtanen. Ohjaus Pirkko Vepsä. Musiikin ohjaus Hannu Backman. Koreografia Sonja Ryhänen. Lavastus Juhani Parviainen.

Rooleissa: Joona Heikkinen, Henriikka Klemetti, Riitta Kuosmanen, Hanna-Mari Koivula, Tuomo Matero, Marko Tervonen, Henna Pohjonen, Petra Heikkinen, Johanna Virsunen, Joonas Määttä, Nina Niemi, Maiju Hänninen, Eveliina Kovalainen. Muusikot: Martti Kauppi, Elina Kemppainen, Tommi Mustonen, Antti Saavinen, Markus Väisänen, Janne Väätämöinen, Kirsi Äijälä. Tanssijat: Essi Eskola, Satu-Maarit Hiltunen, Hanna Huurinainen, Inka Kemppainen, Henni Kolehmainen, Heidi Kurkinen, Annamari Löhönen, Outi Paananen.

Ensi-ilta Kajaanin kaupunginteatterin Sissilinnan näyttämöllä 30.10.

Anna-Leena Härkösen esikoisromaani Häräntappoase ilmestyi 1984. Ilmestymisvuotenaan kohua herättänyt kirja sisältyy nykyisin tiettävästi kouluissa tutustuttavaan kotimaisen kirjallisuuden peruslukemistoon.

Vuosien saatossa romaanista on tehty näyttämöversioita, tv-elokuva ja rockmusikaali, johon tekstin on dramatisoinut Nina Erjomaa ja musiikin säveltänyt Timo Virtanen.

Linnan lukion suomenkielen opettaja Pirkko Vepsä ja musiikinopettaja Hannu Backman ovat valinneet rockmusikaaliversion lukion 50-vuotisjuhlaesitykseksi. Hyvä valinta.

Rockmusikaalin toteutus osoittaa kiistatta, että kajaanilaisissa nuorissa on monen tason taitajia, soittajia, laulajia, näyttelijöitä ja tanssijoita. Mutta teatteriesityksen toteutukseen tarvitaan muitakin henkilöitä kuin esiintyjiä ja soittajia.

Toteutus osoittaa myös, että Kajaanissa taideaineiden perusopetus on pätevissä käsissä.

Häräntappoaseen näyttämöllepano on oiva esimerkki Linnan lukion ja Kainuun ammatti-instituutin välisestä yhteistyöstä. Ammatti-instituutin kulttuurialan oppilaat ovat toteuttaneet Juhani Parviaisen suunnitteleman ilmeikkään lavastuksen Pekka Ilmaniemen johdolla taidokkaasti.

Kulttuurialan oppilaat ovat myös valmistaneet esitykseen tarvittavan puvustuksen, tarpeiston sekä valot ja äänet. Heidän panoksensa on merkittävä esityksen raikkaalle yleisilmeelle. Vaan ei tässä kaikki. Ammatti-instituutin hiusalan parturi-kampaajien tekemät esiintyjien meikit ja kampaukset ovat ilo silmälle.

Kajaanin kaupunginteatterin henkilökunnan osuus ja etenkin Sonja Ryhäsen suunnittelema ja harjoittama vetävä koreografia ovat kiitoksen arvoisia.

Häräntappoase on hyvä esimerkki eri taito- ja taidealojen poikkitaiteellisesta hedelmällisestä peruskulttuurityöstä. Juuri näin ammattilaisten ja harrastajien on kohdattava.

Yhtäkaikki Linnan lukiolaisten 50-vuotisjuhlaesitys on raikkaasti ja rakkaudella toteutettu. Se suorastaan pursuaa näyttelemisen, laulamisen, soittamisen ja tanssimisen vilpitöntä riemua. Jopa niin ylenpalttisesti, että reippaasti yli kaksituntinen esitys välillä suorastaan puuduttaa katsojansa.

Tämä olisi vältetty, jos ohjaaja Pirkko Vepsä ja musiikkivastaava Hannu Backman olisivat malttaneet hiukan rohkeammin karsia niin teksti- kuin musiikkiosuuksiakin. Mutta mitä ottaa ja mitä jättää tästä rockmusikaalin runsauden sarvesta, kas siinä pulma.

PAULI HAATAJA

Hannele Pussinen

Kesälauantain hurmaa. Iskeä pitäisi, mutta miten uskaltaa. Linnan lukiolaisten 50-vuotisjuhlaesitys pursuaa näyttelemisen, laulamisen, soittamisen ja tanssimisen vilpitöntä riemua.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva