Iloa ja väriä kaamokseen

Taidenäyttely

Huumorinkukkia. Naivistisia maalauksia ja veistoksia Neliö-Galleriassa Oulussa 16.11. saakka.

Taide tuo iloa ja väriä kaamokseen. Oululainen Neliö-Galleria tietää tämän ja järjestää neljännen kerran kaamoksen kynnyksellä naivistisen taiteen näyttelyn Huumorinkukkia.

Naivistinen taide antaa erinomaiset mahdollisuudet koostaa hyvän tuulen näyttely. Vaikkei naivistinenkaan taide välttämättä aina ole yhtä onnea ja iloa.

Ja galleriassa Tiernapojat tuovat oitis tuon hyvän mielen. Kuhmoislainen Eino Viikilä (s. 1954) on keramiikkaveistoksessaan tavoittanut hyvin oleellista joulunajan kansainväliseen perinteeseen kuuluvien nuorten tiernapoikien innosta ja mahtipontisesta laulannasta.

Viikilä osoittautuu muutenkin mielenkiintoiseksi ja uuttaluovaksi naivistiksi. Hänen veistoksissaan on persoonallisia mittasuhteita ja hahmoja, selkeitä värejä sekä hyväntahtoista ja ajatonta huumoria.

Soinilainen Reijo Kivijärvi astelee varhaisemman eteläpohjalaisen naivistin Arvi Mäenpään (1899-1976) jalanjäljissä maalaamalla pienten ja pyöreiden entivanhasten ukkojen ja akkojen taapertavaa koheltamista entivanhasen maaseudun idyllisessä kotipiirissä.

Tosin peruspiirtämisen taidoissa Kivijärvellä on vielä harjoiteltavaa. Nyt hahmot ovat hieman suttuisia. Öljymaalausten rakenteissakin on kaavamaisuutta, mutta väreissä on voimaa.

Kivijärvi kuvaa aiheitaan hieman lintuperspektiivistä ja koko tapahtumapaikan laajuudelta.

Oululainen Lea Pihkala (s. 1936) sensijaan tuo ronskinhauskasti karrikoidut entivanhaset naiset ja miehet värejä räiskyvään reiluun lähitarkasteluun. Tilannekomiikka on vauhdikasta. Naivismin luvalla perspektiivitkin saavat heittää kuperkeikkaa ja talojen seinät mennä vinksin vonksin.

Entivanhasen maalaiselämän humoristinen kuvaus on ehkä kaikkein tavallisinta ja todennäköisintä naivistista taidetta. Niinpä Seija Toivola-Kosken (s. 1944) naivistiset kaupunkikuvat taloineen, ihmisineen, rantoineen ja laivoineen ovat tervetulleita poikkeuksia sääntöön Håkan Brunbergin (1905-1978) perinteen hengessä. Maalauksissa on etelämaista elämänmenon sosiaalista vilkkautta, lämpöä ja usein auringonvalon keltaista runsautta.

Naivismi on usein myös lyyristä, herkkää tunnelmointia kuun valossa avoimella niityllä enkelien lennellessä taivaalla. Tätä naivismia näyttelyssä edustavat jyväskyläläinen Virpi Vanas (s. 1935) ja hollolalainen Asta Pulkkinen (s. 1947).

Vanaksen öljymaalausten ja Pulkkisen guasseissa pastellisävytkin säestävät haikeutta. Pulkkinen ajoittain irrottelee vankempaakin huumoria. Mutta Vanaksen omakuvassa maalauksessa Iltakellot tiivistyy niin moni luopumiseen viittaava asia hänen ikäpolvensa naisen elämästä.

Kuvanveistäjä Raimo Jaatinen (s. 1949) tunnetaan pienoisveistosten ja mitalien tekijänä. Mutta naivismi on kuin sateenkaari, jonka alla viihtyy monenlainen taide. Jaatisen pienissä pronssiveistoksissa on varmaotteisia plastisia muotoja, hiljaisia humoristisia tarinoita ja haikeuttakin.

RIITTA MÄKELÄ

Risto Rasila

Tuovat valon. Eino Viikilän keramiikkaveistos Tiernapojat on esillä Neliö-Gallerian näyttelyssä.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva