Intuitiivista herkkyyttä

Näyttely

Lexa Päivärinnan kalligrafiaa Kärsämäen kirjastossa 3.11. asti.

Mustalle pohjalle maalattu kirjoitus liekehtii kullanvärisenä. Siveltimellä syntyneet kaaret ja viivat nousevat vasemmalta oikealle. Kirjoitus on täyttä hepreaa - tai ei edes sitä eikä mitään muutakaan kieltä. Sen tulkitsemiseen ei lukutaitoa tarvitse; sanoma välittyy suoraan tajuntaan.

Sanoma on rauhoittava. Se häivyttää turhat ajatukset ja antaa energiaa. Arjen kiireiden ja maailman arvaamattomien tapahtumien keskelle se tarjoaa hyvää tekevän meditaatiotuokion.

Alavieskalainen Lexa Päivärinta on runsaan viiden vuoden ajan syventynyt kalligrafiaan, kirjaintaiteeseen, jota hän myös opettaa läänin eteläosan kansalaisopistoissa.

Kalligrafian juuret ulottuvat kirjoitustaidon historiaan, kiinalaiseen ja japanilaiseen tussimaalaukseen ja islamin taiteeseen. Monet nykytaiteilijat hyödyntävät teoksissaan kirjaintaidetta. Kiinnostus ”kauniiseen kirjoitukseen” on harrastajatasollakin kasvamassa.

Päivärinnan kymmenen teoksen kokonaisuus oli ensimmäistä kertaa esillä Tarinat kohtaavat -tapahtumassa Kärsämäen seurakuntatalolla, josta näyttely siirtyi Kärsämäen kirjastoon.

Mustalle pohjalle siveltimellä, jäätelötikulla ja sodassa kuolleen lentäjän vetopiirtimellä maalatut rukoukset ovat syntyneet kuluneen vuoden rankoista kokemuksista: yhden lähiomaisen kuolemasta ja toisen vakavasta sairastumisesta.

Teokset eivät kuitenkaan vaikuta ahdistavilta, vaan vapauttavilta. Kultaiset säteet korostavat Herran siunausta, ja Isä meidän -rukouksen rytmi välittyy rukouksen sisällön ohella esteettisenä elämyksenä. Jimi Hendrixin rocklyriikka tuo kokonaisuuteen rukouksia maallisemman mutta vahvan tunnelatauksen.

Lexa Päivärinnan kalligrafiassa on intuitiivista herkkyyttä ja voimaa. Yksityiset kokemukset ovat jalostuneet jaettaviksi. Hiljaisuus vahvistaa, rukous rauhoittaa.

Anja Vähäaho

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva