Pudasjärven lentokenttä saamassa lisää rahaa

Aimo Kajava

PUDASJÄRVI Kunnanjohtaja Paavo Pikkuahon mukaan Pudasjärven lentokentälle vuosi sitten laadittu viiden vuoden suunnitelma etenee odotetusti.

Lentokentällä rakennetaan parhaillaan kahta säilytyshallia lennoston hävittäjille, jotka tulevat kuitenkin rauhanaikaan palvelemaan pääasiassa harrastuslentäjiä, joita Pudasjärven taivaalla liitää lukuisa joukko.

”Lentokentälle laadittu ohjelma näyttää toteutuvan suunnitelmien mukaan. TE-keskukselle jätetylle rahoitushakemukselle on näytetty vihreää valoa. Uskomme, että saamme kentälle ensi kesänä valaistuksen ja lähestymislaitteet”, Pikkuaho arvioi.

Lentokentän päällikkö, kunnan rakennusmestari Kauno Piri kertoo, että lähestymislaitteiden ja valojen rakentamiseen tarvitaan rahaa reilu viisi miljoonaa markkaa.

Kentällä on meneillään ilmailuprojektin ensimmäinen osa, kahden hävittäjähallin sekä rullausteiden rakentaminen. Läpiajettaviin halleihin asennetaan parhaillaan kattoja.

Kunta on tehnyt halleille pohjat ja lennosto rakennuttaa hallit. Lisäksi samaan projektiin on kuulunut leirintäalueen laajennus ja sen palveluvarustuksen kohentaminen.

Rakentamiseen on saatu maakunnan kehittämistyöryhmän päätöksellä puolet aluekehitysrahaa. Piri arvioi, että valojen ja lähestymislaitteiden asentamiseenkin on lupeissa vastaava rahoitus.

Pudasjärven kentällä on pitkä historia, sillä se tehtiin aluksi maakentäksi välirauhan aikaan. Kiitotie ehti jo pöheköityä, mutta harrastajat raivasivat kentän. Kun sen käyttö vilkastui, kentältä vaadittiin tarkastus, jossa havaittiin runsaasti puutteita. Korjaukset tehtiin 1980-luvulla ja vuosikymmen sitten kaksi kilometriä pitkä ja erittäin tasainen kenttä päällystettiin.

Seuraavana tavoitteena on saada lentokenttä parin vuoden sisällä tilausliikenteelle. Suunnitelmille antaa vauhtia muun muassa Syötteellä alkaneet voimakkaat investoinnit.

”Matkailun ja elinkeinoelämän kannalta tämä on erittäin merkittävä asia”, Pikkuaho muistuttaa.

Lento 1, ukot laittaa kattoelementtejä

Aimo Kajava

Katto korkealla. Hävittäjien hallit ovat harjakorkeudessa. Mikko Tiihonen (vas.) ja Juhani Lehtimäki asentavat kattoa lähes 10 metrin korkeudessa.

Lento 2, mies ruuvaa

Aimo Kajava

Rahaa luvassa. Pudasjärven kentälle arvellaan päästävän asentamaan valoja ensi kesänä. Juhani Lehtimäki ruuvaa kattoa.

Lento 3, lähis rullaovista

Aimo Kajava

Ovet odottavat. Läpiajettaviin hävittäjien halleihin tulee nosto-ovet.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva