Voimala säteilee Prunnitorille

Antti Kaarlelan ja Antti Kairakarin Voimala 1889 tulvii ideoita: Never Grow Old Festivaali, pienpanimofestivaali, siirrettävien saunojen kokoontumisajot.

Eeva Kauppinen

Voimala 1889:n tilat Myllytullin entisessä vesivoimalassa ovat viimeistelyä vailla valmiit. Rakennusmiehet kiipeilevät telineillä. Ison salin pintoja käsitellään ja vessojen sisäseiniä maalataan.

Nyt saa jo jonkinlaisen käsityksen, minkätyyppinen tila 200 neliön salista on tulossa. Ainakin hyvin valoisa. Nurkassa seisoo takka valmiina ja keskellä huonetta sijaitsee koroke, joka voi toimia vaikka näyttämönä.

Oululaisten taiteilijoiden Antti Kaarlelan ja Antti Kairakarin Whatevergroup Oy avaa Voimalan vappuna.

Kun kuuntelee Antti Kaarlelaa, Voimala 1889:n yrittäjäkaksikolle ja sisällön tuottajille tärkeitä asioita ovat uudet kulttuuri-ideat, uusiutuvat ja muunneltavat tilat, avoimuus ulkoapäin tuleville ehdotuksille ja yhteistyö eri toimijoiden, varsinkin vieressä sijaitsevien Tuban ja ravintola Rauhalan kanssa.

– Uutta kaikkea mahdollista. Lisää kulttuuria Ouluun, Kaarlela toteaa.

Hän paljastaa jo muutamia tulossa olevia tapahtumia.

– Isoon saliin on tulossa yksityisiä ja avoimia juhlatilaisuuksia. Täällä vierailee Oulun ylioppilasteatterin uutuus Kabaree Kalevala kombolla illallinen ja/ tai esitys. Lisäksi isossa salissa on tarkoitus järjestää taidenäyttelyitä. Seiniin tulee ripustusvaraukset, Kaarlela esittelee.

Pylväiden välissä keskellä salia sijaitsee 80 senttiä korkea koroke, kooltaan 3 x 3 metriä.

– Koroke voidaan haluttaessa jatkaa catwalk-tyyppiseksi pitkäksi lavaksi. Tiiliseinustalla on varaus toiselle pienelle näyttämölle, joka voidaan tehdä irtolavalla, Kaarlela maalailee.

– Ajatus on ollut tehdä salista mahdollisimman muokkautuva tila, jossa pystyy tekemään monenlaista asiaa.

Kaarlela kehuu, kuinka vahvasti he ovat päässeet vaikuttamaan myös tilan arkkitehtonisiin ratkaisuihin.

– Hartela Pohjois-Suomi Oy kuunnellut tosi hyvin, mitä haluamme. Urakka on ollut meille hyvin suotuisa.

Voimalan ja Rauhalan väliin valmistuu Prunnitori-niminen tapahtumapaikka. Sen omistaa Kiinteistöosakeyhtiö Prunnitori, jonka omistajat ovat Aberdeen Property Fund Finland I Ky, Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiö ja entisen opetusviraston tiloihin tuleva vanhusten palvelutalo.

Prunnitorin toimintaa hallinnoi Whatevergroup Oy.

– Prunnitoria hyödyntää esimerkiksi heinäkuun puolivälin tienoille suunniteltu, reggae-tyyppistä rytmimusiikkia soittava Never Grow Old Festivaali, Kaarlela kertoo.

– Torille tulee Elojazz-tapahtuma ja mahdollisesti folk- ja blues­musiikin festivaali Juurihoito. Olemme myös miettineet, saisimmeko järjestettyä torilla jonkin talviajan musiikkitapahtuman, joulutorin tai joulumarkkinat. Pienpanimofestivaaleista on puhuttu ja siirrettävien saunojen kokoontumisajoista. Näitä kehitellään monenlaisia.

Voimala 1889 on hakenut myös terassiluvan pihalle Rauhalaa vastapäätä.

– Toimimme liikeyrityksenä, yrittäjäriskillä. Mitään rahoitusta meillä ei ole takana. Tilavuokra ja muut lankevat kulut pitää kattaa tiloja vuokraamalla ja pääsylipputuloilla. Työntekijänä meillä on ravintolapäällikkö Maria Hautanen, joka pyörittää ravintolapuolta. Hän on puoliksi Rauhalan ja puoliksi Voimalan palveluksessa ja linkkinä yhteistyössä.

FAKTA

Vesivoimalaitoksesta kulttuurivoimalaksi

Lääninarkkitehti Viktor Sucksdorffin (1866–1952) suunnittelema Myllytullin vesivoimalaitos rakennettiin 1903. Alkuperäinen rakennuttaja oli Oulun kaupungin sähkölaitos.

Ensimmäinen vesimylly oli perustettu paikalle jo

1720.

Tulipalo tuhosi energialaitoksen entisen voimalarakennuksen elokuussa 2006. Talossa oli tuolloin esimerkiksi Myllytullin koulun kuvataidetiloja.

Oulun kaupunki ja Hartela-Forum Oy (nyk. Hartela Pohjois-Suomi Oy) sopivat joulukuussa 2012, että rakennusliike kunnostaa voimalarakennuksen kolmen vuoden kuluessa.

Saneerattu voimalarakennus siirtyi kaupassa Hartelalta Aberdeen Property Fund Finland I Ky:lle.

Rakennuksen päävuokralainen on DNA.

Taide- ja tapahtumatila Voimala 1889 valmistuu talon Kasarmintien puoleiseen päätyyn. Tiloihin tulee 200 neliön iso sali ja 50 neliön kulttuurisauna. Tiloissa järjestetään näyttelyitä, konsertteja, esityksiä, juhlia ja kokouksia. Toiminnasta vastaa Antti Kaarlelan ja Antti Kairakarin yritys Whatevergroup Oy.

Voimala 1889:n arkkitehtisuunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto Kimmo Kuismanen.

Voimalan avajaiset ovat vappuna 2017.

Rauhalan, PSOAS:n asuntolan ja Voimalan väliin valmistuu lisäksi Prunnitori-niminen tapahtumatori.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 25.03.2017.