Valot syttyivät kyläkentälle

Pärjänsuon nuoret puuhasivat luistelupaikan pellolle. Seuraavaksi toivotaan jääkiekkokaukaloa.

Kylä ponnistaa

Pärjänsuon kyläkoulu Pudasjärvellä lakkautettiin 2010. Koulun tyhjennyksen yhteydessä kylän nuorilta evättiin myös harrastusmahdollisuudet, sillä talvisin kovassa käytössä olleet jääkiekkomaalit kuuluivat koulun irtaimistoon.

Koulurakennus siirtyi yksityiselle 2011. Koulun myynnin jälkeen sinnikkäät kylän nuoret ovat jäädyttäneet luistelukentän joka vuosi pelloille ja pihoille, joskus jopa vanhan siilon pohjaan. Toisinaan luistelukenttä on ollut erittäin pieni.

Kenttää on haluttu jäädyttää, koska kylän lapsilla ja nuorilla on ollut halu luistella ja kylällä ei ole ollut muita harrastusmahdollisuuksia.

Tänä talvena kenttä jäädytettiin kyläläisen pellolle, jossa on luisteltu ja pelattu jääkiekkoa pääsääntöisestä päivänvalossa. Iltaisin on turvauduttu traktorien valoihin. Jääkiekkomaaleja nuorilla ei ole ollut.

Nuoret päättivät kehittää luistelukenttäänsä, kun he kuulivat Oulun Seudun Leaderin Nuorisoleaderin rahoitusmahdollisuudesta. Nuorille suunnattu, EU-pohjainen rahoitus mahdollistaa nuorten omat projektit, kuten harrastusmahdollisuuksien kehittämisen.

Kylän nuoret päättivät hakea tukea kunnollisten ulkovalojen ja jääkiekkomaalien hankintaan. Syntyi Nuorisoleader -projekti nimeltä Ollin Oivallus, joka on nimetty Olli Seppälän keksimän idean mukaan. Projekti sai tukea hakemuksen mukaan 495 euroa.

Projektin yhteyshenkilö Reetta Kiurun kertoo, että Leader-rahoituksen lisäksi yritykset lähtivät tukemaan nuorten hanketta. Toinen maali, jääkiekkoja, jatkojohtoja valoja varten ja siklejä kentän kunnossapitoon saatiin yrityksiltä lahjoituksina.

Uusien valojen ja maalien myötä luistelukentän käyttäjämäärät ovat nousseet. Arki-iltaisin kentällä on noin parikymmentä luistelijaa.

Lapsia ja nuoria asuu Pärjänsuon kylässä noin 50. Luistelijoita on tullut kentälle myös Yli-Livolta ja Livolta.

Luistelukenttä jäädytettiin traktorilla ja lehmien juottokärryllä Jouni Seppälän pellolle. Nuoret ovat itse hoitaneet kentän jäädytyksen ja aurauksen, Jouni Seppälä on toiminut työn virallisena valvojana.

Kylän nuoret vastaavat myös kentän kunnossapidosta. Kenttä siklataan aina ennen luistelua ja siklaamiseen osallistuvat kaikki kynnelle kykenevät.

Tulevaisuuden tavoitteena on saada turvallisuusasiat kaikkien osalta kuntoon, kertoo Reetta Kiuru.

– Kaikilla luistelijoilla ei ole omaa kypärää ja niillä joilla kotoa kypärä löytyy, eivät he aina suostu käyttämään kypärää, koska muillakaan ei ole kypäriä, Kiuru huokaa.

– Haaveena olisi myös saada kunnollinen kaukalo.

Reetta Kiurun mukaan asiaa on laitettu eteenpäin yhteistyössä Pärjänsuon Metsästysseuran kanssa. Pudasjärven kaupungille on laitettu toiminta- ja kehittämistukihakemus kaukalon hankintaan. Jos kaukalo saadaan hankittua, ovat metsästysseuralaiset ja muut kylän vanhemmat luvanneet tulla kaveriksi.

Elina Hietanen

leader-neuvoja

Fakta

Tukea mahdollisuuksiin harrastaa

Pärjänsuon kylä syntyi sodan jälkeen asutusalueeksi Pudasjärvellä. Kuuluu Livon talousalueeseen, jonka muita
kyliä ovat Ala-Livo, Livo ja Yli-Livo.

Leader-rahoituksella tuetaan muun muassa kylien elinvoimaisuutta ja harrastusmahdollisuuksia.

Lisätietoa: Elina Hietanen, puhelin 040 845 5618 tai elina.hietanen@oulunseudunleader.fi

Oulun Seudun Leader, käyntiosoite
Vihikari 10 (2. kerros), Kempele.

Nuoret jäädyttivät tänä talvena luistelukentän Pärjänsuon kylällä yhden talon pellolle. Aikaisemmin luisteltiin traktoreiden valossa, mutta nyt kentän ympärille saatiin valotolpat. Pärjänsuolla asuu noin 50 lasta ja nuorta, jotka kokoontuvat talvisin luistelemaan ja pelaamaan jääkiekkoa. Reetta Kiuru veti nuorten ideoimaa kenttäprojektia. Leader-rahoituksen lisäksi luistelukentälle saatiin tarpeita yrityksiltä lahjoituksina. Valot ja kaksi maalia on nyt hankittu. Seuraavaksi Pärjänsuon nuoret haluaisivat oikean kaukalon jääkiekon
peluuseen.


Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 13.03.2017.